Livevärderings faktorer

Hemma igen efter några dagar i nyktert och onyktert tillstånd. Det nyktra var trevligare.

Det finns många faktorer som påverkar marknades värdering under en tennismatch.
Oddset beräknas i första hand på resultatet i matchen iutifrån de odds som var vid start.


Som exempel:
Startodds på spealre A 1.25
Odds när spealre A leder första set med ett break: 1.15
Odds när spelare A har vunnit första set: 1.1
Odds när spelare A leder andra set med ett break: 1.05
Odds när spalare A ska serva hem matchen: 1.02

Andra faktorer som påverkar, förutom resultatet i en pågående match är;
Momentum - om en spealre har "flyt".
Skador
Samtal eller behandling av trainer.
Tecken på trötthet.
Värme
Väder
Livehistorik från tidigare matcher, t.ex om en spelare har bra statestik i tiebreak eller långa matcher.

I kvällens match mellan Monaco och Djokovic så präglades marknaden mycket av andra faktorer än själva resultatet. Diagramet nedan visar Djokovic odds under matchen:
image87

Djokovic odds under matchen: (bäst av 5 set)
Från start: 1.14
Vid ledning 4-1 i första set: 1.06
Efter ledning 1-0 i set: 1.07
Vid ställningen 5-6* i andra set: 1.33
Vid  2-0 i set: 1.06
Vid 2-0 i set och ett break upp 1.03
Vid 2-0 i set och *1-2  1.41
Vid ställningen 2-0 och 6-6 1.2
På matchboll i tiebreaket i 3:e set: 1.1
Vid 2-1 i set: 1.56
Vid 2-1 i set och *2-0  1.15
Vid 2-1 i set och 3-0 1.08

Utan att ha sett matchen så kan det ju tyckas en aning märkligt att Djokovic står i 1.03 vid 2-0 i set men hela 1.41 fem minuter senare, utan att han hade något break emot sig. Eller att han ståd i 1.07 vid 1-0 i set men 1.56 vid 2-1 i set.

Förklaringen ar den att i tredje set, med ledning 2-0 och ett break upp så märktes det allt tydligare att han hade probelm med ryggen. Den uppmärksamme hade redan sett att han ibland tog sig för ryggen och att han grimaserade illa ibland. Detta blev nu allt tydligare, och detta i kombination med att han tappade sitt break och att Monaco ssedan höll sin serve gjorde att markanden fick panik.

Marknaden höjde på stuts oddset från de redan spekulativa 1.13 till hela 1.5 som högst. Djokovic smärta fick marknaden att spekulera i att han skulle bryta matchen, alternativt inte kunna prestera till mer än 50%.

Det var en ganska regäl omvärdering, inte ens om ställningen varit 1-1 i set så hade hans vinstchanser värderats så små. Nu hade han alltså ledningen med 2-0 i set och hade inget break emot sig.

Efter lite massage så servade Djokovic enkelt hem sina kommande fem servegame.I de tre första så tappade han endast tre bollar totalt. Marknaden justerade ned Djokovic till runt 1.27, oron fanns kvar. Normalt odds borde ha varit runt 1.06-1.08. Aledningen till att oddset fortsatte vara högt var inte bara spekulationer om att Djokovic skulle bryta matchen, utan även att om han skulle förlora det tredje settet så skulle matchen bli lång, fyra eller fem set. Det skulle vara till stor nackdel för honom eftersom han uppenbarligen hade probelm med ryggen.

Vid matchbollen på tiebreak så erbjöds hela 1.1 på Djokovic, alltså nästan samma odds som vid start. Och den enda anlednignen till det var att alla trodde att han skada skulle förvärras under matchens gång. Dessutom så var matchbollen inte i egen serve.

I fjärde set så märktes inte mycket av Djokovic förmodade skada. Dessutom så hade Monaco problem med blåsor på foten. Det kan även vara mycket svårt att spela mot en skadad/halvskadad spelare. Den på förhand planderade taktiken byts ut mot ett spel som inte ska passa motståndarens handikapp, vilket kan göra att man som spelare  tappar fokus på sitt egna spel och istället gör fler misstag och bjudningar.

Det var kul att se den annars så diviga Djokovic visa sån glädje på de viktiga bollarna  i slutet och framförallt efter slutsignalen. Det syntes tydligt att han inte alls hade tagit för givet att vinna denna match. Kul att se. Nu blir det mindre roliga saker att se på - Henin mot Serena Williams-. Serena ser så motbjudande ut att till och med Henin framstår som en liten princessa. Jag tror att skönheten slår odjuret i denna match.

image72


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0