Ny oddsfaktor

Det är många faktorer som påverkar oddset i en tennismatch på börsen.
Men nu har det dykt upp ännu en faktor, som åker rakt in på top10 listan i vad som påverkar en marknad.

Nämligen:
Misstankarnar om läggmatch.

Visst har det påverkat vissa matcher tidigare, men nu börjar det balla ur totalt. I match efter match så går snacket att matchen är uppgjord på betfair tennisforum.
 
För den oinsatte så är det så att det kan vara rätt så ensamt att sitta timme in och timme ut på betfair. Dessutom så vill betfair locka till sig "nöjesspelare". Därför så finns det ett forum, även kallat betfair forum, där tusentals människor hela tiden chattar och byter information och tankar. På tennisforumet så finns det en "tråd" för varje match, där analyser och information byts, samt matchuppdateringar under matchen och tankar.
Det är i dessa matchtrådar som det hejvilt spekuleras i var och varannan tråd om matchen är en läggmatch.

Efter att flera europeiska tidningar den senaste tiden rapporterat om mutor som erbjudits till olika spelare så har folk ballat ur. Vissa ser därför varje matchvändning som maffians verk.

När några i forumet börjar prata om att matchen kanske är FIXED, alltså fixad så tar det hur i helvetet. Det är som att säga "bomb" på ett amerikanskt inrikesplan.  Man kan se hur marknaden direkt reagerar, speciellt om det är liten omsättning. Nästan så att jag undrar om vissa skriver "skadad" eller "fixed" i forumet bara för att någon ska matcha deras vad som ligger.

Botten var idag när vissa menar att matchen Chakvetadze - Golovin skulle vara uppgjord. Matchen gick på tv och omsatte därför runt 50 mille. Chak var favorit till 1.58 och tog ledningen med 5-2 i första set, handlades ned till 1.23
Då hände något och hon tappade settet och förlorade matchen med 6-7 1-6. Efter det menar folk att matchen skulle varit uppgjord eftersom marknaden favoriserade Golovin starkt efter hennes comeback till 5-5.

Det var ingen uppgjord match.

Alla som såg matchen såg att Anna Chakvetadze hade problem att andas. Till och med den svenska kommentatorn Maria Strandlund Tomsvik konstaterade att Anna hade probelm att andas och att något var fel. Och det tro katten att marknaden reagerar på det. Vid 5-5 så hade marknaden justerat upp oddset på Anna till 1.9 istället för 1.58, en i mina ögon liten justering eftersom Golovin som visat utmärkt form sista veckorna. Först vid 3.5-4ggr skulle jag ha spelat på Anna i det läget.  En mycket enkel förklaring och inget märkligt med det. Marknadens 1.5 på Golovin efter att han vunnit första set var inte på något sätt för låga. De som anser att 1.5(66%) var för lågt, alltså att hon inte hade 66% vinstchans trots ledning med 1-0 i set och att han tagit 5/6 senaste gamen vet inte något om tennis. De som gapar uppgjort om denna match än nog samma personer som erbjöd 1.5 på henne då.
 
Ännu värre blir det om det uppstår några märkliga spel på marknaden, om en spelare som ska stå i 1.6 plötsligt handlas till 1.4 så går larmet. Matchen måste vara fixed tycker många och väljer därför att själv spela till ett på tok för lågt odds.

Skillnaden mellan 1.6 och 1.4 bara är 8% i vinstchans, inte så märkligt egentligen att en person värderar matchen 71/29 istället för marknadens 63/37. Men tydligen tillräckligt för att misstänka spelaren för att lägga sig.

Tja, allting handlar ju om spekulation och begreppet "läggmatch" är numera en viktig faktor att räkna med. Förmodligen så är det färre uppgjorde matcher nu än tidigare just nu pga all uppmärksamhet. Men det bryr sig inte vidskepliga spelare om. Allt för att hitta något att skylla ens egna svagheter på.

image16

Kommentarer
Postat av: Der

Roitman - Verdasco (spelade någongång under sommaren) måste varit den mest manimulerade marknaden någonsin , om du kommer ihåg detta, johannes.

2007-10-04 @ 07:29:34
Postat av: mr Mekong

Du har helt rätt om Betfairs forum! Rätt kul läsning ibland! Folk skriker fixed så fort en match går dom emot. Riskerar tyvärr att dränka den riktiga debatten i ämnet!

2007-10-04 @ 10:03:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0