Andy Murray leder kampen mot ATP & Bagdad-Bob

Med risk för att bli lite tjatig så ska jag ännu en gång kommentera det som just nu är i fokus i tennisvärlden.
Och det är inte Johanssons semifinalplats i Stockholm utan uppgifterna om läggmatcher inom tennisen.

Dels för att det rör tennis med det är även den stora snackisen bland de som spelar och tradar på tennis på Betfair. Vissa är för - vissa är emot. Dessutom så måste jag dementera mitt inlägg från häromdagen där jag hävdade att ATP vaknat. Det har inte vaknat. Men det är några som försöker väcka dom.

Igår fredag så hade representanten från de fyra GS-tävlingarna, ATP, WTA och ITF ett möte för att diskutera situationen. Oavsett sanningshalten i påståendena om läggmatcher så har den mediala uppmärksamheten, främst i England, Spanien och USA nu nått sådana höjder att det styrande måste agera.

Kulmen kom i torsdags när Andy Murray, Englands bästa spelare gick ut i BBC live och berättade öppet om att läggmatcher existerar. Efter det så svarade självaste Davydenko och Nadal honom via media dagen efter.

Murray:"It's pretty disappointing for all the players but everyone knows it goes on."

Davydenko: "If Murray says that he knows, that means that he gambles himself because people who start talking out loud have their fears disappear, It was folly of him to say this."

Nadal: "I doubt Murray knows more than anyone else - he's gone overboard and there are no fixed games

Murray igen: "I am glad that the tennis governing bodies are coming together to set up an anti-corruption unit to address this and I stand fully behind this effort.

Davydenkos
uttalande förvånar mig inte alls, tydligen så känner han sig utpekad och intar försvarsställning. Det är lite lustigt att Davydenko numera agerar ambassadör för den rena tennisen.
Men att Rafael Nadal, som tillsammans med Federer lever i en helt annan värld än resten av de professionella tennisspelarna går ut och hävdar att det inte finns några uppgjorda matcher är bara så svagt. Jag förstår i vilket syfte han går och levererar en sådan lögn, trots att den ena spelaren efter den andra öppet berättat i media om att de blir erbjuda pengar för att lägga sig. Om det existerar läggmatcher eller inte spelar ingen roll, bara det faktum att väldigt många spelare gång på gång erbjuds pengar för att fixa matcher är ett problem i sig.

Tror någon att "maffian" trots 754st "nej tack" skulle fortsätta att fråga runt?
Tror någon att de 10-tals MILJARDER som omsätts på tennis varje år på betfair inte lockar till sig någon som vill fuska?
Tycker någon att upprepande försök att köpa spelare inte är ett problem?
Ja, tydligen Nadal som igår lovade oss att det inte är några uppgjorda matcher.

En sak är klar. Frågan är infekterad och väldigt känsligt.
Varför är den det om det bara är tomma ord?
Och varför ville någon spela en halv mille på att Davydenko skulle förlora mot Vassello till oddset 1.78 i samma sekund som Davydenko enkelt vann första set?
I will tell you.

All heder till Andy Murray som tar den här smällen. Det är precis detta som jag ifrågasatt - varför spelarna inte agerar. Murray säger själv att han gör det för att tennisen är en stor del av hans liv och att han avskyr denna del av tennisen. Det är beundransvärt att killen agerar efter moral och inte efter sin plånbok.

Självklart så kommer han att bli illa omtyckt av flera andra spelare på touren. Av den enkla anledningen att det handlar om pengar. Inte maffians mutpengar utan det är ett hot mot den miljardindustri som tenniscirkusen är.

Rent ekonomiskt så har ingen spelare något att vinna på att denna fråga kommer upp, i det egna, korta perspektivet. KIA kommer inte att vilja sponsra Nadal ännu mer om den sport han representerar hela tiden förknippas med korruption och fusk, det säljer man inga bilar på. Och sponsorerna är en stor inkomstkälla för många spelare och en nödvändighet för väldigt många. 1000-tals personer arbetar på heltid för att sälja in andra sporter än tennis till världens sponsorer och ingen blir nog gladare än de för den debatt som nu tagit över tennisnyheterna i hela världen. Det är här som skon klämmer. Sanningen ger dålig publicitet som i sin tur indirekt kommer att minska sponsorpengar och publikintäkter. Antalet cyklister som år 2008 får förlängda sponsorkontrakt och antal cykeltävlingar i TV är inte fler tillsammans är invånarna i Norrlångträsk. Alla professionella cyklister förlorade på att de sanningar som kom fram. På grund av att de kom fram för sent.

Tennisen är inte i närheten av cykelsportens situation, tvärtom, det finns gott om tid för att reda ut problem och skilja fuskarna från de andra. Men tiden går.

ATP kallade direkt efter intervjun i torsdags Murray till ett möte i Madrid nästa vecka för att diskutera hans uttalanden. Murray kontrade direkt : Murray said he was pleased that the issue was getting the attention it deserved.
Så klockrent.
ATP kallade naturligtvis till möte för att informera om att detta är ett internt problem och inget som ska vädras i TV. Istället så vänder Murray på det och sätter press på ATP att mötet ska handla om problemet.

Men ställningskriget bara fortsätter. Efter mötet mellan alla mäktiga tennisorgan igår så lämnade de följande kommentar till media uppbådet som undrade vad de kommit fram till för lösning:

"While we do not believe that our sport has a corruption problem we do recognise that a threat to the integrity of tennis exists."

Vet ni vad?
ATP, WTA och ITF påminner mig lite om Bagdad-Bob, Iraks informationsminister som stod några hundra meter innanför de allierades front och hävdade att fienden är inte på väg, att Irak hade besegrat de otrogna. 2 timmar senare så var han gripen eftersom slaget var förlorat. De blundar för den verklighet som finns idag och för de uppgifter som Betfair godvilligt lämnat över. Även om de inte bevisar någon enskilds skuld så ger de så pass mycket information att man bör kunna inse problemet.

Ingen misstänker idag att någon domare gynnar Juventus. Jag tror inte som hände i Italien under början av 2000-talet påverkar de italienska fotbollsmarknaderna på Betfair någonting. Italien gjorde vad de kunde för att rensa upp, och även om inte allt kom upp på bordet och inte alla straff blev korrekta så lyckades de i alla fall med syftet. Att göra deras älskade fotboll så vit och ren den kan bli i dagens Italien.

Andy Murray är för mig idag den enda av de 200 mäktigaste personerna inom tennisvärlden som öppet visar att han är beredd att kämpa för att tennisen på allvar ska fortsätta vara den "vita sporten".

Ingen svensk spelare eller makthavare i tennisvärlden har gjort ett piss för detta i jämförelse med det som Henman och Murray nu gör. Svenskarna håller med Nadal och räknar euro och kronor i börsen. Vissa håller med men ingen av de som kan agerar eftersom de är rädda för att själva påverkas negativt. MAn får inte glöma bort att spelarna deläger och styr mycket av ATP:s arbete.

Det stora problemet är inte de förhållandevis få läggmatcherna, utan det sättet som tennispamparna och tennisspelarna väljer att hantera det.

image72


Kommentarer
Postat av: Anonym

On the women's tour, a match in September drew suspicion for unusual betting patterns.

An online betting site briefly delayed payment after 120th-ranked Mariya Koryttseva beat No. 96 Tatiana Poutchek in the quarterfinals of a tournament in India. Eventually, bets were paid, and both the WTA and the betting site said they doubt there was any wrongdoing connected to the match.

"I've obviously heard about it but haven't really been following the whole match-fixing thing," said Serena Williams, who reached the Kremlin Cup semifinals Friday. "In America, you are innocent until your proven guilty. That's how it is."

Game set och fixed Johannes! xD

2007-10-13 @ 23:35:03
Postat av: Re: /Joh

Kommer ihåg den. Jag trodde att matchen spelats redan innan, att det var någon tidsmiss. Visst var det *3-3 15-30 och odds 1.03 på servaren som egentligen skulle stått i 1.3-1.5 typ. Jag hade bara matchen i perferin då jag höll på med en annan match kommer jag ihåg.

2007-10-15 @ 10:59:12
Postat av: Tommy

Jag tycker att du har fullständigt rätt i allt du säger. Jag håller med dig till 1000. Jag är övertygad om att Nadal m.fl. har blivit hotade av t ex maffian, och därför vågar de inte säga sanningen om den korruption som pågår. Fegt, ja det kan man påstå. Jag tycker att Nadal har på den senaste tiden sett mycket blek och bekymrad ut. Allt sedan Sony Ericson Open i Maiami 2008 när han fölorade i finalen mot Davydenko. Alltså, jag tycker att den matchen såg oerhört uppgjord ut! nadal missade bollar som var barnsligt enkla att ta. Sanningen: den Ryska Maffian regerar ATP!!

2008-05-21 @ 11:49:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0