Marknaden regerar

Har legat i hårt senaste veckan, trading, storsjöyran och massa familj och släkt. Mindre bloggande.

I mitt förra inlägg så konstaterade jag att vissa tennismatcher tyvärr verkar ha en förbestämd utgång. Under de senaste tio dagarna så har spelare på betfairs tennisforum ropat FIXED!, uppgjort!, mm flera gånger per dag. Ska man tro många av skribenterna där så är var och varannan match uppgjord.

På aftonbladet.se så hittar jag en intervju med Peter Dahlenmark där han varnar för att oddsen på Champions League-kvalet är "manipulerade". Mellan raderna går även att läsa att matcher i Intertotocupen kan vara uppgjorda.

Förra veckan så uppmärksammade svensk media att en av de mest respektabla NBA-domarna, Tim Donaghy själv har spelat på matcher som han dömt för att sedan påverka resultatet under den senaste säsongen.

Har alla fått noja? Har sportsbettingen och livebettingen blivit en så stor industri att det fuskas mer än förr?

Nä, det tror inte jag. Jag inte att det är speciellt mer buffel och båg nu än förr. Däremot så har det skett en radikal förändring i och med att sportbörserna etablerats samt att stora bolag bildats för att spela på sport.

När jag som finnig 13-årig lämnade in min lördagstrippel så hade svenska spels dåvarande oddssättare själva räknat fram oddsen till stryktipskupongens matcher på lången. Om de ansåg att Luton skulle stå i 4.80 så stod Luton i 4.80. Det hände aldrig att ett odds justerades. Ibland, några gånger per år så stängde de någon match redan innan spelstop pga. av att de kommit in för många spel.

Idag så sätter inte spelbolagen oddsen själva. Marknaden styr och marknaden reagerar. I en intervju med svenska spels liveoddssättare så berättar de öppenhjärtigt hur de har betfairs uppe under matcher, att de noga följer utvecklingen där. Om marknaden på betfairs pressar en spelare från 1.8 till 1.4 under ett par timmar så följer alla spelbolag - alla spelbolag - med även om de inte har en endaste aning om varför oddset gått ned.

Detta är även en av förklaringarna till varför vissa tennismarknader kan se väldigt suspekta ut.
Det är alltså inte längre varken oddssättarna eller resultatet i en pågående marknad som sätter oddsen utan marknaden själv.

En faktor som påverkar oddsen enormt i en tennismatch är just vilket köp och säljtryck det finns. Om betydande belopp gång på gång riktas mot enda spelaren så kommer det att påverka oddsen. Framförallt om de kommer i matchsituationer där de inte "borde" komma.

Ett bra exempel på detta är matchen mellan Blake och Stepanek i finalen av LA Classic i söndags natt.

Blake var favorit, han handlades statigt runt 1.54 innan matchstart, inga stora swings före matchen.
Stepanek hamnar i underläge i tiebrak, "stora pengar" handlar ner Blake till 1.3. Blake bommar alla sina setbollar och förlorar settet. I detta läge så borde självklart Stepanek bli favorit. Normalt sett så ska han handlas ned till 1.6-1.7 men då händer något. Mycket stora pengar vill boka Stepanek till 1.9. Det pressas även hårt på spel på Blake till 2.1. Många spelare och traders kastar sig naturligtvis över oddsen eftersom de är för höga, men det kommer bara in mer och mer pengar som vill boka på 1.9 på Stepanek.

När folk börjar inse att - ops - Stepanek kommer inte gå ned mer eftersom stödet för spel på Blake på 2.1 är så stort, mångdubbelt mer än alla andra köp/sälj vad som ligger ut tillsammans. Vid ställningen 5-4 till Stepanek i andra set ska Blake serva. Ett break här och matchen är slut för hans del. Men inte ens då så flyttar sig 1.9 väggen. Den ligger kvar lika självsäkert som om inget hade hänt.

Blake håller sin serve och nu sitter väldigt många spelare, förmodligen runt 80-90% av de som tradade live med stora spel på Stepanek. Det är uppenbart övervärde på honom och sådant måste utnyttjas.

Då händer det - Blake breakar och tar hem andra set. Paniken blir nu total - visste de som trotsigt bokade 1.9 något som vi andra inte vet?
Blake som stod i 1.54 innan start borde nu gått ned till runt 1.6-1.65. Ett - Ett i set men en jämn match ska ge startodds + lite till eftersom matchen varit jämnare än förväntat. Men stora pengar fortsätter att strömma in på Blake som pressas ned ändå till 1.4.

Enligt div. tabeller så har marknaden så här långt undervärderat Stepanek något.. Detta i sig påverkar nu oddsen vilket gör att oddset pressas ned till 1.4

Tredje och avgörande set börjar och Blake blir direkt breakad. Stepanek leder nu matchen i avgörande set med 2-0 men trots detta så kommer stora pengar in och vill boka Stepanek till odds runt 1.8. Stepanek håller serven till 3-0 och nu förväntas han gå ned - men icke. Ännu större pengar än tidigare kommer in och erbjuder spel på Stepanek till 1.5, vilket gör att han helt enkelt inte går ned mer. Med 3-0 i avgörande set så vill marknaden inte ge honom mer än runt 65% vinstchans.

Vid ställningen 4-1 så kommer 3 separata spel på 3.10 på Blake på vardera runt 100.000(korrekt odds borde imo varit 5.5-6.ggr).
Dessa vad samt de övriga tidigare aningen suspekta vaden på 1.9 i andra set, 1.8 vid 2-0 samt 1.5 vid 3.0 gör att oddset helt enkelt inte går ned något när Stepanek håller sin serve till 4-1. Normal så skulle han stå i 1.18-1.25 men nu står han istället i 1.5 på grund av en eller ett par personers spel samt att nojiga traders följer efter dom. Många - fler än vanligt vill även greena ut - alltså ta hem sin vinst - eftersom matchoddsen varit konstiga.

Stepanek bryter Blakes serve igen till 5-2 och vinner enkelt med 6-2. Om matchen hade slutat med seger för Blake så hade många hävdad att matchen varit uppgjorde mm. Tji fick dom. Istället spekulerade några efter matchen i om det varit en "misslyckad läggmatch". Så var det såklart inte heller. Ett fåtal större spel justerade marknaden ca 20-25 punkter eftersom många traders anpassade sig till de vaden. I stort sett samtliga förkastade sina egna målvärden eftersom marknaden hade en annan uppfattningen. Det i sig fick resultatet att de som följde markanden stundtals fick uppfattningen att "alla ville spela på Blake" och att matchen därmed ska varit uppgjord.
Diagrammet nedan avser Stepaneks odds.
image70
Detta händer gång på gång - det hände f.ö. även i en annan av Blakes matcher nyligen. Han stod i 1.17 innan start, han vann första set med 6-0 men hans odds gick endast ned några punkter, som lägst 1.1.
Eftersom många hade spelat på Blake till nästan startodds när han vunnit första set så blev paniken stor när han låg under med 0-5 i andra set. Ingen ville längre spela på Blake vilket pressade upp hans odds till runt 2.3 som högst under andra set. Normalt odds skulle ha varit 1.4-1.5.

Men eftersom många hade köp Blake och nu ville alla sälja samtidigt så gick oddsen upp för mycket. Detta hade INTE hänt om inte "någon" hade sålt Blake till ett för högt pris och med stora summor under första set som Blake vann blankt.

Blake räddade en matchboll vid ställningen 4-5 i avgörande set och vann efter det alla bollar utom en i matchen.

image16


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0