Vardagen normaliserad

Nu är tennis äntligen igång.

Först ut är den årliga uppvisningsturneringen för herreliten.
Igår så förlorade Roddick och Blake. Idag så var det årsdebut för Roger Federer. Motståndet var en av höstens bästa spelare, Andy Murray.

Det märks nu att marknaden har övergett Federer. Under de senaste åren så har marknaden varit honom trogen i vått och torrt, men nu är det definitivt slut med det. Inför dagens match så hade Federer handlats upp till 1.88, ett ovanligt högt startodds för att vara Federer. Efter att Murray släppt några nonchalanta kommentarer innan matchstart så justerades Federer ner till 1.78 ett par minuter innan matchen började.

Matchen gick på svenska VIASAT och på SKY i England samt i flera andra länder. Ingen fotboll konkurerade om spelarnas pengar samtidigt som matchen spelades. Trots att den spelades kl 12.00 svensk tid på en fredag och kl 11.00 då i UK så lyckades omsättningen överstiga 50 miljoner endast på vinnarmarknaden. En helt ok start på året måste jag säga. Helt OK.

De första turneringarna på året brukar ha riktigt dålig omsättning. Delvis beror det på Australiens regler kring Betfairs oddsbörslicens där, alla kunder måste genomgå en verifieringsprocess för att få tillträde till att handla på sport i Australien och NZ.
En annan anledning till att omsättningen brukar vara låg är att det pågår så många turneringar samtidigt. De tre första måndagarna och tisdagarna i januari kommer bjuda på runt 50 matcher per dag.
De flesta matcher spelas på nätterna vilket även det drar ner omsättningen.

Åter till dagens matcher.

Först ut var Federer(1.78)-Murray(2.28).

Federer tog snabbt kommandot och ledningen med 3-0*. Marknaden reagerade knappt alls. Vid *2-0 så handlades Federer till 1.45 och vid 3-0* till 1.40. Inget större fel med de oddsen men startodds 1.78+Roger Federer+3-0* brukar framkalla folk som accepterar bra mycket lägre odds.

När Federer tappat 3-0 till 3-3 och sedan bröt hem setet till 6-4 så var det annat ljud i skällan. Trots att Federer var först ut för att serva så handlades han till 1.27/1.28. Detta trots att första set var mycket jämt. Federer lyckades få med sig det då Murray tappade *4-5 40-0 till break efter ett par dubbelfel.

Det tog marknaden ca 5 sekunder att överge alla sympatier för Federer. Murray gick fram till 4-0 i andra set och trots att han stod i 2.28 från start så pressade Engelsmännen ner honom till 1.99! Murray var alltså favorit i andra set trots att han låg under i matchen.

I slutet av andra set så tog sig Murray för ryggen. under pausen mellan andra och tredje set så handlade marknaden ner Federer från 2.0 till 1.71 i spekulation att Murray skulle avbryta matchen pga. skada. Men det var inget fel på Murray. Tvärtom.

25 minuter senare hade han kopplat grepp om tredje set genom att bryta Federers serve två gånger på rad. Murray leder nu med *4-1 30-0 och handlas till 99 % vinstchans, dvs. oddset 1.01. Inte så stor omsättning, men dock. Till oddset 1.02, dvs. 50ggr degen på Federer, omsätts det en mille.

MEN Federer gav sig inte. Efter att Murray missat en smash 2 meter från nät och därmed missat att ta ledningen med 5-1* så vände matchen. Federer vände 1-4 till 5-4* och marknaden var i gungning.

Jag lyckades personligen inte tjäna några större summor på svängningarna.
Ändå så satt jag och mös och tänkte för mig själv.
Tennisen är tillbaka.
1.01 in danger.
Länge leve tennisen!

Det var det nog fler som gjorde tror jag..


Diagrammet avser Andy Murrays odds under hela matchen

Matchen gick till tiebreak där Murray tog ledningen med **6-3, alltså tre matchbollar varav de två första i egen serve.
Som sig bör i en match som denna så missade han allt och Federer tog upp det till *6-6 och tie.
Sedan visade Federer varför han inte är världsetta längre.
För första gången har han chansen att avgöra matchen, han har ett enormt psykologiskt övertag. 
Men två kassa bollar varav den första i egen serve och BOOM matchen är förlorad.

Nu var ju detta bara en uppvisningsmatch men jag tror ändå att Federer verkligen ville vinna. Att börja året med att slå Murray och Nadal helgen innan säsongen drar igång var precis vad han behövde.
Jaja, han får en ny chans nästa vecka i Doha. Vill han vinna där så behöver han förmodligen slå både Murray och Nadal.

Dagens andra match var mellan Nadal och Davydenko.

Efter att Davydenko igår övertygande slog ut Roddick så var marknaden mycket försiktig med att Nadal. Det var ju säsongsdebut för Nadal som dessutom varit skadad. Världsettan handlades därför till 1.58 från start, en bra bit högre än de 1.42 han stod i när de möttes senast.

Nadal började med att förlora serven, blankt dessutom. När Davydenko sedan höll enkelt och fick en breakboll till *3-0 så hade marknaden glömt allt som Nadal gjort de senaste 5 åren.
Startoddset på 1.58(63 % vinstchans) var efter 10 minuters spel höjt till hela 2.70(37 % vinstchans).

En kraftig överreaktion såklart. Davydenko borde ha haft odds 1.40 till 1.52 om han vunnit första set med 6-0.

De som investerade sitt kapital på 1.57 på Davydenko endast ett break upp, endast 10 minuter in i matchen fick en liten läxa. Värst var ändå efter att Nadal höll serven till 1-2* i första set. Då fortsatte marknaden att handla Davydenko till 1.81.
Helt oförklarligt. Inte ens spelbolagen var så naiva.
Dessutom så hade ju Davydenko precis missat två breakbollar till 3-0. Den som själv spelat tennis eller följt matcher vet att Davydenko har inget positivt att ta med sig från det gamet. Att pressa Nadal i ett av hans servegame utan att få utdelning på chanserna är inget bra. Men ändå så reagerade marknaden att det gamet visade på styrka från Davydenko och svaghet på Nadal, eftersom Davydenko handlades till 1.81 i odds.

Vid *1-0 till Davydenko så handlades han till 1.95-2.0Diagrammet avser Nadals vinstchans i % under matchen. Från 63 % till 37 % nästan direkt.

Som väl var så vände matchen och marknadens hysteriska panikaktion mot Nadal fick fel.
Nadal tog åtta raka game och vände 0-2 till 6-2 1-0. Sedan var matchen i praktiken över. Davydenko stod emot ett tag i andra set men föll till slut med flaggan i topp. Han kostade till och med på sig ett leende i segerintervjun, något som inte händer ofta.

Ett riktigt falskt äckligt leende förresten. Davydenko spelar grym tennis och tillhör absolut världen bästa spelare. Han har med all sannolikhet inte varit delaktig i någon uppgjort match de senaste 12 månaderna.

Men man får aldrig glömma att han är en av de mest korrupta tennisspelarna någonsin och om allt han gjort skulle komma fram ljuset så skulle det visa sig att han faktiskt är en av tennisen största fiender och en grovt kriminell.
Man borde skicka Johan Falk efter honom.Kommentarer
Postat av: Mange

Gott Nytt År på dig! Rafa var den bästa nyårskaramellen.

2009-01-02 @ 22:28:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0