FANMAIL

Några fanmail får man inte för att man skriver denna blogg. Inte heller några groupies eller förstasidesstoff på aftonbladets spelsida.


Däremot så trillar det in några mail från folk som har frågor. Jag har tidigare postat några svar och eftersom jag inte har bloggat något idag så klistrar jag in ett svar på ett mail jag fick igår.


Hej!

Spännande med Afghanistan, Jag känner en kille som kommer över dit om några veckor, Magnus Torstensson btw. I övrigt så har vi träffats då jag känner Zara.


Det finns flera sätt att tjäna pengar på att sportsbetting på betfair.


De personer som förlorar är de som "nöjesspelar" - de sitter och hoppas men i längden så går de back.

Spelar man för att det är kul så ska man vara medveten om att man förmodligen inte vinner något i det långa loppet.


De som vinner är de som tradar, dvs. i regel så säkrar man sin vinst, i längden är man inte beroende av vem som vinner matchen, utan endast beroende av att folk spelar på för dåliga odds(vilket99.99% av alla spelare gör) samt att i mitt fall(tennis) - att matcherna/marknaderna svänger.


Jag har själv provat på att vara den som förlorar i många år så jag har grym erfarenhet av vilka fel de flesta spelare gör - och det ska man ta betalt för.

Det traditionella, att spela på vem som ska vinna matcher efter att man hittat övervärde på det är inte att rekommendera. I längden så måste du slå marknaden(som bestäms av alla världens experter), dessutom så måste du ha ett money Magnebent som prickfritt. De flesta spelare som är duktiga på att hitta vinnare i längden förlorar ändå, just på grund av att de inte kan hantera sin kassa rätt. Även om du kan hitta 1000-oddsare som vinner 99% av gångerna så kommer du att få 0:- kvar av de du börjar med om du hela tiden satsar allt, eftersom du kommer förlora i snitt en gång på 100.


Med andra ord, det spelar ingen roll hur bra man är - kassahanteringen är A och O om man vill vinna i längden.

Det enklaste sättet att trada på betfair är att kombinera traditionellt tänkande med det nya, dvs. livespel.. Om du har en ide att 3ggr pengarna på spelare A är ett "för bra" odds så börjar du helt enkelt med att spela på honom. Om han tar ledningen så går hans odds ner till ex. 1.6. Då kan du boka honom(samma som att spela på motspelaren till 2.66) och därmed få vinst oavsett vem som vinner. Det kallas för att "safea" eller "greena ut". Det ger dig även fördelen att placera fler spel utan risk för att förlora något om matchen sedan svänger igen, du använder så endast till vinst på båda spelarna. Svänger matchen några gånger så kan det bli mycket bra. Kring detta har jag skrivit en del om tidigare månader i min blogg.


Detta är det vanligaste och enklaste settet - din spelare behöver alltså inte vinna matchen utan endast ha ledningen. Kliver man in mitt i en match, t.ex. att man spelar på en tennisspelare som just har förlorat ett set så kan man ta hem en vinst direkt om han tar ledningen i andra set, gör han inte det så spelar man tillbaka med en ev. liten förlust.


En annat sätt är att helt enkelt bara trada. Du bokar .t.ex. oddset 1.15 och spelar direkt tillbaka till oddset 1.16. Sedan gör du det om och om och om igen i lägen där marknaden står hyfsat stilla eller innan matchstarten. På detta sätt kommer du aldrig att göra några stora vinster men många små.


Ser man på andra sporter än tennis som jag kör så finns det ännu fler sätt. Man kan t.ex. spela på 0-0 och samtidigt spela på "över 0.5 mål" på samma fotbollsmatch och därmed göra en liten vinst genom att hitta odds som går ihop.


Du skrev:

"Det jag skulle vilja lära mig är mattematiken bakom (förklarat på ett enkelt sätt). Hur jag säkrar vinster eller minimerar förluster. Hur jag räknar ut storlekar för att vinstmaximera etc. Jag tror att du har mycket att lära mig på det området och jag skulle bli mycket glad om du ville göra det."


Mattematiken bakom är viktig men samtidigt inte jätteviktigt.

Det är viktigt att förstå att 2.00 i odds är = 50% vinstchans, att 1.5 är 67% osv.

Det är även MYCKET viktigt att förstå vilka odds man kan förvänta sig ca vid olika resultat i en match.


Exempel i tennis:

Robin Söderling leder en 3-settare med 6-4 4-6 5-4 och ska nu serva för matchen. Han har blivit breakad tre gånger totalt i matchen på hans 14 servegame, vilket motsvarar hans årssnitt som är att han håller serven 79% av gångerna. Det ger oss 21% chans för break. Lägg till att han servar för matchen vilket är svårt så har vi 27% chans till att han ska förlora serven.

Hans startodds i matchen var 1.8 och han handlas nu till oddset 1.1

Var ligger värdet? Det är här matematiken är viktig, inte för att man har någon chans att hinna räkna ut några exakta värden på den 90 sekunders paus som är innan han ska serva men det är ändå viktigt att genom att kunna sin matematik snabbt kunna fatta ett beslut.

För att kunna säga vilket spel som är rätt här (spela eller boka) så MÅSTE man som trader kunna förutse det förväntade oddset om han blir breakad. Om han håller serven så är ju matchen slut.

Eftersom ställningen i matchen blir 5-5 i avgörande set, alltså lika så kommer oddset att blir nästan de samma som innan start, dvs. 2ggr. Men eftersom det kommer vara motståndarens tur att serve vid 5-5 så skulle jag tro att oddset kommer hamna på 1.75-1.85 så vi tar 1.8.


Ok, 100:- ska RISKERAS i ovan nämnda exempel, men på vad.

1. Spela.

Då spelar du 260:- 1.1. Ev. vinst 26:- netto. Din risk är 100:- eftersom han bli breakad så bokar du 160:- på 1.8 på Söderling vilket kommer ge dig -100:- på båda spelarna.


2. Bokar du 1000:-(kostar 100:-) på 1.1. Håller han serven så förlorar du 100:-, vid break att ha:

Söderling -100

Motspelaren +1000

Till det förväntade oddset 1.8 så kan du då spela 611:- på Söderling och därmed få +389:- på båda spelarna.


För att spela 100:- till 1.1 så behöver du ÖVER 79% vinstchans i länden för att gå plus. ( risk 100:- - vinst 26:- vilket med andra ord är oddset 1.26 på hold - 1.26 motsvarar 79% chans.

På alternativet "spela" så kommer du alltså gå +- noll i längden exakt.


För att boka 1000:-, till en risk av 100:- på 1.1 så vinner du ju 389 netto. Det motsvarar ett odds på 4.89 vilket är samma som 21% vinstchans. Du kommer alltså även i detta exempel att gå +- noll i längden.


Och så funkar marknaden oftast, att oddsen är rätt. Men ibland, faktiskt rätt ofta - så finns det värdeodds, och de är dessa som man genom erfarenhet, spelförståelse och matematik ska hitta. I ovan nämnda faller så skulle jag lägga upp boka 1.07/1.08 på Söderling. Förmodligen så skulle någon ta de ändå eftersom de flesta spelare som jag skrev tidigare - alltid spelar till för dåliga odds. Detta gäller alla blackjack, casino, bingo, trav triss - spelare och även betfairs spelare.


Utan att kunna pricka det förväntade oddset +-5-7 punkter så blir det svårt att trada - därför är det ett måste att följa så många marknader man kan i början, skriva och förstå. Det finns en standardmall men den korrigeras alltid beroende på hur spelarna ser ut, utvisningar mm.

Säkra upp vinster gör man som jag redan varit inne på genom att "sälja" eller boka som vi säger den spelare som man har plus på när han tar ledningen. Mycket frestande att inte göra det - man tar ju bort lite av vinsten- Men ack så viktigt att man gör det. De som inte gör det är spelare, de gamblar. De som gör det är traders alt bra spelare.


Du skrev:

" Hur jag räknar ut storlekar för att vinstmaximera etc. "


Beroende på hur mycket plus man har på den som tar ledningen så avgör man hur mycket man vill lägga över på den andra.

Om jag t.ex. har spelat 1000:- till 2ggr på spelare A och han tar ledningen med 1-0 i set och 2-0 i game så går hans odds ner till 1.07. I detta läge så har jag +1000 på spelare A och minus 1000:- på spelare B.

Jag skulle nog lägga över ca 300:- av vinsten då, dvs., jag bokar ca 4000 på 1.07 till en kostnad av 280:-

Istället för spA+1000 och spB -1000 så får jag då spA+720 och spB +3000.

Det är svårt att ange exakt hur mycket man ska flytta över, det beror på oddsens värde. Man bokar ju inte 1.07 för att man tror att spelaren som ligger under ska vinna utanför att man vi ett senare tillfälla ska kunna spela tillbaka igen t.ex. om han går upp till 2ggr så kan man då göra +ca 1800 på båda.


Ett bra sett för att vinstmaximera är att välja matcher och speldagar med omsorg, se till att man har fungerande teknik, inte är trött/hungrig/stressad samt övrigt som gör att man inte kan prestera på topp.


Ett hett tips är att torrtrada så mycket som möjligt, dvs. följ matcher live och titta och uppdatera oddsen hela matchen för att förstå marknaden så mycket som möjligt. Tyvärr är en del saker inom trading svåra att förklara eftersom det är svårt att relatera till andra saker, det är lättare att förklara hur man bakar en paj om man säger så.


Lycka till, hör av dig om det är något du funderar på så ska jag försöka svara, även om jag ofta tar längre tid på mig än idag:)


Mvh

Johannes

image16


Kommentarer
Postat av: mr Mekong

mr Mekong här! Försökte skriva ebrev till dig! Verkar vara något lurt med adressen! Skicka gärna ett ebrev till mig! Intressant artikel om livespel idag. Håller med om det mesta! Däremot håller jag inte med om att det är svårt att vinna pengar på matchresultaten ("deadspel"). Skulle vara kul att diskutera dessa frågor på ett privat plan! Skickar gärna mitt telefonnummer till dig via ebrev!

2007-07-30 @ 14:08:24
URL: http://http://mrmekong.blogspot.com/
Postat av: Jonte

Så sjukt intressant och kul att läsa din blogg.
Idag småfnissade jag gott åt "Detta är det vanligaste och enklaste settet " :)

2007-07-31 @ 23:44:43
Postat av: RE: mr mekong

Maila mig på o_f_j_nilsson@spray.se

2007-08-04 @ 08:10:12
Postat av: xx

Snooker Betting nu , betta!

2008-01-28 @ 14:21:58
Postat av: mark

jättebra inlägg,läser om den då och då

2009-06-19 @ 02:00:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0