Helt otroligt!

För första gången på flera år så bröt INTE eurosport sändningen av en tennismatch för att visa flaggskeppet eurogoals.

Dramatiken i avgörande set mellan Ivanovic och Dementieva var enorm. Men det har inte spelat någon roll tidigare, eurogoals är eurogoals och prio ett.

Idag en en stor dag för alla tittare - Eurosports producent har vaknat!

Henin out

Världsrankningen betyder allt mindre och mindre. AO innehöll fler svaga insatser av de bästa och året har fortsatt i samma stil. Världsettan Henin förlorade precis mot Schiavone med 6-7 6-7.


Henin hamnade i underläge 6-7 2-5*. Men Schiavone kunde inte sin vana trogen serva hem matchen trots dubbelbreak, utan tappade *5-2 till *5-6. Men hon tog sig i kragen och vände två minibreak emot i tiebreak och vann till slut. Henin handlades till 1.13(88% vinstchans) innan start, hon handaldes ner till 1.08 direkt vid 0-30 i Schiavones serve.

Robin Söderling dundrar på och har redan kopplat greppet med 6-2 *4-1 mot Hanescu, och det råder nu ingen tvivel om att Söderling tillhör top10 just nu. Jag kan inte se många spelare som skulle handlas som favoriter innan start mot Robin just nu.

Cissi köpte en FAKTUM idag. Så snällt tycker jag.

Becker bäst i Tyskland igen!

Slaget om platsen som Tysklands bäste tennisspelare gick av stapeln ikväll.

Tommy Haas, som efter Kohlschreiber är den högst rankade tysken var stor favorit mot Becker. Inte boris då utan Benjamin Becker.

Vinnare, efter en dramatisk match blev Becker. Efter Haas tveksamma insatser och skadeproblem så är det nog ett tronskifte på gång. Man får hoppas bara för tyskarna att någon annan Kohlschreiber och Becker tar över.

image193

Avser Haas vinstchans i % under matchen

Tjäna 1000:-!

Måste städa, så ingen analys nu men jag känner lite bloggpress att uppdatera.

En grym allt-går-min-väg vecka avslutades i moll och denna vecka har fortsatt i lika illa. Söndag och måndag hade jag kunnat varit utan. Men det kan man ju inte:)

Det kan vara lite anstängande ibland att hantera saker och ting. Som summor t.ex.

I morse så ringde jag och skulle boka en Thailandsresa som plåster på såren åt Cissi eftersom After Worken med Mike, Tjellvar och Henke blev mer än en vanlig After Work. Hittar en resa, tittar på olika hotell, sitter och väljer och bedömer komfort mot pris. Funderar på att byta hotell till ett likvärdigt som kostar ett par hundralappar per dag mindre.  Transport till hotellet 150:-, Kryssar i nej.

7 timmar senare så har 92k av rullen gått till "Betair Refunds" som jag kallar det. Inte de trevliga som står på kontoutdraget, utan det som..ja försvinner. Men man får bonuspoäng på förluster med så det är ju bra iaf:)

Det är lite svårt att hantera ibland, oavsett om det gått bra eller dåligt en dag. Med det menar jag inte psykologiskt, för det har jag vant mig med, utan relationen med andra utgifter.

I slutet av förra veckan, som var mycket bra så var jag och handlade. Jag har vissa saker som jag är grymt prismedveten på, och vissa andra som jag skiter i.

Ibland så kan jag byta produkt i affären, lägga ur en sak(på fel plats) och lägga i en annan, likadan fast billigare. Byta en "Hemköps egna" till en "Eldorado" eller nåt.
Detta gör jag även en timme efter de bästa dagarna. Det sitter i. Och tur är väl det.

För tur har jag inte just nu. Inte enligt mig iaf.
Utvärderingen med Cissi nu på morgonen urartade när jag åberopade otur/korrekt förlust på 12 förlustmatcher samt tekniska problem på två. Endast på tre matcher gjorde jag något fel, något som jag oavsett utgång borde gjort på annat sätt.

T.ex min bokning på 1.02 Camerin (hon förloradejag bokade 150k på 1.02 ), men jag fick -22k ändå tack vare att jag tradat break i tredje set och fick 10 hold på rad i en dam-match med svaga servare... Man kanske skulle tagit sina 75+ och varit nöjd..  

Cissi är mycket kritisk till röda siffror. Även fast man är bäst i världen(jag) så blir det nästa lika ofta rött som grönt.  Så är det. Kommer alltid att vara.

För den som vill tjäna 1000:-

Gå in på UEFA.com och ansök om två biljetter till UEFA-cup finalen i Manchester. Biljettansökningen har öppnat nu och är öppen i tre veckor till. När ni blivit tilldelad biljetter så säljer ni de till mig för 1000:- extra.
Investering: 5 min tid
Värdeodds: Enormt.

Städlista.

Jag lovade efter helgen att sköta alla hushållsbestyr mån-fre. För att komma till skott med det så har jag gjort precis som min mamma Maria gör. Hon skriver ner allt som ska städas. Punkt för punkt.

Till städlistan!

Nationalitetsvärde?

image192


Goda råd

Robin Robin Robin.


Det är så trevligt att Monacos stolhet Robin Söderling är tillbaka och att han är tillbaka i bästa slag. Kanske hade Nadal märkt det och i ren skräck för Robin så undvek han att gå vidare till kvartsfinal, där han hade fått möta just Söderling.

Helt ledig idag, så jag följde inte marknaden men jag kan gissa att detta var sista gången på länge som marknaden kommer att erbjuda höga odds på Söderling. Eftersom jag inte tradat något idag så blir det heller inget att ta upp utan istället lite annat.

Jag berättade idag för en vän och kollega i branchen att jag har svårt att tacka nej till saker och ting, det är alltså inte endast alkohol jag har svårt att avstå. Det enda jag kan säga nej till är droger och kvinnor, samt vissa hushållsysslor.

Detta har denna gången resulterat i att jag gladeligen tackade jag till att vara med som Betfairs representant i Aftonbladets populära tävling "Spelbolagsfajten". Jag visste inte mycket om den innan men har googlat upp den lite och förvissat mig om att det är en massa kändisar som ger tips på olika spel, och att olika spelbolag marknadför sig genom att vara med och tävla. Efter att ha tackat ja så smög jag omkring här hemma och det tog inte lång tid förrän Cissi frågade vad jag gjort.

Som hon skrattade. Hon skrattade åt att jag aldrig kan säga nej, vilket jag sagt att jag skulle göra till detta.

Hon vet att jag trots denna blogg inte gillar för att synas på bild eller för mycket i spelsammanhang och att jag dessutom aldrig har varit speciellt bra på att tippa heller. Krasst kan man säga rent usel.

Jag var noga med att sänka mig själv ordentligt inför Betfair Sveriges chef, Klas, förklara att det är livespel, tennis, tvätta, leka med barn och gå på krogen jag kan, inget annat. Och att jag har ett jävla handikapp eftersom jag jämt har otur.
Men det spelade inte så stor roll så jag säger samma sak, who cares?

Så här brukar det gå till när jag försöker säga nej:

Betfairs Sverige chef, Klas: (K)
Jag: (J)
Cecilia, min flickvän (C)

K: -Har du funderat något mer på att vara med?
J: -Nja, jag tror inte att det är min grej.
K: -Det blir jättebra det här, vi vill ha med en vanligt spelare, ingen kändis, ööhh inte för att du är en vanlig spelare, öhh, du är ju proffisionell, öhh, men ändå vanlig spelare liksom.
J: -Njae..Mm..Ok..Absolut! Helt rätt. Kanon!
K: -Vi vill liksom visa att det är spelarna som skapar marknaden och att alla kan vanliga dödliga kan vara med och göra det.
J: -Helt rätt, skitbra! Fantastiskt!
K: -Vi har ett litet problem bara innan vi kör igång, detta börjar redan om ett par dagar.
J: -Inga probelm alls, skitbra. Det passar mig bättre med kort tid än framförhållning.
K: -Perfekt, men då kör vi då?
J: -Njaaaaaaaeeeooo jo. Jo, Absolut, Ska bli skitkul. Vilken chans att få synas lite!
K: -Grymt. Men ingen tennis, för det är helgspel som gäller och tennisoddsen till helgen kommer ju först fredag kväll, vilket blir för sent.
J: -Jaha, jaa just det. Ok. Men det är det enda jag kan ju...fast ifs, det blir nog bra ändå. Skitbra. Gud va kul.
K: -Då säger vi så, jag mailar över lite info.
J: -Tack för chansen Klas!
K: -Ingen orsak, du får bjuda på en öl någon gång.
J: -Absolut.

C: -Vem var det som ringde?
J: -Ingen
C: -Få se, ge mig telefon, vill ha, ge mig!
C: -Jasså det var Betfair, vad ville dom
J: -Bara kolla läget och så.
C: -Sa han något om den där spelgrejen i Aftonbladet?
J: -Nä, eh, eller jo. Jag tackade jag.
C: -*asgarv*
J: -Jag försökte säga nej men det verkar vara en kul grej.
C: -*asgarv*
J: -Nu är det så iaf, och då måste fixa en bild på mig och skicka in.
C: -Ska du bli förnedrad av Ilcapitano igen? *asgarv*
J: -Tack för stödet.
C: Gå och häng upp tvätten
J: Glöm det, eller.. eh OK. Nu eller?

Om det gå bra för mig och BF i spelbolagsfajten så kommer jag ta upp det i bloggen och skriva mycket om det hela tiden varje dag dag och natt. 
Går det dåligt så kommer jag att mörka det totalt.

Jag citerar Martin Dahlins "mamma": Så är det bestämt!

Min kollega med lång erfarenhet i spelbranchen och även stor erfarenhet att synas publikt var inte sen med att komma med några goda råd. Det största rådet var att inte bry sig om alla som spyr galla över ens felaktiga tips eller motiveringar. För det ska man tydligen räkna med att många gör.

Jag har varit rätt förskonad från negativa kommentarer under mitt snart ett år långa bloggande, speceillet om man jämför med t.ex svenska spels oddsättares blogg. Det är rätt ofta som man ser överdrivna påhopp och annat från spelare på andra spelare eller sk experter. Mindre begåvade spelare vräker i frustation ur sig både det ena och andra, pekfingret hit och dit och besserwisserandan är enorm. Detta har jag varit helt förskonad ifrån, mina kritiker har iaf hållt en bra nivå, även Lasse. Men nu ska det alltså komma att bli mer iom att jag tar fajten.

Bloggandet är stort. Spel och pokerbloggar poppade upp för ett par år sedan med Johan Kretz som bloggfader.
Till min glädje så har det under det senaste halvåret startats flera bloggar kring ämnet att trada på Betfairs oddsbörs. Det är en intressant förändring som sker. För inte allt för länge sedan så var inkomst och skilsmässor något som man inte gärna talade högt om. Idag så berättar folk helt öppet om saker som den äldre generationen aldrig ens skulle berättat för sina näsmaste.

Vissa gör det för att vill betyda mer än de gör, andra för att få dela ett intresse. Blogga är ett även ett utmärkt sätt att marknadsföra sig själv, något som teensen bevisat med sina modebloggar.
 
Intresset och acceptansen för en oddsbörs som nöje och sysselsättning kommer definitvit att öka ju fler som väljer att blogga om ämnet. Pokerkillarna lyckades trots att deras förbund gjorde allt för att sabba med att förklara för folk att man kan ha poker som yrke. Idag så är det kanske inte helt accepterat men folk i allmänhet vet att vissa livnär sig på poker utan att för den delen vara kriminell eller lösdrivare vilket är en framgång. Många pokerproffs lyfts även fram som förebilder i media.

Risken finns för de tappra "oddsbörsenkillarna" (och tjejerna) är att vår motsvarighet till förbundet, Betfair, forsätter att häva ur sig Black-Jack och casinoreklam och då hamnar vi hästhandlarfacket för alltid.

Jag länkar några tradingbloggar här eftersom det inte finns någon annan som gör det. Engelsmännen ligger som vanligt före oss och over there så finns det tom en portal med sports betting blogs, som de kallar det. 
Har jag missat någon så fyll i så lägger jag till.

Svenska bloggar(förutom min som är störst bäst och vackrast):

Mr Mekong
Betfairswingtrader
Backtolay
MissBetfair
BetfairTrader

Engelsk samlingsplats för sportstrade bloggar:
Sport Betting BlogsTjoho, såg precis att någon(Peter?) matchat min 1.4 lay på 5k på BWO i helgens melodifestival. Ladbrokes ger 1.4 För den som vill boka BWO så lägger jag nu upp ett tillbakaspel på 1.49. Det ger er 3 gånger på att de inte ska gå vidare. Kör på och stäng min fina trade nu.

Nite!

Slakten i Rotterdam

Ledig idag, sovmogon och lek och bus landet med Tilda. Tyvärr så täckte varken jag eller Cissi dagens fyra matcher från Rotterdam, matcher som Betfair streamade.

På eftermiddagen så får jag ett samtal som undrar hur det gått idag med tanke på vad som hänt.
Vadå sa ja?, och fick till svar att jag missat "slakten i Rotterdam".

Dagens fyra matcher slutade så här:
image189

Nadal(seedad 1:a), Berdych(5), Ferrer(3) och Davydenko(2) förlorade alla till låga odds mot mycket sämre motstånd.

Jämför man detta med fotboll så motsvarar det att Man U, Arsenal, Liverpool och Chelsea alla skulle förlora eller kryssa på hemmaplan mot ett bottenlag, på samma dag.

Dessutom så försvann V Williams och Kuznetsova i Doha.

@1000

Inte långt efter att Govortsova handlats ner från 1000 i odds till 1.22 så kommer nästa.

Hewitt var favorit mot Seppi, vann enkelt första set, tog ledningen i andra set men klarade inte av att serva hem matchen ens från *5-4 40-15. Seppi handlades i det läget till 1000gånger.

image188
Drygt en timme senare så har han vunnit med 3-6 7-6 7-6 efter att även ha vänt 0-2 i avgörande tiebreak.

Igår förlorade Querry till 1.01 för andra matchen irad, förutom Hewitt så förlorade även Morita till 1.01 idag efter att ha tappat 6-4 4-0 till 6-4 4-6 0-6 mot bästa kompisen Sugiyama.

Favoriterna faller platt idag, Murray, Nieminen, Schnyder, Chakvedatze är några stora favoriter som redan fått boka resan hem idag.

Dramatik

Ibland blir det riktigt dramatiskt på Betfairs oddsbörs, så också precis nyss.
 
Jag har kännt mig lite mätt på alla sätt idag och mest följt med och tittat på matcherna.
Sitter och iaktar Schnyder när hon genomför ännu en plattmatch mot medikoert motstånd när jag i ögonvrån ser hur Ivanovic snubblar till.

- Hon vrickar foten!, hör jag Maria S-T på eurosport ropa.

Hade marknden öppen, fort dit för att se att den inte reagerat riktigt. Hinner boka 1.1 på Ivanovic.
Ivanovic stod i 1.01 och motståndaren Govortsova i hela 1000 gånger när Ivanovic vrickar foten.

Hon stod i 1.06 från start och hade ledningen med 6-3 5-1 30-15 vid tiden för olyckan, med andra ord så var det bara sekunder kvar av matchen.
image187

Marknaden får(som vanligt) panik och handlar ner Govortsova från 1000gånger (0.1% vinstchans) till som lägst 1.22 och Ivanovic handlas upp från 1.01 till 5 gånger, men stabiliserar sig under läkarpausen mellan 1.5 och 3 gånger, om man nu kan kalla det stabilisera sig. Stora belopp, över miljonen matchas under skadeuppehållet.

Maria S-T på eurosport berättar direkt att om man tejpar foten riktigt hårt innan den hinner svälla upp så är det bara att fortsätta spela. Och med tanke på utgångsläget (6-3 5-1 3030) så kommer Ivanovic ta detta enkelt.

Tydligen så sa inte kommentatorerna i England samma sak, för marknaden fortsatte att handla Ivanovic till 1.5-2.0 även i slutet av läkarbehandling när det var helt uppenbart att hon kunde fortsätta. Hon stod tom och små hoppade för att komma igång igen.

Vi får tacka Maria Strandlund Tomsvik för den passningen som var mycket värt.

Det lustiga var att jag ca 10 innan satt och tänkte lite på Kim Clijsters match mot Dubois i Montreal 2006. Då var Kim världsetta, hade stor ledningen och var redan i första set nere i 1.01 innan olyckan var framme med en bruten arm. Den gången han jag städa upp en hel del på marknaden, till skillnad från idag då jag inte fick något av det upp till 1.1

Hur gick det då med Ivanovic?

Hon tejpade foten, gick ut och avgjorde snyggt under 1 minut med mycket bra spel och utan att foten påverkade henne:)

En del av samhället

Med min sysselsättning så är det inte självklart att alltid mötas med respekt för vad man gör.
Man ska ha ett vanligt arbete, gärna en utbildning, dagisplats, semester på sommaren osv. Ställa sig i ledet.
Flera av mina kollegor på Betfair kan vittna om samma sak.

Detta fick jag bla en lektion av när jag i höstas förde en dialog med Göteborg Stad angående vår rätt till dagisplats.
Efter att ha bollats runt mellan fyra-fem vikarierande mellanchefer så upphörde till slut alla svar att komma. Jag fick aldrig något annat svar än att för att ha rätt till kommunal barnomsorg i GBG så skall båda föräldrarna förvärvsarbeta eller studera på heltid. Deltidsplats kan i mån av plats erbjudas, förutsatt att man är inskriven på arbetsförmedlingen eller arbetar/studerar 50%+. Jag tror att jag skickat tre-fyra mail på slutet men de har slutat svara.

Idag så hade jag möte med JacobHandelsbanken GBG City. Det var länge sedan jag slutade tänka på hur folk ska regera när jag berättar vad jag gör. Inte bryr jag mig nämnvärt heller. Johan, en banktjänsteman i Stockholm, som mycket framgångsrik tradar på Betfairs oddsbörs har förklarat för mig hur banken ser på det hela; Betfair=spelbolag=spel= ingenting som gillas i bankvärlden.
Speciellt inte när de anställda själva har transaktioner med spelbolag.

En av min handelsbankenanställa systrar Magda påpekar då och då hur ofta de kan se kunder som har problem att hantera sin spelkassa. Enligt henne så är spel och förförallt mycket spel inte något som man ställer sig upp i fikarummet och försvarar på banken direkt. Jag kan förstå det. Men jag kan aldrig acceptera de som blint och konservativt rakt av jämför trading på oddsbörser, Arbitrage spel, värderingstrategier och annat med Penninglotteriet och V75.

Med denna uppfattning av samhällets syn på mitt jobb så blev jag rätt förvånad när Jacob på banken idag med intresse ställde följdfrågor om Betfairs oddsbörs i tio minuter. Även om han såklart som alla andra påpekade nackdelarna med att inte ha taxerad inkomst och vanligt pension så visade han en inget förakt, vilket är lite ovanligt. nu var jag ifs en kund osm de ska tjäna pengar på men ändå.

Kanske är en förändring på gång?

Första omgången

Fem turneringar även denna vecka. Riktigt lyxigt att bara kunna välja och vraka.

De första omgångarna innehåller fler sensationer än de sista omgångarna, eftersom vissa mer eller mindre okända spelare är med, motivationen och inställningen till turneringen hos top40 gänget är oklart. Dessutom så är det nytt underlag för vissa spelare vilket försvårar det ännu mer.

Denna månag är inget undantag, 1.3 favoriter har fallit en efter en, flera favoriter har slowstartat i första set och sedan vänt matchen till 4-5 gånger pengarna.

Scoreboarden för Doha har krånglat en del, Betfair streamar matcherna från Rottendam.

För övrigt så går februari enligt plan. Idag så passerade vi 400 matcher tradade i år.

Carola/Johnson 1.05 smashed

Medlodifestivalen är ett populärt spel i Sverige, så också på Betfairs oddsbörs.
Paret Carola/Johnson handlades runt 1.05, rätt bra omsättning faktiskt. Marknaden gav de alltså drygt 95% chans att gå vidare direkt till final, något de inte gjorde. Förra veckan så var det E-Type(83%, 1.2) som misslyckades att charma TV-publiken. Marknaden är inte så bra på schlager med andra ord.
image185

Efter att ha hört den usla låten "one love" med Carola så lade jag direkt upp 1.05 på henne. Tyvärr så tog jag bort det direkt efter någon minut, omatchat, eftersom jag int eorkade sitta kvar vid datan längre..

Ancic, som jag hyllade igår vann mycket enkelt mot Baghdatis. Eftersom jag hade aktivitetsdag med Tilda idag så hade jag inte möjlighet att se matchen men Ancic 2-0 i set till 4.5 bombades. Även svärmor hittade 2.68 inplay vilket får ses som mycket snyggt!

Långfredag

En mycket lång fredag med flera matcher. Arbetstid 12-05 sätter sina spår i huvet.

Under hela denna vecka så har en ny sorts courtsider dykt upp. Det är inte säkert att det är någon courtsider men han/hon ligger iaf först på marknaden. Detta gäller turneringarna i Brasilien, Belgien, USA och Chile.
Turneringen i  Marseille sänds på Betfair Live stream utan fördröjning så där ligger ingen före.

Det som är lite märkligt med denna "nya" trader som tydligen har info först, är att den(jag kallar den för den) inte behagar att skicka ut nya odds efter varje boll. Istället så kombinerar den edgen att ha snabbast information med att uttnyttja att resten har sen information.

T.ex vid 15-40

Om det blir 40-40 från 15-40 så visar scoreboarden som ligger 5-20 sekunder efter fortfarande 15-40 eller i bästa fall 30-40.
Om oddset för 15-40 ska vara 1.3 och oddset för 4040 ska vara 1.75 så lägger "den" upp 1.36 typ.
Inte korrekta 1.75 eller lite sämre, utan ett odds som motsvarar 15-40 fast lite bättre.

Resultatet av detta blir att majoriteten av traders inte kan tyda resultatet riktigt.
Om "den" skickar 1.75 så förstår alla att det är 4040, och lär sig snabbt att läsa boll för boll på de nya oddsen.
Men om "den" skickar 1.36 så sänder det inga signaler till marknaden om matchresultatet utan det framstår istället som ett litet värdeodds. Kontentan blir att folk spelar på 1.36, och courtsiderna får enorma värdespel. Hade "den" alltså erbjudigt ett korrekt odds(1.75) så hade ingen spelat på det.

Ett annat drag som "den" har är att i vissa situationer försvinna i 5-20 bollar, för att sedan dyka upp från tomma intet med stora summor när det är ett känsligt läge. "Den" har även en förkärlek för att boka låga odds hellre än att spela, vilket "den" lyckosamt lycktas bra med denna vecka eftersom knappt någon spelare lyckats förvalta en ledning.

Under en match(bäst av 3) så spelas ca 120 till 250 bollar. Efter att ha följt 40-50 matcher denna vecka så går det tydligt att se ett mönster på hur "den" agerar. Det märks även att "den" är relativt ny i branchen eftersom att den i regel övervärderar break och hela tiden aviker stort från startoddsen. 

Idag så har det varit flera exempel på spelare som förlorat första set, sedan breakat direkt och då åter varit uppe i startodds. Och det är "den" som står för bokningarna nästan varje gång. 

Har ni svårt att känna igen den så skickar den i regel 7050:- på back och det dubbla på lay(det blir t.ex 100k på 1.14) - nästan bara i situationer där enda spelaren står i 1.05-1.4

Jag hälsar "den" välkommen till livetennisen. Sakta men säkert så täljer vi av "den" guldet.

Moya hade en på förhand lätt uppgift inatt mot den tidigare korruptionsmisstänkte Oscar Hernandez.
image183
Hernandez vinstchans i %  under matchen

Hernandez vinstchans i % var från start dryga 20, minskade till 10 efter att han förlorat första set.
Sedan började Moya att visa hans slappa nonchalanta stil, förlorade andra set och hamnade i underläge 1-4*, dubbelbreak emot sig. Hernandez värderades då till hela 95-96% vinstchans
Moya vände 1-4* till 7-5 efter att ha vänt 0-30 vid ställningen 5-5.
Grym match att trada om man hamnde rätt.

Hantuchova hade en mycket enkel uppgift på pappret idag mot nollan Bacsinszky.
image184
Hantuchovas vinstchans i % under matchen

Startoddset 1.13 gav henne en vinstchans på 89%.  Matchen blev mycket dramatisk, Hantuchova förlorade första set med 2-6, sedan kallade hon på läkaren eftersom hon hade problem med andningen. Marknaden i gungning och Hantuchvoa handlas upp till 6 gånger, 17% vinstchns.

Lite astmamedicin och en kvart senare så leder hon andra set med 3-0 och är åter stor favorit.

Då börjar hon må sämre, tappar till 3-3 och tar in läkaren igen. Marknaden gungar igen och Hantuchova upp från 1.4 till 5 gånger. Efter att ha svängt mellan 1.5 och 3 gånger fram och tillbaka så vinner hon till slut andra set.

Marknaden glömer allt som har hänt och gör henne åter till stor favorit, runt 1.35.
30 minuter senare så ligger hon under med 1-4, har handlats upp igen till 4ggr och väljer att bryta matchen.

Sexsiffriga belopp pendlade i panik fram och tillbaka mellan 1.4 och 3 gånger under stora delar av matchen. 
Mycket lustigt att titta på faktiskt.

Världsettan Henin hade stora problem mot kvalspelaren Kleybanova. Jag såg matchen och det är tragiskt hur låg nivån kan vara på världens just nu bästa damspelare.

Sofia Arvidsson gjorde ingen besviken när hon enkelt förlorade mot Li (5-7 4-6).
Marknaden vet inte riktigt hur den ska hantera Arvidsson som gått från att vara usel till att slå fyra top20 spelare på en månad. Arvidsson hade sina chanser, hon hade leningen med 2-0 i första set, gameboll till tiebreak, men förlorade setet.

I andra set så hade hon ledningen med ett break upp hela tre gånger men var ändå aldrig ens nära att vinna.
Uruselt servande och en massa oprovicerade misstag. I jämförelse med de andra dammatcherna jag sett under veckan så höll dock både Sofia och Na Li mycket hög klass. En välspelad match för att vara damtennis 2008.

Söderling pallade inte tycket idag och åkte ut. Kvartsfinal i första turneringen på 7 månader är mycket bra. Robin gjorde ett mycket bra andra set och en bra start på tredje set. Spelar han på den nivån så tillhör han absolut världseliten. Men då ska han spela på den nivån en hel match och det gjorde han inte idag. Vid ställningen 2-2 i avgörande set så tappade han allt och förlorade snabbt fyra raka game. Förlust med 3-6 7-6 2-6.

Till Robins försvar skall sägas att hans motspelare, Ancic(rankad 135:a), spelade den bästa match han någonsin gjort. 
Super Mario Ancic har kommit tillbaka efter ett skadedrabbat år och det spel han visat denna vecka är det inte många som slår.  Om han får vara skadefri och fortsätter att spela på samma nivå så bör han ha en bra chans att nå top10 under året och top 3 nästa år.  Det skulle inte förvåna mig om han vinner US-Open.

På siten tennisform.com så finns alltid mycket bra information. Denna vecka så finns det länkar till livestream, alltså tvbilder över internet till fyra av veckans fem turneringar. Samtliga har bra kvalité och ligger inte mycket efter livescoren.


Nite!  

Sofia

Sofia Arvidsson spelar kvartfinal just nu mot Na Li.
Hon hade ledningen med ett break i första set men tappade, räddade precis tre setbollar och matchen står nu
*5-6 och gameboll till tiebreak.

Om någon vill se matchen så finns det en länk här från belgisk tv.

Bojkott!

I TV så debatterades det igår åter igen om OS i Kina borde bojkottas eller inte.

När Sverige spelade Davis Cup i Tel Aviv förra helgen mot Israel så var det därimot helt tyst.

SR, Sveriges Radio har följande text på sin hemsida:

"Inget annat land har i olika FN-resolutioner blivit kritiserat eller fördömt så ofta som Israel. Och inget annat land har trotsat så många FN-resolutioner som Israel. Utifrån dessa uppgifter skulle man kunna sammanfatta relationen mellan Israel och världssamfundet FN. FN antar i genomsnitt 19 anti-israeliska resolutioner på år"

Om Kina-OS ska bojkottas så ska matcher i Tel Aviv definitivt bojkottas de med.

Jag tycker gott att Sverige kunde ha bojkottat Davis Cup matcherna mot Israel.

Efter att frågan om Kina-bojkotten blåssat upp igen så har jag satt mig in lite i ämnet. Jag kan inte riktigt förstå hur Kina fick OS till och börja med. För det andra så stämmer jag nog in i kören att OS borde bojkottas av Sverige.
Inte för att det lär förändra något i Kina direkt utan för vi annars legitmerar de brott mot de männskliga rättigheterna som de begår dag och natt.

För den som egentligen tycker att Kina gör fel och så men spontant ändå inte vill ha en bojkott för att man älskar sport:
Tennistouren pågår parallelt med OS, det finns alltså sport nog att följa ändå.

Stor nyhet

Federer till sthlm open, Söderling och Arvidsson slog ut top10 spelare. Ingen nyhet alls i jämförelse med VF:s bomb idag.

The Schulman brothers är tillbaka i bloggvärlden! 

 

You got mail!

> Hej Johannes läget? har nu funderat länge å väl på hur du räknat. har ju
> följt din hemsida ett tag.
>
> Du skrev "Även fast spelet ger en avkastning på 2400% längden så inträffar
> det tyvärr bara i detta fall 2 gånger av 5.
>
> (risk 700, förväntad vinst 41000(motlay på 1.7 42k), sannolikhet 35-40%
> att vända 15-40, ca 0.72x0.72x0.7)
>
> 57.5gånger pengarna istället för 2.5 ger ett positivt väntevärde på 2400%.
> Jag brukar vara nöjd med ett par %"
>
> Detta taget ur ett inlägg som jag tror du kallade gårdagsanalys. Fattar
> nada!!!
>
>
> Sedan har jag några andra funderingar ang. nuvarande odds exempelvis 1,10
> kontra målodds ex. 2,00 kopplat till chans till att det inträffar.
>
> Var kan man läsa om detta för jag förstår inte trots att jag läst en hel
> del matematik ,matte E, hur man räknar helt
> enkelt.......Frustrerande......

Hej Tommy!


När jag tradar så handlar jag i regel i korta positioner. Vem som vinner matchen är ofta ointressant innan matchbollen kommer.


I tennis så handlar det oftast om oddset nu och oddset efter nästa game, eller nästa boll.
När jag bryter ut ett exempel från en match för att visa på vädeodds(eller motsatta) så plockar jag alltså ut ett game ur en match kan man säga.


För att få fram rätt siffror så ska man tänka fram förlusten efter gamet om man gör lika mcket rött på båda spelarna alternativt vinsten om man lägger lika mycket plus på båda spelarna.

I ditt exempel 1.1 med målodds 2.


Om situationen är den att oddset 1.1 representerar spelare A som ska servea för att vinna matchen. Måloddset 2 uppstår om han förlorar sin serve.


Om du spelar 100:- på 1.1 så kommer du vinna 10:- + insatsen tillbaka om spelare A håller serven.


Om spelare A förlorar serven så går oddset upp till 2, din "bok" visar -100 på spelare B och + 10 på spelare A.
Till oddset 2 får du då ta hem din förlust(lika mycket på båda spelarna). Det gör du genom att boka spelare A till oddset 2 för 55:-. Din bok kommer då att visa -45:- på båda spelarna.


Din risk/insats är 45:- och din eventuella vinst är 10:-.


Sedan kan man nog räkna mer korrekt(typ vinsten/insatsen+1) men jag tar insatsen+vinsten/insatsen.
(45+10/45)= 1.22 för att få fram faktiskt odds för händelsen.

Det du egentligen gör när du spelar 100:- till oddset 1.1 på att spelare A ska hålla serven är att du spelar 45:- på oddset 1.22.


1/1.22 = 0.82 = 82%


Om oddset är rätt(1.1 och måloddset 2.0) så behöver du alltså 82% sannolikhet för hold för att gå jämt i längden.

Eftersom det tillkommer avgifter på vinsterna så måste din värdering vara minst 82% sannolikhet för hold + en marginal för avgifter.


Men gå jämt upp i längen är inget mål så det man hela tiden söker är värdeodds. Odds som i långa loppet ger ett positivt väntevärde.


Om du bedömer att spelare A har 90% chans att hålla serven så är oddset 1.1, förutsatt att måloddset stämmer ett värdeodds, ett odds med positivt väntevärde, eftersom oddset bara kräver 82% sannolikhet.

Hur räknar man då ut det?

Tja, det finns flera modeller men för att förklara tydligt så ska jag ta det enkelt.


Du spelar samma spel (100:- på 1.1) 1000 gånger.
Vi räknar på att din bedömning på 90% sannolikhet är korrekt.
900 gånger så kommer du att vinna 10:- (900x10=9000)
100 gånger så kommer du att förlora 45:- (45x100=4500)


Efter 1000 likadana situationer så kommer du alltså att ha förlorat 4500:- och vunnit 9000:-.
Du kommer att ha satsat 100.000(1000x100) och du kommer att ha 104.500:- kvar(vi räknar inte med avgiften här)


Ditt positiva väntevärde kommer alltså i längden att vara 4,5% på investerat kapital.

Den faktiska avgiften om man räknar på 3% skulle ha skapat ett resultat på 4500:- minus 270:- (0.30:-x900) = 4230:-


I mitt exempel som du tar upp här i mailet så blir det så här:
Insats: 700:-
Vinst 41000:-
Sannolikhet 40%

1000 spel:
600 förluster á 700:- = 420.000:-
400 vinster á 41000:- = 16.400.000:-

Satsat: 700:- x 1000 = 700.000:-
Vinster minus förluster(16.400.000-420.000)= 15.980.000
Det är en avskastning på 23 gånger pengarna = 2300%


För att kunna räkna ut ett positivt värdeodds som i exemplerna ovan så krävs det att man kan:

Förutse ett målodds(förstå marknaden)
Göra en bedömning av sannolikheten


När man bedömer sannolikheten så är det ju omöjligt att säga om t.ex Söderling har 72% eller 78% chans att hålla serven vid ett visst game. Men man tar på förhand fram en värdering(oftast bygger den på startoddset) som låt oss säga är att Söderling har 75% chans att hålla serven i varje servegame. Med det i ryggen så är återstår endast att bedöma om han har mer eller minde chans än normalt att hålla serven samt ha kolla på oddsen om ett värde uppstår.


Just Söderling stod i 1.11/1.12 när han skulle serva hem matchen mot Nieminen igår. Måloddset på Söderling vid break blev hela 2.5!


Det motsvarade en sannolikhet för hold på Söderling på 85%, vilket är sky high. Just Söderling är vida känd bland tennistraders eftersom han inte kan hantera ledningar. Han är vad man kallar för en chocker.

Det må vara kul att han är tillbaka och så men faktum är att hans mentala styrka är urusel. Ingen seriös trader ger honom mer än 70% chans att hålla serven efter att han breakat, när han ska avsluta en match/set eller servar för att hålla sig kvar. Tro fan att han sumpade det även denna gång, han hämtade visseligen upp 15-40 men vid 4040 så blev han Coria och gjorde dubbelfel till break.


När han 5 minuter senare skulle serva för matchen igen så handlade marknaden honom till 1.16/1.17 istället för 1.11 :)


Mvh
JohannesYrke: Courtsider

God morgon!

En rätt sömnlös natt efter en dramatisk kväll på akuten på Östra. Tilda lyckades riva ned ett stort glas, för att sekunderna senare halka på det utspilla te:t och landa på det krossade glaset. Man är inte så kaxig när man ser en nybadad naken dotter stå och skrika i köket med enda skinkan uppskuren och dinglades och blod överallt.

Cred(!) till barnakuten på Östra som prioriterade oss före hopen av väntade barnfamiljer på akuten och förde oss direkt i till kirurgen. Det slog mig på väg in att om de mot förmodan skulle inte skulle kunna lappa ihop henne direkt så skulle jag flippa ur och göra mig skyldig till grov misshandel. Lugn lugn och åk vidare till det privata dygnet runt öppna mottagningen inne i stan var strategin. Men den offentliga sektorn visade sig från sin bästa sida och Dr. Jönsson visade precision som hämtat från cityakuten.

Igår så kastades tre killar ut från WTA-turneringen i Antwerpen. De fick välja mellan att kastas ut och bli portade eller lämna ifrån sig de datorer som de förtjäntfullt satt och tradade med. De valde det första alternativet.

Varken WTA, ATP eller ITF accepterar numera att någon spelar eller handlar på en tennismatch direkt från läktaren.
Jag förstår dom eftersom läktaren är en åskådarplats som ska vara tyst och inte ett kontor för de som handlar på tennismatcher. Men jag tror att de har blandat ihop ett och annat. De som tradar från courtside har inget med de som gör upp matcher att göra. Men problemet kvarstår och kommer inte försvinna.

Lösningen - om de vill få bort courtsiders- är att leverera en blixtsnabb livescore från matcherna.
Skrota protennislive som sköter uppdateringen från WTA och ATP matcherna och använd IBMs system som på något sätt är integrerat med resultatavlan på banan. IBM sköter uppdateringen från grand slam turneringarna och deras uppdatering är som natt och dag med protennislive. Även om IBM inte lyckas med att uppdatera i realtid så är en uppdateringen ändå så pass vass att den gör det mindre intressant för folk att trada courtside.

Eftersom det rent tekniskt går att förmedla resultatet boll för boll via msn på 0.1 sekund så borde det inte vara så svårt för ATP och WTA att ta fram en bättre live uppdatering. Det är den som är problemet och det är också endast där de kan hitta lösningen.

Har de då någon skyldighet att erbjuda boll för boll uppdatering utan fördröjning?
Ja, det tycker jag. Det borde även ligga i tennisens intresse att så många som möjligt kan följa matcherna med så nära uppdatering som möjligt. Om tekniken kostar en massa, gör som alla andra och ta betalat då, enklast gör man det genom att sälja reklamplats åt Nike, Wilson eller något annat. Eller ta ut en avgift helt enkel.

Att hindra tennisfans, traders och andra att följa en av världens största sporter live går inte.

Ibland undrar jag hur gamla och inrutade de är i dessa stora organisationerna.
Tio Leif GW Persson i VU?

1. Problem:  Folk tar sig in på arenan endast för att få resultatet snabbt
2. Orsak: Den är enda vägen att få fram informationen snabbt är att vara på banan
3. Lösning: Åtgärd så att resultatet levereras utan fördröjning via internet eller annan media.

Borde gå att lösa på 30 dagar, men men.

Denna nyhet kablas just nu ut i världen av Reuters och har redan uppmärksammas i såväl USA som Europas största onlinemedier.

Mine eldest sister Frida Thomson , London ,bath me arrange the ticket ate hers and Mark to EURO2008 in summer. As England as familiar not qualified themselves so intends they to watch one of Sweden matches.

I have searched Mrs Thomson to inform her about the ticket allotment but failed to reach her.

So instead I called mine younger sister Magda. When I asked her some weeks ago if they need tickets she answed that she and Ulf will fix it themself, but they failed. I informed her that she be able take their tickets, only if she not say anything about it to Frida.
 
-Fancy yous that the is fault?, I asked her.
-Nos nos said magda , it sounds good.
-Am mastering yous that nothing say then?
Yes yes , said Magda. Nemas problemas.
But its Frida and Marks name on the tickets!
Who cares? , Magda said.


 I will by this explain this. Self expects me a catfight, and I know the winner.


Förra vecka var ett trevligt avbrott i vardagen.
Jag jobbde hela veckan med Betting Promotions utvecklingsavdelning i Malmö. Ett ovanligt trevligt gäng, dominerat av småbarnsfäders som jag. Det kanske inte är så dumt ändå med ett vanligt jobb, sooner or later så är man väl tillbaka på något "vanligt" jobb, även om det förmodligen aldrig kommer bli 9-17 för min del. Jag kan ju knappt komma i tid till kl 11.00...

Hursomhelst så kan jag sammanfatta veckan med att det är slående vilka möjligheter en oddsbörs som Betfair erbjuder för de som väljer att se på det seriöst och långsiktigt. Lite synd är det att man bara har 24 timmar per dygn.

Betfair ligger nere till kl 11 för en planerad uppdatering. Mycket bra, jag ser det som komp. 

Damer

Denna vecka pågår det endast WTA turneringar. Anledningen är att herrarna spelar Davis Cup i helgen. Ytterligaren en mellanvecka alltså, även om dam-matcher inte är fy skam heller. Turnerngen i Pattaya har som vanligt en mindre bra scoreboard, thaikillen Jiro brukar hjälpa till med livescoren i Pattaya på hans hemsida.

Själv blir det helt tradeledig denna vecka, ev en bokning på Sverige mot Israel inför helgen, då Sverige handlas till låga 2.2 just nu.

Jag befinner mig just nu i Malmö där jag under denna vecka ska konsultera Betting Promotions utvcklingsavdelning. Arbetsområdet är såklart tennis på sportbörsen, vad annars.
TOUCHDOOOOOOWN!

35 sekunder kvar

Giants !


Edit 04.12:

Jag ber alla grannar om ursäkt.
Det var vi.

Och det var så jävla skönt.
I hela mitt liv så har jag haft en önskan inombords att av ren glädje få skrika:

TOUCHDOOOOOOWN!


image182
New York Giants odds under matchen

Giants tappade ledning 10-7 och boll till 10-14 i sista kvarten. De handlades upp från 1.6 till 10ggr.
Oddsraset i diagramet ovan från 10 till 1.1 var med ett par minuter kvar när Eli Manning skickade iväg bollen mot:

TOUCHDOOOOOOWN!

Super

En hemsk tradehelg.
Gonzales vändning på lördags har inte lämnat huvet än.

Men trevligt trevligt med Super Bowl som börjar om 30 minuter.

Mindre bloggande nästa vecka eftersom jag ska förvärvsarbeta.

Nite!

Stäm mig då FFS!

Franska Tennisförbundet, som arrangerar bla Grand Slam tävlingen Franska Öppna, även kallad Roland Garros, ger sig nu in i sportsbetting världen.

De har eller ska lämna in en stämning mot bla Betfair, eftersom de hävdar att "Roland Garros" är deras evenemang och ingen annan ska få tjäna pengar på det. De menar även att Betfair förstör  turneringens rykte, eftersom turneringen riskerar att förknippas med uppgjorda matcher.

Vad är nästa steg?

Ska SVT stämma Betfair för att de erbjuder en marknad på melodifestivalen? De kanske rent av ska stämma Svenska Spel med också?
Manchester Uniteds matcher är bland de mest omsätta matcherna på spelbolag världen över, ska Man U stämma spelbolagen de med, eftersom många spelbolag onekligen tjänar pengar på deras matcher?

Först och främst så är det inte Betfair som erbjuder vad på Franska Öppna. Det är jag och alla andra som som handlar och spelar på matcherna. 

För det andra - vad händer om Betfair och de största europeiska spelbolagen stänger all vadslagning på Roland Garros? Tror de att folk slutar med den tusenåriga vanan att ha vadslagning på idrottstvälingar?
Självklart inte.
Det kommer flyttas till spelbolag i Asien, Cost Rica och andra delar av världen. Sedan så kommer det även växa fram en illigal marknad istället, som det alltid gör. Internationella tennisförbundet(ITF) tappar då alla möjligheter som de har idag att med hjälp av spelbolagens uppgifter spåra misstänkta transaktioner. 

Det förvånar mig faktiskt att de går ut med detta, eftersom det tveklöst kommer att kablas ut i media, nu och under proccesen. Det gör att varumärket "Roland Garros"  kommer att nämnas tusentals gånger i artiklar tillsammans med ordet "fixade matcher" och med historier kring avstängda spelare och Davydenkos utredning. Kanske inte så smart om man nu har som syfte att inte förknippas med det.

I en amerikansk artikel på ESPN som Gunnar länkade till i en kommentar så tar de upp Franska Tennisförbundets stämmning, men halva artikeln handlar om avstängda spelare och uppgjorde matcher. Den oinsatte kommer tveklöst att få uppfattningen om att även Franska Öppna har haft problem med detta, vilket de inte haft innan de nu själva skapat problemet.

Australien Open som precis avslutats sålde faktiskt sändningsrättigheter till flera stora spelbolag och till Betfair. 
Ett sätt för de att tjäna mer pengar på AO och även sprida sporten till fler tittare. Min uppskattning är att antalet ögon som såg matcherna på bana 6 ökade med över 1000% pga av att AO sålde rättigheter även till spelbolag och Betfair. Fransmännen borde ge upp atombombsprängningar världen över och gå down under för att se och lära lite.

Franska Tennisförbundet ska iaf ha cred för att de tar intiativ till att göra något åt problemet med uppgjorda matcher. Tyvärr så är det helt fel ute, eftersom existensen av vadslagning inte går att rubba. Istället så borde de pusha på ITF, ATP och WTA att de till och börja med tillsätter 10-talet heltidstjänser till personer som ska arbeta med att förebygga och följa problemet. Under 2006 och 2007 så hade t.ex ATP ingen som på heltid arbetade med frågan innan fallet med Davydenko uppmärksammades.

Frågan om stämmning som Franska Tennisförbundet tagit upp har varit på tapeten tidigare. Det har talats om stämmningar mot Betfair från arrangörer i USA, men det har inte kommit längre. 

Lösningen för Fransmännen är att sammabeta med spelbolagen t.ex genom sponsring och sändningsrättigheter, då får de in en del av den kaka som de gör på just Roland Garros. För att bevara ryktet som den vita sporten så bör de själva försöka påverka  i deras fall ITF att använda den information som spelbolag och Betfair tillhandahåller samt avsätta mer resurser till förebyggande åtgärder och annat mot korruption. Och framförallt så bör de pressa ITF och även ATP(Masters Paris som de har med) att öppna ögonen kring uppgjorde matcher, doping och annat, för de ögonen är blinda sedan många år tillbaka.

Skulle jag kunna stämma Kaisa Varis om jag bokat henne till 26 gånger när hon vann skidskyttetävlingen för en tid sedan?
Det visade ju sig att hon precis som när hon höll på med längdåkning var dopad(alla finska skidåkare, ALLA är dopade IMO). Eftersom den officiella resultatlisten inte ändrats förrän nu så voidar ju inte Betfair.
Alla ni som bokade henne - gör det!En dyster nyhet nu.

Pim-Pim Johansson, Sveriges bästa tennisspelare just när han är skadefri avslutar sin karriär som elittennisspelare. Det kan inte ha varit ett lätt belsut att ta för en 25-åring.
Han hann iaf dra in $1.5 mille under sin relativt korta karriär, men det är säkert ingen tröst.
ATP skriver att den sista matchen han spelade vann han, mot Berlocq i första omgången av sthlm open 2007.

Jag kan nu avslöja att så var det inte alls.

Senhöstens Betfair-resa till Zaragoza visar sig nu bli ett större minne än vad jag trott.
Det var nämligen där som Pim-Pim spelade sin sista match, mot Sergi Bruguera i Betfair Turbo tennis. Det var ett värdigt farväl inför ett fullsatt Pabellon Principe Felipe i Zaragoza. Att jag fick ha den äran och vara en av fem svenskar som fick vara med är stor.

Strax efter att Pim-Pim förlorat mot Bruguera träffade vi honom i spelargången. Han såg nedstämd ut men sken upp som en sol när jag svarade på hans fråga att det var ok att han ville ha ett kort på sig och Cissi. Att avsluta sin tenniskarriär är stort och självklart Pim-Pim så bjuder jag på det.

image948


RSS 2.0