Nya tider

Allt förändras och så även oddsbörsen.

När tennismatcher handlas live så förekommer det som bekant något som vi kallar courtsiders, eller market markers.
De har alltid folk på plats för att på så sätt få information så snabbt som möjligt. Courtsiders närvaro och beteende på en marknad avgör väldigt mycket hur jag förhåller mig till marknaden.

Det positiva med courtsiders är att de ser till att det ofta finns både köp och säljtryck på marknaden i varje given situation. En annan positiv sak är, eller har varit kanske jag ska skriva, att de är det snabbaste sättet att få fram resultatet från den senaste bollen på.

Men courtsiderna förändras och utvecklas. Courtsiderns största problem är traders och spelare som över tiden tjänar pengar på livetennis. De som plockar pengar både från dom och från marknaden. Och nu har de tydligen förstått att vi använder de som livescore och sedan frontjumpar vi dom när vi behöver justera vår position. Och det gillar de inte.

Just när det gäller livescore från courtsidern så går det till så här:
Ex: Spelare A har 3030 i egen serve. Courtsidern har ställt ut oddsen boka 1.40 och spela 1.42.
Om spelare A förlorar bollen så ska oddset upp till 1.50 och om han vinner bollen ska oddset ner till 1.36.
Det som händer då är att om A vinner bollen så tar courtsidern bort bokningen på 1.40, men låter 1.42 spela ligga.
Exakt fem sekunder senare så kommer nya odds, i detta fall då spela 1.36 och boka 1.32 t.ex.
Om Spelare A förlorar bollen så tar courtsidern istället bort 1.42 spelet och låter 1.40 bokningen ligga, och 5 sekunder senare så kommer en bokning på 1.50 upp på marknaden.

Så har det varit(och är fortfarande på de flesta marknader), och just det att courtsidern tar bort ena oddset använder vi traders som en första indikation på att bollen är vunnen av ena spelaren. Det gör att jag kan ligga ute med odds under pågående bollar, även om jag inte har direktuppdatering till matchen. När courtsidern tar bort sin bokning så gör även jag det, och jag har alltid 5 sekunder på mig så det finns ingen risk att jag inte hinner.

Men en av de courtsiders som finns har sedan några veckor bytt strategi.

De tar inte längre bort oddsen, trots att de vet vem som har vunnit en boll. Istället så väntar de 4.5 sekunder med att ta bort det odds som nu har blivit inaktuellt. Och precis efter att de tagit bort det gamla oddset så kommer det nya oddsen fram. Det gör att om man ligger ute med odds ett tic över courtsidern och tänker ta bort det samtidigt som de tar bort sin bokning så kommer man inte hinna ta bort den, utan courtsidern kommer att hinna ta ens odds, som då kommer vara för högt eftersom det motsvarar oddset som var vid föregående boll.

Denna nya strategi innebär att courtsidern inte längre bjuder på samma gratisinformation. Den stänger dörren för många traders att justera sin position och erbjuda odds under pågående bollar. Det är även enkelt att bli överkörd av courtsidern innan man förstått de nya förutsättningarna.

Detta innebär att courtsidern ligger och erbjuder för bra odds i 4.5 sekunder konstant. Trots att de vet att en spelare t.ex räddat en brakboll så tar de inte bort oddsen som motsvarar breakboll föränn efter 4.5 sekunder. Eftersom det tar 5 sekunder för en order att nå marknaden så kommer ingen någonsin hinna ta deras för höga odds heller. De som kan hända och händer är förstås att spelare som skickar spel precis innan en boll är färdigspelad ibland kommer att få för bra odds av courtsidern. Men inga storspelare spelar på de sättet så risken är mycket liten. Dessutom så lär det jämna ut sig efter courtsidern även kommer få "gamla" odds på andra sidan matchade.

Denna courtsider som jag skriver om, kör just nu semifinalen i Dubai mellan Djokovic och Simon.
Och han är svensk dessutom. Det ser man bla på beloppet som han skickar - 64000:- SEK EXAKT som front bet efter varje boll. Och eftersom gänget är svenskt så lär de läsa detta. En liten kommentar från gänget kanske?

Ett smart drag av gänget bakom denna courtsider.  Nu gäller det bara att fundera ut hur man på bästa sätt förhåller sig till deras nya strategi.

Nalle tjuv?

Ja, man kan ju börja undra.

Den som tyckte att förra tisdagen var otrolig måste fått en de ja vu upplevelse idag.

Dagen börjar med att Melzer(1.19), Youzhny(1.20) och Schuettler(1.13) vinner första set för att sedan klappa ihop totalt och förlora. Att Simon samtidigt tappar första set mot 450:e rankade Ghareeb Mohammed känns bara normalt numera.

Sedan börjar det hända. Igen.

Först är tysken Gremelmayr som spelar mot Spadea i första omången i Delray Beach.
Gremelmayr leder comfortabelt med 6-2 *3-0 och handlas till 1.01 när något plöstligt slår slit i huvet på honom. Han skadar sig inte synbart utan tappar momentum och spelet totalt efter att ha dominerat fullständigt.

Dryga miljonen handlades på 1.01 och 1.02 och dagens första 100 oddsare att vinna var ett faktum.

Strax efterså då är det dags igen. Patricia Mayr leder stor mot Maret Ani i Acapulco och handlas till 1.01.
Även hon tappar spelet och förlorar. Inte lika mycket omsatt men änså stora summor på låga odds för att vara en skitmatch.


Sedan blir det lite lugnt. Gasquet chockar i vanlig ordning från 1.05 mot Safin, men efter att dansat upp på 1.70 så vinner han till slut. Moya handlas flitigt till 1.02 men chockar och handlas upp till 2.70 innan även han får ordning på spelet och vinner.

Sedan är det dags igen.

Nalbandian
är ju en underlig man. Det är allmänt kännt att han försvinner från touren, ibland ett par veckor men ofta ett par månader. Han är en player och gör som han vill. Ikväll spelade han mot den relativt okända 116:e rankade Österrikaren Daniel Koellerer. Daniel är 25 år och har spelat 14 matcher i hela sitt liv på ATP-touren. Han kvalade in till den skitturnering och var nog glad att bara få vara med. Han är grusspecialist men inte så bra, den senaste gången som han vann över en spelare på topp 100 rankningen var september 2007 i en challenger i Polen. Då vann han över Berlocq i första omgången. Förra veckan så försökte han kvala in till turneringen i Buenos Aires, men lyckades inte eftersom
144:e rankade Cuevas blev för svår.

Men idag så väntade alltså världstolvan Nalbandian. Nallen tog ledningen med 6-1 *3-1 efter 40 minuter, precis som väntat. Sedan så slutade han spela. Alltsä, han lämnade inte planen eller så, utan han började förlora. Och förlora.

Så snart några hade spelat några miljoner på honom så började han förlora. 1.01 igen. 1.5 mille på 1.02.
Nalbandian tappade sina 6-1 *3-1 mot Koellerer till 6-1 3-6 4-6.
Utöver dessa 1.01 så förlorade några 1.01 till av bara farten på div undermarknader.

Jaja tänker ni kanske. Han kanske blev skadad eller inte var motiverad.
SVAR NEJ.

Om man är skadad som toppspelare så spelar man inte klart en match i en liten turnering.
Om man vill tanka, dvs medvetet förlora matchen, så gör man sig inte besväret att ta ledningen med 6-1 3-1 först.

Jag tro att Nalbandian är i händera på Maffian. Eller så är han en del av maffian.

Om man vill tjäna riktigt mycket pengar på att göra upp matcher så är det ultimata att ha en riktigt bra spelare delaktig i kuppen. Vem som helst kan lägga sig i en match, men det märker marknaden och spelbolagen väldigt snabbt numera.
Men en riktigt bra spelare - som Nalbandian - han kan göra upp hela matchen helt själv.  Han är så pass överlägsen Koellerer att han kan bestäma sig för att ta ledningen med 6-1 *3-1 och sedan börja förlora.

Anledningen till att han gör det är att när han har den ledningen mot detta motstånd så har han ca 99% vinstchans. Endast en skada eller yttre omständigheter kan få honom att förlora matchen. Många ser detta som gratis pengar och spelar då på odds som 1.01 och 1.02. Det är på de låga oddsen som det går att få in de riktigt stora summorna. Ingen spelar en miljon till oddset 1.70 live. Men till säkra odds som 1.02 så kan folk spela hur mycket som helst.  Så är det och det vet maffian.

Det mest ultimata rent teoretiskt om man vill tjäna pengar på att göra upp tennismatcher är att ha en rikgit bra spelare som Nalbandian eller Davydenko som kan ta ledningen fram till 99% vinstchans för att sedan förlora. Davydenko har slutat med att fixa matcher, det blev lite för många ögon på honom. Men Nalbandian har aldrig anklagats för spelfusk. Visst har han misstänkts för doping men inte spel. Och doping är det btw ingen som bryr sig om inom tennisen ändå.

Så här ser tre av Nalbandians senaste sex matcher i år ut:

Nalbandian(11) - Lu(61)
Nallen har ledningen med 2-1 i set och 2-0 samt 2 breakbollar till dubbelbreak och 3-0. Han hadlas till 1.02 och förlorar.
Tiotals miljoner omsatta på mycket låga odds.

Nalbandian(10)-Monaco(67)
Nallen tar enkelt första set med 6-2 och hämtar sedan upp underläge 0-3 i andra set till *5-4. Han ska serva för matchen och får 30-0. Men där tar det stopp. Han handlas till 1.01 och även här - tiotalet miljoner matchade till låga odds.
Nallen gör flera dubbelfel och blir breakad från 30-0 rakt av, och i nästa servegame blir han breakad blankt.
I 3:e set så går han ett break upp igen men förlorar till slut i tiebreak efter att mer eller mindre skänkt bort 4-5 bollar.

Nalbandian(12)- Koellerer(116)
Nallen tar ledningen med 6-1 *3-1 innan har börjar förlora, bla så bli han bread från 40-0 och missar även ett 40-0 läge i Koellerers serve i slutet av matchen. 2 miljoner matchat på 1.01-1.03.


Det råder ingen tvivel om vad som händer. Han ska förlora en gång av hundra. Inte 3 gånger av 6.
Jag betackar mig för kommentarer som försvarar denna tjuv och bedragare.
Mitt råd är - undvik att spela på Nalbandian om han leder stort.


Dagen i övrigt då?
Arbetstid 14-04. (Imorgon är det Cissis tur)
Tja, -10 på Man U, -6 på sprintfinalerna och en del plus på tennien. Som vanligt alltså.
Men fortfarande har jag inte lyckats boka en enda 1.01 som förlorat i år. Jag väntar fortfarande.

Erik skrev:
Kan inte du ha en sån där trevlig frågestund som din tjej och bröder Schulman brukar köra? (:

Ok. Klart jag ska haka på trenden.
Skriv alla era frågor - dumma som elaka - i kommentatorsfältet nedan så ska jag svara på allihopa.
Har ni några frågor kring Betfair - det kan vara vad som helst alltså, typ vad de äter till lunch på kontoret, hur man får jobb där eller hur deras miljöarbete ser ut i norden - skriv de också så ska jag ordna fram svar på alla frågor.

Den bästa frågan belönas med en 50 miljarders sedel från Zimbabwe.
Jag har nämligen några.

Många i Sverige undrar nog hur det går för Pim-Pim och hans comeback. Det går sådär. Idag spelade han första omgången i en challanger i Frankrike. Pim-Pim mötte 587:e rankade 20åringen Paire. Det fina var att Pim-Pim vände underläge 4-6 *1-3 till vinst med 4-6 7-6 7-6. Alltid något. Nu väntar andraseedade Beck i nästa omgång.


Sist men inte minst så ser jag att förra veckan vinnare av Dubai - Venus Williams - precis har tappat sin ledning med 4-1 i första set mot någon som heter Llagostera Viver Nuria, rankad 123:a i välrden. *4-1(dubbelbreak) har blivit 4-4* 15-40 och en panikslagen marknad har handlat upp Williams från 1.04 till 1.30+!

Må vara att de spelar på grus och att omställningen kan vara svår men INTE EN TILL FFS

Oscar

Så var Oscarsgalan slut.

Mest besvikna av alla är nog Bet365s compiler. 

De hade missat lite och stack ut ett bra tag på Sean Peen, som vann en Oscar för bästa manliga huvudroll. 
Bet365 gav oddset 5.0 - samtidigt som det gick att sälja honom för 3.4-3.5 på oddsbörsen.

AJ AJ AJ, sånt gör ont. Nu har de ifs en limit på drygt 4k per spelare(16k i vinst), men efter att en av Sveriges ledande privata oddssättare gått ut med informationen på Betfairs specialforum för Oscarsgalan så lär de kostat.
Det tog, märkligt nog, rätt lång tid innan de började justera ner oddset. Sista halvtimmen så justerade de ner oddset hela 6 gånger. Men vad hjälpte det när deras 5-oddsare sopade banan med alla.

SYND att jag inte loggade in.

Lite sömn nu innan Dubai drar igång. Federer, Verdasco, Nadal och nu även Roddick kommer inte. Djokovic, som numera går under ökennamnet "Smuts" är inte i bästa form. Varken Simon, Gasquet eller Safin imponerade denna vecka. Vägen ligger öppenför en final mellan Santoro och  Murray :)

Bojkott?

Finalen i Buenos Aires har precisavslutats. Robredo vann en mycket svängig match i tre set mot hemmafavoriten Monaco. Varför var inte Nallen i final kanske någon undrar? Jo, han hade 1-0 *5-4 30-0 i semifinalen mot Monaco och handlades till 1.01 (99% vinstchans), men han förlorade ändå. I väntan på att Roddick och Alians final i Memphis ska dra igång om några minuter så googlade jag lite på "stoppa matchen".

Jag skrev om detta tidigare i år och nu har det tydligen växt fram en mindre folkrörelse som vill stoppa matchen. Eller stoppa matcherna tror jag att de menar, det är ju fem matchen som ska spelas mellan Sverige och Israel i början av mars.

Iaf, jag googlar på och hittar några filmer på youtube som uppmanar folk att stoppa matchen. Jag klickar på ena och lyssnar lite. Jag känner igen rösten. Det visar sig att det är min jämngamla kusin Jonatan som sjunger på videon de gjort. Så lustigt.

Jag inser att jag också måste ta ett beslut.
Ska jag köra matchen eller inte?


Det har talats om att Stefan Edberg ska göra ccomeback i DC-laget, eftersom alla är skadade. Vore det inte lite väl lustigt om Edberg gör comeback - inför tomma läktare..

Ledig

I helgen blir det ledigt. Det kan vara lite svårt att vara ledig ibland, jag skulle nästan behöva låsa in alla datorer posta nyckeln till mig själv för att verkligen kunna vara ledig ibland.

Det är helt klart mest effektivt att jobba mån-fre eftersom antalet matcher halveras varje dag under veckan i och med att spelare åker ut. På lördagar är det bara semifinalerna kvar på söndagar bara finalerna. Dessutom så har är det i regel bättre matcher i första och andra omgången, som normalt spelas mån-ons.

Igår var vi lediga på kvällen, eftersom Ulla och Anita var här på thaimiddag.
Efter middagen så kollade vi på Skavlan och sedan såg det ut så här;


Jag hoppas att gästerna uppskattade denna elimenta fredagsunderhållning.

Idag så blir det en tripp till IKEA. Cissi lovade att jag skulle få köpa nya sängbord om utomjordingen Stepanek kunde slå Del Potro i gårdagkvällens kvartsfinal i Memphis. Utomjordingen vann så Cissi som har en återhållsam inställning till sängbord får ge vika.
Dessutom så är Lisebergskaninerna på IKEA idag, och det vill inte Tilda missa.


Min trogne bloggläsare Fredrik frågade mig tidigare:
Hur kan man bedöma om startoddset är bra ur tradingsynpunkt?
Om det har ett positivt väntevärde ur spelsynpunkt så borde det väl också vara bra att börja på som första trade?

Själv brukar jag avvakta och se hur marknaden agerar och invänta läget.....som du har lärt mig.

Som trader så lägger jag inte mer än max ett par minuter för att samla fakta om spelarna innan match.
Jag gör på sin höjd en snabbkoll efter viktig information. Om oddset rört sig mycket innan start, som igår när Llodra gick ner 30 punkter innan start så letar jag såklart lite extra efter anledningar. Någon värdering av matchen gör alltså inte innan start, utan jag litar på att marknaden har rätt och utgår från startoddsen. Sedan så justerar jag självklart den uppfattningen om matchutvecklingen kräver det.

Men det finns, som jag tidigare antytt, lägen där startoddset kan vara bra att positionera sig i ur tradingsynpunkt.
En anledning kan vara likviditeten. En match som går på natten har i regel sämre likviditet, och därför går favoriter i intervallet 1.13-1.25 lätt upp lite extra när matchen börjar och spelarna kommer in och vill boka favoriten. Om en favorit till 1.20 hamnar i underläge på en låglikvid marknaden så går oftast oddset upp mer än det ska. Om vi tittar på matchen Zvonareva-Razzano häromdagen. Zvonarenva, 1.22 förlorade första set, men gick bara upp till 1.70. Hade den matchen spelats kl 03.00 så hade hon gått upp till 2.2, minst. Kanske till och med till 2.4.
Det blir även samma effekt åt andra hållet på en låglikvid marknad, om favoriten vinner första set så går hon/han ofta inte gå ner lika mycket i odds. Även måloddset om matchen går från 1-0 i set till 1-1 i set blir högre än normalt.

Sedan så finns det spelare som står i runt 1.15-1.25, där startoddset förmodligen är helt korrekt men just den spelaren kommer inte vinna med 6-1 6-1, utan är en spelare som ofta vinner men ofta spelar jämna matcher, vilket gör att hon/han ofta handlas högre samt inte rasar i odds även om hon/han vinner första set.

Marknaden har även en förmåga att behandla olika spelare på olika sätt.
Om man tittat på Roger Federers marknader de senaste åren när han står i 1.01-1.10 från start(75% av hans matcher) så vet vi att marknaden är pro-federer. De litar på honom även i motgång, vilket gör att en bokning på Federer i sytfe att köpa tillbaka efter ett break/förlorat set sällan är lönsamt. En 1.06 bokning från start ger sällan mer än ett 1.35 spel, ett break ger ibland inte mer än 1.16-1.17
Bokar man istället en spelare som rankad top20-50 som står i 1.2-1.3 från start så får man ofta 2.0 redan efter ett break och hold emot. Henin var också en spelare som marknaden vägrade släppa, och därför finns det inte många som gått plus på att boka henne genom åren.

Wozniacki i onsdags, stod i 1.22 och förlorade första set - hon gick upp till 2.0 i odds.
Zvonareva som stod i 1.22 samma dag förlorade också första set, men handlades till 1.70.
Nu var det grymt svårt att förutse att "någon" skulle pressa ner Z till 1.70 vid 0-1 i set, men situationen visar att marknadens förväntade reaktioner kan göra en bokning från start värdefull. Krasst kan man säga att ju sämre rankad en favorit är, ju starkare kommer marknaden att reagera på motgångar för den spelaren.

Det är svårt att säga hur man på förhand ska klura ut vilka startodds som kan vara fina att boka från start. Jag lägger ihop en massa faktorer som likviditeten, marknadens agerande på aktuella spelares senaste marknader(trainer mm), förväntad jämn match/förväntad matchutveckling- med det menar jag bla att vissa spelare ibland slowstartar en hel del för att sedan komma igång. Alla indikationer och erfarenheter tillsammans med lite känsla gör att jag ibland tar position från start. I regel är det situationer där startoddset känns för högt eller för lågt ut ett tradingperspektiv, och det är oftast en bokning på 1.15-1.25.

Vissa spelare har även en tradition att inte gå ner så mycket i odds även om de vinner första set, vilket kan göra en bokning från start extra lönsam.

Angående om ett spelvärde borde vara samma sak som ett trada värde så är svaret ett skrikande NEJ!
Marknadens förvantade reaktioner är det enda som kan ge värde ur tradingsynpunkt, såvida det inte är matchboll.
Bartoli stod i 1.57 mot Schiavone med leningen 7-6 2-1* tidigare i veckan. Ett på tok för högt odds, det fanns inga skador på Bartoli i den matchen. Men ur tradingsynpunkt så var det inget övervärde på oddset. Marknaden hade bestämt sig för att Baroli skulle förlora eller bryta matchen. När hon ett par miunter senare hade breakboll till 7-6 *3-1 så stod hon bara i 1.40. Eftersom marknaden forsatte att gå emot Baroli så var inte oddset speciellt bra ur tradingsynpunkt, men som ett separat spel så var det mycket fint väntevärde på det.

Kanepi stod i 1.60 mot Vesnina tidigare i veckan. Helt ok odds imo, inte fel med det. MEN, när hon hade ledningen med 6-3 *3-2, alltså ett set och et break upp så stod hon i 1.17. Vid ställningen 6-3 *3-4, alltså ett set upp och inget break i andra set stå handlas hon till MINDRE vinstchans än 1.60. Detta hade ingen kunnat ana på förhand, men det är ett exempel på att startoddset kanske var fint om man ville lägga ett spel, som som tradingobjekt så var det förkastligt. Återigen så är det omöjligt att veta hur marknaden kommer reagar i olika matcher, men genom att följa så många marknader så möjligt och ta hänsyn till alla olika faktorer så går det att få en uppfattning som ibland gör bokningar från start självklara ur trdingsynpunkt.

Att avvakta starten för att se hur marknaden reagerar är bra. Visst kan man ibland missa en bokning på ett lågt startodds, men å andra sidan så slipper man hamna i fel position rätt ofta med.


Idag är det dags för final i Dubai mellan Razzano- Venus Williams.
Jag kommer aldrig glömma när Razzano slog Venus Williams i finalen av Japan Open 2007. En av de få gånger jag bokat massa 1.01 och utan att köpa tillbaka allt för mycket. Den gången vann Razzano från ett startodds på 10, och hon hade även handlats till 100ggr på några av Venus alla matchbollar. Repris idag?


Vår SAAB 9-5 står skriven på Cissi. Jag läste i tidningen idag att Maud tycker att SAAB(s) ägare inte tagit sitt ansvar.
Jag håller med.

Vera Vera

Vera Zvonareva har inte gjort någon trader nöjd iår. Inte förrän idag.

Matchen i korthet:

Startodds 1.22
Underläge 3-5 1.77
Ledning 6-5* 1.22
Ledning 6-6 4-1 1.18
Underläge 6-6 5-6 1.7
Ledning 6-6 7-6 1.25
0-1 i set 2.10
0-1 i set 1 minut senare 1.7
Underläge 0-2 0-2 15-40 3.65
"Ledning" 6-7 *3-2  odds 1.31
Underläge 6-7 3-5*  5.0
Underläge 6-7 5-5  1.90
Underläge 6-7 *5-6 15-40 9.4
GSM

Vill ni läsa mer om matchen så hänvisar jag till MrMekongs blogg som kommer ha en mer utförlig rapport från match gissar jag.


Spelarnas tysta sympatiprotest mot att Israelen Peer inte fick resa in till Dubai forstsätter. Giganterna från Australien Open, Federer, Nadal och Verdasco har samtliga funnit ursäkter att lämna sena återbud.  Damerna spelar denna vecka och herrarna nästa vecka i Dubai.

Sverige hakar på trenden de med. Igår så beslutade kommunfullmäktige i Malmö, lett av sossar och kommunister, att Davis Cup matcherna mellan Sverige och Israel ska spelas inför tomma läktare.
Det ska ha kostat Malmö stad 3.2 miljoner att arrangera tillställningen, som nu ingen får se live. Vinnare i detta blir TV8 som har TV-rättigheterna och därmed får några tusen fler tittare.

Kommer Malmö stad göra undantag för courtsiders?


Dagens Outfit:

Jeans: Ett par 511 inköpta i Amsterdam
Tröja: Betfair piké (NY)
Accessoar: Tennisboll, Tretorn

Köp inte franskt

    Main wallet: SEK388.69

Tack Gael Monfils för den uppvisningen. En pungspark vore milt jämfört med Moffas chock.

Godnatt.

Spelarnas protest?


Vi kommer alla ihåg Tommie Smith och John Carlos knutna nävar iunder OS i Mexico 1968.Vi kommer alla ihåg Ara Abrahamians starka protest mot korruptionen inom brottningsförbundet under OS i Kina 2008.Vi kommer alla ihåg WTA-spelarnas kollektiva protest idag mot att Israelen Shahar Peer vägrades VISA till Förenade arabemiraten. Därmed fick hon inte spela i veckans WTA-turnering i Dubai.

Radwanska        1.03
Peng                    1.01
Chakvetadze      1.07
Sugiyama           1.06
Kuznetsova        1.05
Szavay                1.08

Av dagens 11 matcher i Dubai så har ovan nämda förlorat från ovan nämnda odds.
Det har aldrig hänt förr.

Veckans första 1.01..


Knappat hade Radwanska förlorat dagens första match från 1.04 så händer det ingen.

Peng (1.40) tog ledningen med 6-3 5-2* 40-15, två matchbollar och stpr ledning. 1.1 miljoner matchat på 1.01.
MEN - hon tappar allt. 6-3 5-2 40-15 blir snabbt 6-3 5-7 0-4 och oddset upp från 1.01 till 34.

Vad är det som händer?

Hyfsad start

Måndag, ny vecka nya möjligheter.

Dagens första match var intressant, Agnieszka Radwanska möte med syrran Urszula Radwanska .

Agnieszka är rankad 10:a i världen. Hon får spela vilka turneringar hon vill, ja hon får till och med betalat för att ställa upp.
Hon har inlett året bra. Segrar mot såväl Bammer, Kleybanova och Hantuchova under januari.
Förra året så förlorade hon i första omgången i denna turnering, vilket gör att hon inte har några poäng att försvara.

Hennes syster lever ett annat liv. Som 121:a rankad så måste man kvala in till många turneringar och ingen betalar för att hon ska komma. Hon har bara tjänat en tiondel av vad hennes ett år äldre syster gjort dessutom.
Lilla Urszula  behöver alla rankningspoäng hon kan få. Vinnaren av systrarna får möta vinnaren mellan Szavay och Pin, vilket är en drömlottning med tanke på att hela dameliten är med i denna turnering. En seger till och Urszula hoppar upp på topp 100!

Innan matchen börjar så pressas Agnieszka ner från 1.18 till 1.13. Hon är alltså storfavorit. Med all rätt, om man bortser från släktskapet. Agnieszka tar snabbt ledningen med 3-0, dubbelbreak och handlas ner till hela 1.04. Ett otroligt lågt odds i den situationen, hon ska stå i 1.04 om hon vinner setet. Jag bokar sexsiffrigt på ren reflex. När hon sedan tappar 3-0 till 3-2 så ropar jag på Cissi. Jag säger att jag är nästan helt säker på att Agnieszka kommer tanka matchen.

Vad göra? Marknaden bryr sig inte, de tror inte på mirakel. När hon tappat 3-0 till 4-4 4040 så handlas hon fortfarande till startodds, vilket är lägre än vanligt.
Nu börjar det bli stora summor som går att säkra upp, och det gör - konstigt nog - att besluten blir svårare att fatta.
Ska vi sitta still och inkassera all-time-high?
Ska vi boka mer?

Ska vi trada ut? vi kan redan göra greena ut och säkra hem hela vårt mål för veckan - på första matchen!

Cissi säger; sitt still i båten.

Men slagen efter alla motgångar i år och tagen av alla "en boll ifrån jackpoten" situationer så agerar jag.
Jag köper tillbaka på i snitt 1.18 det jag bokat på 1.04 och 1.05 för att trada ut. 30k på 10 minuter vågar jag inte säga nej till med min dunkla form.  Dessutom så visa det sig att när Agnieszka gick från 3-3 till 4-3 så sänkte marknaden henne till 1.10. När hon fick breakboll till 5-4 sänktes hon till 1.14. Om hon går ner igen så kan jag boka på mer om jag greenar ut nu. Gör jag inte det så kan jag inte boka mer eftersom jag redan bokat så pass mycket.

Matchen tog bara 1 timme och 12 minuter. 30 minuter efter att jag greenat ut så har Agnieszka förlorat matchen, Hon förlorade 14 av de följande 17 gamen.

1.3 mille hann de spela på henne på 1.04/1.05 i början, innan hon gav Urszula matchen. Matchen hade redan vid start omsatt mest av alla 30 matcher idag. Ok, jag vet att den gick på eurosport, men ändå. 08.00 brittisk tid så brukar de inte omsättas 16-17 miljoner i en första omgångsmatch som slutar 6-4 6-3.

Jag sitter här och stirrar rakt in i väggen. Jag var den som bokade mest på 1.04. Men jag tog fel beslut, trots att jag hade mina aningar. Men det är inte lätt när siffrorna blir obekväma. Så är det och man får stå för sina beslut.

Bättre 30 fåglar i handen än 280.000 fåglar i skogen.
Eller?

Man skulle vart tysk

Synd att jag inte är tysk.  För om man är tysk och bor i Tyskland så tittar man på tyska kanalen ZDF när man tittar på skidskytte.

Följande har hänt:

Ole Einar Bjoerndalen passerade mållinjen först i dagens 12.5 km jaktstart i skitskytte VM i Sydkorea.
Så här såg det ut på oddsbörsen Betfair:Drygt en miljon spelas på oddsen 1.01-1.04. Ole Einar stod i 1.45 från start att vinna.

Skidskytte är stort i Tyskland, så de har egna kamerateam ute i skogen som filmar. De nöjer sig inte med den officiella sändningen. En tysk kamera lyckas frånga ett ögonblick i börjarn av loppet där de tio första åkarna kör fel. De blå konorna på bilden nedan markerar vart man ska åka. Man ska inte åka genom dom, men de gör Ole, självklart omedvetet. Björndalen var den som körde först, de andra följde bara efter.

Detta får alla tyskar se direkt. Reglerna är glasklara - har de kört fel så ska de diskas eller få tidstillägg.

När svensk TV får nys om detta så har marknaden på Betfair redan reagerat och handlat upp Bjoerndalen som segrare en aning. Magdalena Forsberg hävdar att om de kört fel så kommer Björndalen att plockas bort från förstaplatsen.

I detta läge så vet jag inte om att tysk tv har bilder på detta. 

Betfairs regler säger att efter att medaljerna delats ut så gäller resultatet, även om någon diskas direkt efteråt.

Tyvärr visste jag inte om några medaljer delats ut, de delas normalt ut ca 10 minuter efter målgång. Jag bokade ändå en lite slant eftersom oddset var 1.13, istället för runt 20 ggr om man skulle tro Magdalena. Anledningen till de låga oddset var nog att många som bokat 1.01 och 1.02 ville säkra upp en vinst. En annan anledning var nog att det tog lite tid innan norsk, svensk och övrigt media hunnit köpa de avgörande bilderna från tyska ZDF. Direkt efter det så får jag besked om att några medaljer inte delats ut. I samma stund så stänger tyvärr Betfair marknaden, så jag lyckats inte boka mer. Varför det stängde den vet jag inte, men det kanske var rätt ändå. Betfair brukar vänta på officiellt resultat innan de stänger en marknad.


Just nu kom beskedet: Björndalen får 1 minuts tidstillägg och förlorar förstaplatsen.

3.000.000 satsade kronor på honom på Betfair under loppet, en av de millarna efter målgång.

Utöver det så spelades det 500k på att Ole Einar skulle få en medalj. Det får han iaf, han flyttades bara ner till en 3:e plats.

Jag lider lite med norrmännen och Ole. En seger idag och han hade passerat Stenmark i antal världscupsegrar. Norrmännen får istället glädjas åt att Sverige fick guld genom Helena Jonsson.
Björndalen tjänade inget på felåkningen, möjligtvis ett par sekunder, men de hade inte spelat någon roll för slutresultatet. Den nya vinnaren, ryssen Maxim Tchoudov nu guldmedaljen. Och den får han behålla - iaf fram till det att dopingprovet analyserats.

Om nu inte resultatet ändras igen. Norge har lämnat in en protest mot beslutet såklart.
Så alla ni som han boka lite - jubla inte för tidigt. Och kanske får vi se Ole göra en Ara under medaljscermonin :)


EDIT

Protesten gick igenom och Björndalen fick tillbaka sitt guld. 1.01 never lose.

Söndag

Söndag är arbetsdag det med.

Damerna kör igång i Dubai ju nu men sköna första omgångsmatcher. Första och andra omgångsmatcher är ju i regel mycket bättre att handla på än kvart-semi och finaler.

Zvonareva öppnade på 1.11 i Pattaya-finalen mot Mirza idag. Löjligt lågt odds. Närmast patetiskt. Så idag går det inte att vänta på läge, läget finns där redan innan start, för ovanlighetens skull.

Zvon öppnar precismatchen med 0-40 till Adv till BP till Adv till d till hold, vilket säger mig att det inte blir one way train idag i denna match. Det är varmt i  Pattaya idag, vilket kan se extra svängningar i matchen.

Psyko

Mycket handlar om psykologi när man tradar. De som placerar spel behöver inte tänka så mycket på det.
Men när man tradar så spelar det stor roll, kanske mer än vad många tror.

I den optimala världen så klarar man att bortse från saker som inte ska ta hänsyn till. Men ska fungera som en dator helt enkelt. Det mest ultimata är om man vore en blandning av en dator och männsika. En dator kan inte läsa av om en spelare skadar sig eller om en spelare har momentum. Därför skulle en dator själv inte klara av att trada tennis live.

Det finns några saker som påverkar mig när jag tradar, saker som jag jobbat på och jobbar på att bli av med.

Värst av alla saker är påverkan av hur min bok ser ut för stunden. Med bok menar jag mitt ekonomiska resultat i matchen.

För att köpa eller sälja en spelare så gör jag antingen en värdering om det är värdeodds på en spelare ska vinna matchen eller att det är värdeodds att utfrån hur marknaden kommer agera på olika utvecklingar. Utöver det så scalpas det ju en hel del vilket också är en anledning till köpa och sälj. Det händer även att jag bokar enbart i syfte att greena ut, även om jag inte är nöjd med oddset. Det är ok, om värde finns för att skapa sig en öppen position i matchen eller om man måste avbryta sin trading.

Men, ibland  så påverkas jag av hur min bok ser ut. Bokningar och spel görs utan att någon av ovan nämna kriterier uppfyllts.

I en match där jag sitter med -5k på båda spelarna och en spelare går ner till oddset 1.03 så bokar jag vid 99% av gångerna detta i syfte att få en chans att komma tillbaka i matchen. Och det är inte ok.
Om jag i samma match sitter med +5k på båda så är det inte säkert att jag gör samma bokning.
I detta läge så blir det alltså min tidigare handel i matchen och dess utgång som påverkar hur jag värderar oddsen.
Det är fel fel fel och fel. Man ska ta hänsyn till hur mycket man vill riskera i olika lägen men det är en helt annan sak.

Det finns ett gammalt exempel som jag hört. Det går ut på att om man frågar någon som är skyldig en t.ex 1000:- om de vill singla slant om skulden. Blir det krona så kvittar vi skulden och blir det inte det så dubblas den. Det svara de flesta ja på och antar förslaget. Om man därimot frågar om samma person vill singla slant on 1000:- så svarar de flesta nej.
Samma pengar, samma odds men olika beslut.

Jag har märkt att jag blir sämre på att boka en spelare som min bok visar grönt på. Ju mer grönt desto svårare.
Och detta är inte bara fel, det är på gränsen till farligt. Problemet blir att jag påverkas av min bok och orsaken blir att jag ser de fina gröna siffrorna och ser en bokning som en reducering av en eventuell vinst. Och så fort det resonemanget går igång så kan man sortera in sig i looserfacket direkt. En bokning handlar om värdeodds mot spelarnas vinstchans eller värdeodds gentemot marknaden förmodade agerande. Tidigare trades(ens bok)påverkar inte om det finns värde eller ej i ett senare moment.

Idag så hände det igen. En blandning mellan idioti och lite oflyt från min sida.

Rybarikovas odds gick ner innan matchstart och min bok när matchen började var maxrisk på Rybarikova. Spelarnas ögon var fixerade vid hennes vinst igår mot toppspelaren Wozniacki. Det är inte första gången som en spelare övervärderas på grund av sin senaste match. Det lär inte bli den sista gången heller.

Matchen går min väg. Mirza tar ledningen, jag justerar boken 50/50 eftersom Mirza går ner till 1.37 innan hon ens servat för första set. Hon tappar ledningen och marknaden älskar Rybarikova igen vilket gör att min bok blir illröd på henne, all ev vinst hamnar på Mirza.

Matchen fortsätter att gå min väg(för ovanlighetens skull) och Mirza går fram till 6-4 *5-3 och servar för matchen.
Hon får 30-15 men tappar serven, få 30-15 i nästa game med men tappar serven igen och plötsligt så står det 6-4 5-7 och 1-1 i set. Oddset upp från 1.02 till 2.1 och där sitter jag med Svarte Petter.

Diagrammet avser Mirzas odds under hela matchen.

Då gick jag och hämtade Cissi. Jag hade ett problem. Trots att jag satt med maxrisk så hade jag inte bokat av något på Mirza. Hon hade handlats till 1.02, över miljonen på 1.04. Jag hade erbjudit 1.02 men inte fått det matchat.
Vid 6-4 *5-3 3030 så skickade jag en stor bokning på 1.05. Det fanns köpare på 1.06, men jag valde tyvärr att inte justera upp till 1.06. Det var mycket synd. Inte bara synd utan närmast amatörmässigt. Samtidigt så matchades det 400k på 1.05men jag fick inte boka något, så lite oflyt var det med. Hade jag justerat till 1.06 så hade jag men 100% säkerhet gjort den största enskilda förtjänsten någonsin på en enskild match. Men men. Hade jag kommit in matchen i det läget med öppna ögon så hade jag nog bokat upp till 1.07/1.08 i den situationen. Måloddset blev 2.10+ när hon sedan förlorade setet.

Nu kanske det låter som att jag jämt sitter och påverkas av min bok, så är det såklart inte. Dock så inser jag att jag påverkas av boken ibland och det är ORIMLIGT som Kishti Tomita skulle ha sagt om hon övervakade min trading.


Zvonareva - Peer är nästa semifinal och den börjar precis nu.

Tyvärr måste jag åka och köpa en present till Julia eftersom hon har kalas idag och Tilda ska dit.
Det får bli en trollerilåda.

Godmorgon

Då var det lördag och dags för starkt kaffe och semifinaler i Pattaya, Thailand.Under natten så har den unge Magdalena Rybarikova blivit favorit mot Mirza i den första semin.

03.09

Så var dagen slut och tacka fan för det.

Just spelar det ingen roll vad jag bokar. Allt blir fel.

Skulle jag erbjuda 1.01 på att Elvis står naken på scandinaviums tak imorgon och sjunger Strebersklassiker och någon spelar på det av mig så kommer Elvis att stå där.

Så är det.

Husefrid

Ibland får jag frågan hur det går att jobba med Cissi. Inte för att det är något fel på henne utan eftersom vi både jobbar tillsammans och bor tillsammans. Jag brukar alltid svara -"Det går väl bra".

Och så är det. Det går bra. Men det går inte helt smärtfritt.

Ett exempel på när det kan hetta till är när jag har bokat sexsiffrigt på Nadal och jag vill boka av men Cissi är av annan åsikt. Min röst blev starkast(eftersom jag är längst) och hela bokningen + mer åkte in på Nadal under andra set.
När Nadal 30 minuter senare har 7-5 3-6 *3-3 30-40 så är det inte direkt julstämning här hemma.
Cissi vet då att vi gjort som hon velat så hade vi fått 200k+ om Nadal förlorar någon av de två breakbollar han får emot sig. Eller så hade vi säkrat upp 100k. Och jag vet att det var jag som tog beslutet att göra tvärtom. Vid det tillfället så räcker det med en liten blick eller nedlåtande ton för att skapa ett mindre världskrig.

Nu räddade Nadal båda breakbollarna och det var bra för husefriden. Hade Nadal blivit breakad eller förlorat matchen så hade jag nog fått ta soffan inatt. Och imorgon natt.

Hemligt

Detta är hemligt, men jag ska släppa det ändå.

När man tradar så handlar allt om att vänta. Vänta vänta och vänta. Vänta in rätt lägen.
För de kommer. Och då gäller det att ha öppen syn och öppen position.

Vänta.
Det är hemligheten.

Hölzl


Kathrin Hölzl,
som var 6:a på förra VM i Åre vann precis damernas storslalom i alpina VM.

Någon hade spelat på henne på Betfair till hela 42 gånger pengarna.

De ni.
Bara på Betfair.

Anja? Nä.

Franskt

När Söderling lämnade återbud(lower back) så fick Marc Gicquel, den gamla räven hoppa in istället. Slaget mellan tre av "The Big Four"* chokers uteblev. Istället så blev det en helfransk uppgörelse.

Gasquet förlorade från 1.07 i första matchen(1.07 både i första, andra och tredje set) mot Mathieu, som idag spelade mot Gicquel. Den matchen blev dock väldigt ofransk.

Jag vet inte om det går att styrka att tennismatcher med franskt deltagande lämpar sig bättre för trading än andra matcher, men det känns så. Dagens ofranska match gjorde det inte. Mathieu förlorade rakt av mot den gamle. Som diagrammet visar så gick hans vinstchans rakt ner till noll.Favoritfallen fortsätter under denna mellanvecka. Jag har skrivit om mellanveckor tidigare och det är verkligen mellanvecka nu. Genepri, Karlovic och Kanepi förlorade alla från 1.02, 1.03 och 1.02 igår. Utöver det fanns det några 1.07 osv som inte heller lyckades avsluta sina matcher.

Även Rafael Nadal hade klara problem igår mot mediokre Bolelli.  Nadal förlorade första set och pressades ändå fram till 5-5 i sista set. Vid 1-1 i set och 5-5 game så hade marknaden reducerat Nadals 94% vinstchans från start till drygt 70%. Till och med jag började tro på att han kunde förlora. Men det gjorde han såklart inte.

* Den fjärde är ju Berdshit som förlorade från 1.01 i förrgår i samma turnering.

Så kan det gå..

Efter att ha beskådat 1.03 efter 1.03 förlora de senste dagarna så har jag bestämt mig för att vara lite generösare och boka ler mer på lägre oddsen. Speciellt i lägen där favoriten bara leder med ett set och ett tidigt break i andra set.

Idag hände det igen. De senaste 10 dagarna lär vara rekord i 1.01-1.05 som förlorar. Jag har naturligtvis inte bokat någon av dom utan bara tittat på.

När Betfair crashade idag så stod Karlovic i 1.05.
När de lagat maskinerna så står han i 6.2

Karlovic vinstchans under matchen. Kurvan hoppar från 95% till 16% eftersom han förlorat 9 av 11 games under tiden som Betfair låg nere.

De som spelat på 1.03/1.04 (ca 1 mille matchat) lär inte mått så bra under crashen. Och inte efteråt heller.

Btw så fungerar Betfair nu. Hur bra som helst. Fantastiskt.


Ryderstedt spelade mot Roddick inatt i SAP Open i San Jose.  Ryd förlorade första set med 0-6 men stod sedan emot bra och servade grymt bra. Vid ställningen 4-4 så hade han 40-15 i Roddick serve, men missade tyvärr de två chanserna. Sedan så förlorade han tyvärr i tiebreak. På oddsbörsen så handlades dock aldrig Ryderstedt till mer än 4% vinstchans någon gång i matchen.

Plötsligt händer det

JA, plötsligt så händer det lite olika saker.

För en halvtimme sedan så såg det ut så här i matchens avgörande ögonblick:Det centrala på bilden är:30 minuter senare så crashar hela siten. Betfair hävdar att det är ett planerat stopp. Måste vara något som de planerat i hemlighet.

Och det är så typiskt att jag bokat Ferrer som precis förlorat första set med 2-6. Oddset upp från 1.5 till 3.15.
Jag sitter och räknar lite och ska precis boka av när det står sSUSPENDED.

Behöver jag ens berätta vad som hänt under Betfairs crash?
Jo, Ferrer vänder matchen , han har tagit fem raka game och leder nu andra set med 2-6 5-0.

Jag gnetar och grindar, jag kämpar mellan hopp och förtvivlan vecka ut och vecka in.
Och så fort det går åt rätt håll så PANG. Plöstsligt händer det.

Jävla skit Betfair.


Man kan ju undra hur populärt tennis är egentligen.

Denna bilden är från en av matcherna i Brasilien Open;


Turnering efter turnering ser likadan ut. 95% av stolarna gapar tomma i de första 2-3 omgångarna.
Det är knappt att någon courtsider ens bemödar sig att åka till banan längre.
Detta betyder, att över 99% av de som tittat på tennismatcherna i första/andra omgången i hälften av turneringarna varje år gör det för att de vill spela på matchen.

Marknaden återspeglade matchen

Måndag morgon, ny vecka.

Förra veckan var en sk. mellanvecka. De bästa spelarna vilade efter Australian Open.
Gonzales, Tsonga och Cilic vann som väntat de tre turneringarna som spelades.

Turneringarna som var i Chile och Sydafrika kommer ingen komma ihåg, de glöms bort snabbt. Att notera från Chile var att kvarlspelaren Cuevas inte förlorade en enda boll(24/24) i egen serve i andra set mot hemmaspelaren och favoriten i matchen, Capdeville. Turneringen i Kroatien därimot kommer finnas kvar i mångas minne och vi har säkert inte hört det sista från den turneringen ännu, trots att den spelats klart.

243:e rankade Dodig och 230:e rankade Veic tog sig båda fram till kvartsfinal. De båda är 23 resp 20 år gamla och kanske är de spelare som kommer etablera sig på top 100 under året. Eller kanske inte.

Veic mötte den forne toppspelaren Canas i första omgången i en match som var uppgjord på förhand. Den var inte bara uppgjord att Veic skulle få vinna, den var även uppgjord hur matchen skulle utvecklas. Detta för att upphovsmännen till bedrägeriet skulle få ut maximalt med pengar. 

Canas, som var storfavorit innan matchen tog ledningen med 6-4 och breakade Veic direkt i andra set. 
Trots detta så hade hans odds driftat under matchen från 1.20 till 4.5.  Alltså hans vinstchans hade minskat successivt under matchen från 83% till  22%, trots att han bara vann och vann. På Betfairs marknad så strömmade det in pengar på Veic från första bollen, trots att han bara förlorade och förlorade. Man kan jämföra det med att någon skulle velat spelat 200 miljoner på McCain att vinna amerikanska valet efter första prognosen på valdagen till oddset 1.3(77% chans) istället för han riktiga odds 17.5(6% chans). Så dumt var det.

Koatisk media har under veckan rapporeterat om detta och om att onormala insatser gjorts på matchen världen över. De allra flera spelbolag stängde matchen eftersom de förstod vad som pågick, men några missade det och fick in stora insatser. Betfair valde att genomföra en utredning efter matchen och frös alla utbetalnngar i ett dygn under utredningen.
Resultatet av utredningen blev, som väntat följande:


Betfair Customer Services03 Feb 16:16
                                        
PBZ Zagreb Indoors Tennis Tournament - Canas v Veic first round match settlement.
We have investigated the markets offered on the match between Canas and Veic at the PBZ Indoors in Croatia. After detailed analysis we are satisfied the market reflected the event and in accordance with our terms and conditions the market will be settled shortly.

Fritt översatt:


"Vi har undersökt marknaden som erbjöds på matchen mellan Canas och Veic på PBZ Inomhus i Kroatien. Efter noggrann analys är vi nöjda och anser att marknaden återspeglade matchen och i enlighet med våra villkor på marknaden kommer den att rättas inom kort."


Inget märkligt alltså, och därmed kommer matchen snart att vara glömd. I praktiken så ingår det i Betfairs vilkor att man får göra upp matcher ju. De lägger sig inte i säger de. Händelsen kommer inte få medialt ljus och ingen skugga kommer falla över tennisen eller Betfair. Slutet gott allting gott för de stora elefanterna.

Sanningen är den att det bara är att glömma matchen för oss alla. Den var uppgjord, ja. Men so what?
Det är ingen ide att lägga energi på detta. Världen är inte god eller rättvis. Det är bara att ge upp, bryta ihop om man så vill och gå vidare. Uppgjorda matcher är och har alltid varit en del av att handla på tennismatcher. Ärligt talat så har det aldrig varit färre uppgjorda matcher än nu. Så det är på rätt väg iaf, till viss del tack vare Betfair reaktion efter Davydenkos uppgjorda match hösten 07.

Ang Canas så skrev jag redan för ett år ett halvt år sedan om att man måste akta sig för hans akador och "ickeskador".
Det gäller fortfarande.Denna vecka så spelas det hela fem tennisturneringar världen över.

De två största är Rotterdam och Paris. I Holland så startar bl.a Nadal, Murray  och Söderling. När jag tittat på lottningen bli jag lite full i skatt.


Gasquet-Mathieu i första omgången. Två riktiga chokers!. Ingen av dessa spelare kan avsluta en match, båda kommer från förlust från ledning 2-0 i set i AO. Det som är roligast är att vinnaren av dessa två med all sonnolikhet får möte choker nr 3, Söderling. Denna del av lottningen får inte missas för den som ska handla live.

Rotterdam visas på VIASAT från och med lördag. Matcherna från center courten ska även streams live gratis på turneringens hemsida, hur det nu ska gå.

I Paris så startar världsettan Serena Williams, Jankovic och Dementieva.
Detta visas på Eurosport/Eurosport2 varje dag från och med tisdag.

De andra tre turneringarna spelas i Brasilien, USA och Thailand.
Den i Thailand är bara att glömma. deras scoreboard de senaste åren har varit närmast obefintligt.
San Jose i USA har ett intressant startfält med många trevliga kvällsmatcher. 20.00 börjar dom.

Betfair har köpt in rättigheterna till Brasilen Open och stream gratis från kl 20 varje dag. Almagro, Robredo och Acasuso är toppnamnen där eftersom de spelar på grus. Betfair blir allt bättre på att köpa in livebilder, inte bara tennis utan även andra sporter. I helgen så visade Betfair tennis från inte mindre än fem olika städer. Det är en enrom skillnad mot för hur det var för 2-3 år sedan då scoreboarden oftast var ens enda vän.# Har nu köat i 100 minuter för att komma in på ticnet.se. Är det 2009 eller?


Sverige ska möta Israel i kvalet till U21-EM i fotboll.
Svenska fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell om detta:

-Vi har inget annat val. Däremot hade vi inte tagit initiativ till en vänskapslandskamp mot Israel, säger förbundsordförande Lars-Åke Lagrell.

Varför inte?

- I en vänskapslandskamp är signalen att man möter en motståndare man vill spela emot.

Texten är tagen ut sin helhet, hela artikeln hittar ni här

Jonas Björkman och Magnus Normans förre tränare och tennisprofilen Fredrik "Fidde" Rosengren frågade sig för någon veckan sedan om Sverige verkligen ska ta spela Davis Cup mot Israel. Sverige tar emot Israel i Malmö helgen 6-8 mars. Precis som ingenting har hänt liksom.
I Lördags så var jag Tilda på Melodifestivalen. 1050:- för 1 timme och 30 minuter som närmast kan beskrivas som ett sektmöte. Inget märkvärdigt direkt, men på vägen hem så spelade de Ebba Gröns "Staten och Kapitalet" på radion.
Den har blivit lite inne igen efter finanskrisens intåg i vår vardag.

"Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt
staten och kapitalet, dom sitter i samma båt"


Melodifestivalen finns för övrigt att handla och spela på hos Betfair. Emilia som gick vidare till Stockholm handlades t.ex till runt 7 gånger, endast 14% chans. Vet man inte vem som ska gå vidare så kan man ju alltid sälja den men inte tror ska gå vidare. Just när det gäller Melodifestivalen så har marknaden visat genom åren att den inte är speciellt bra på att värdera, vilket ger extra värde. Carolas 94% vinstchans t.ex. Eller Scotts 55% i helgen. Just nu finns ingen marknad uppe för helgens deltväling men den kommer nog upp under dagen.

Nu bär det iväg till tandläkaren med Tilda - usch!


Madonna

Just nu, kl 09 idag släpps biljetterna till Madonnas spelning här i Göteborg till sommarn.

Återkommer med ett inlägg efter att jag fått mina biljetter.

Sagan om den lilla flickan

Jag ska berätta en historia för er. Den är rätt sann och i allra högsta grad aktuell.


Det var en gång en flicka. Hon hade en affär med många kunder. Flickan var smart och hennes affär var mycket omtyckt, den blev allt mer populär och omsättningen växte. En dag så fick hon till och med pris av landets drottning, som tyckte att hennes affär var den bästa någon startat under året. Livet lekte för flickan och hennes affär och problemen lyste med sin frånvaro.

I affären så sålde flickan många saker. En av de populära sakerna var stenar.
Små stenar, stora stenar. Runda stenar och kantiga stenar. Det var fina stenar från Afrika och fler och fler ville ha dom fina stenarna.


En dag så kom några av flickans kunder till henne och klagade. De hade köpt stenar i hennes affär, men stenarna hade gått sönder direkt. Det var något fel på dom. Flickan tittade på stenarna som var trasiga och bad om ursäkt och gav pengarna tillbaka till kunderna. Hon lovade även att ta upp problemet med leverantören.

Dagen därpå så ringde flickan till några andra affärer i andra städer för att höra om de hade samma problem med att vissa stenar var av sämre kvalitet. Så var de, även de andra affärerna hade märkt av detta och haft kunder som klagat.


Tillsammans så kontaktade flickan och representanter från de andra affärerna leverantören. Det är fel på stenarna sa dom. Stadens tidning skrev om händelsen och även i andra städer så började det talas om de trasiga stenarna. Ryktet nådde ända till fabriken i Afrika där stenarna tillverkades.


Företaget som tillverkade stenarna lovade att genast utreda varför stenarna gått sönder.

De sammankallade en grupp av de bästa stenhuggarna som fick gå igenom fabriken och prata med alla arbetare. Efter en månad så var utredningen klar.

Utredarna presenterade vad de kommit fram till för ledningen av företaget. De hade hittat brister i tillverkningen, ja de hade till och med hittat arbetare som medvetet gjorde dåliga stenar för att spara tid.

Ägarna för stenfabriken så bekymrad ut. Om alla fick veta hur slarviga de varit och att arbetare hos dom fuskar när de gör stenarna så kommer fabrikens framtid vara i fara. Tänk om ingen vill köpa våra stenar längre? Tänk om vi alla i ledningsgruppen får sparken?

Det går bara inte sa VD:n. Han tog fram en kartong tändstickor och brände upp hela utredningen. Sedan beordrade han alla att hålla tyst om saken, annars skulle de få sparken och bli stämda.


Sedan så ringde ägaren för stenfabriken upp flickan i hennes affär. De lät meddela att det inte alls hade varit något fel på stenarna. Ingen sten som kommer från vår fabrik har någonsin gått sönder sa direktören på stenfabriken till flickan. Det gick även ut ett pressmeddelande där företaget som tillverkade stenarna svor sig fria från skuld.


Flickan som hade den fina affären blev ledsen.
Hon ville ju bara hjälpa hennes kunder. Hon hade inga andra bevis än att hon själv såg de trasiga stenarna och hon litade på hennes kunder. Hon hade lagt ner massa tid på att försöka lösa problemet med de trasiga stenarna, men varken ägarna till fabriken eller arbetarna som gjorde stenarna hjälpte henne. De ville bara skydda sin egen verksamhet och var inte intresserade av att gå till botten med problemet. Flickan kände sig naiv och dum, vad skulle hon nu säga till sina kunder? Om hon säger som det är att leverantören inte bryr sig så kan hon ju inte fortsätta sälja sina stenar. Det går ju inte, då tjänar hon inga pengar längre och får ju ingen lön.


Senare samma dag så ringde en advokat från huvudstaden och lät meddela att fabriken som tillverkar stenarna funderar på att stämma henne, eftersom hon har förstört deras rykte när hon påstod att det hade gått sönder.

Flickan blev ännu mer ledsen och bestämde sig för att inte säga något till kunderna. Hon bestämde sig för att aldrig försöka kämpa mot de stora igen, det tar bara tid och kraft. Vill inte stenindustrin ta tag i sina problem så är det inget som jag kan göra något åt, tänkte flickan. Visst kunde hon sluta sälja stenarna, men då måste hon ju stänga affären och det ville hon ju inte.


En tid senare så kom några kunder i flickans butik. Precis som tidigare så klagade de på att stenarna de köpt hos henne var trasiga igen. Flickan blev helt brydd och bad kunderna återkomma nästa dag så att hon skulle få lite tid att kolla upp det hela. Hon satte sig ner på kontoret och la huvet i händerna. Vad ska jag göra nu tänkte hon för sig själv. Det är knappast någon ide att ringa leverantören igen. De ville ändå inte ta tag i problemet. Dessutom så kommer säkert många sluta att köpa stenar hos mig om det står i lokaltidningen igen att mina stenar går sönder. Flickan började gråta. Hon insåg att hon inte hade något val än att avvisa hennes kunders klagan som nonsens. Det enda alternativ hon hade var att stänga butiken, och det var det sista hon ville.


Dagen efter så kom hennes besvikna kunder tillbaka till affären och frågade hur det gått.

Flickan svarade kunderna att det inte är något fel på stenarna. Jag har kollat på stenarna och de ser ut precis så som de ska göra. Jag är faktiskt riktigt nöjd med de här stenarna, sa flickan med blicken i marken.
Kunderna tittade på varandra och skakade på sina huvuden.
-Men ser du inte att min sten har gått i tre delar?, sa en kund till flickan.
Flickan svarade att det var den finaste sten hon någonsin sett.


Kunderna blev så ledsna att de gick därifrån. De hade ju handlat hos flickan i flera år och litade på henne - hur kunde hon göra så här?, undrade dom. Det är väldigt synd att det inte finns någon annan affär i vår stad som säljer stenar sa en av kunderna högt. Vi har ingen annan affär att gå till. De andra kunderna instämde, alla utom en. Han sa att det egentligen var fabrikens fel alltihopa. Om inte fabriken gör något åt stenarna så spelar det ingen roll vad flickan gör. Stänger hon så kommer någon annan att öppna en stenaffär istället och vi kommer alla att handla där. Men det som gör mig ledsen är att flickan har mage att stå och ljuga oss rakt upp i ansiktet bara för att rädda sitt eget skinn.

Det höll alla de andra kunderna med om.


2000-talets El Clásico

Så kan man kanske kalla det. Dagens final mellan Roger Federer och Rafael Nadal.
Federer
är klar favorit på marknaden, trots att han inte har varit klar favorit under vägen fram till final.

Nadal har vunnit de senaste fyra matcherna mot Federer. Vi får gå tillbaka till hösten 2007 för att hitta Federer senaste vinst över Nadal. I och för sig så har Nadals senaste segrar varit på grus(3st) och på gräs. Nadal på grus är ju som bekant en annan Nadal är på hardcourt.

Federer har imponerat mot Del Potro och Roddick i hans senaste matcher, medan Nadal har fått kämpa i totalt över åtta timmar i sina två senaste matcher. Dessutom så har Federer fått en extra vilodag inför finalen, vilket kan vara mycket viktigt om det blir en lång match i 40 gradig värme.

Oddsen just nu ligger på Federer 1.64 / Nadal 2.54 vilket är samma sak som 61% mot 39% i vinstchans.
Marknaden har(som vanligt) rört sig i riktningen för Federer. F började på drygt 1.70 men har pressats ner under gårdagen och natten. Det skulle inte förvåna mig om vi har 1.60 innan matchstart.

Roger Federers vinstchanskurva för att han ska ta sin 14:e grand slam idag har sett ut så här de senaste två veckorna:

Det var under matchen mot Berdshit i 4:e omgången som Federers chanser att vinna turneringen var nere på 12-13%. Han låg då under med 0-2 i set och Berdshit hade 40-15 i egen serve fram till 4-3 i avgörande set. Efter det så vände det och hans kurva går spikrakt uppåt.


Det ska bli riktigt trevligt med en morgonfinal idag. Nästan lite VM2002 känsla. Man dukar upp till fest kl. 07.15.

Detta är sista matchen i årets Australien Open och lika bra är det. Turneringen har varit som en giftemål på 70-talet för oss. Bra i början, sämre och sämre en bit in när allt rullar på och en tragisk avslutning. Trots fina 220k+ veckan innan AO så blir det röda siffror i januari. Stolpe- ribba- ribba- ut som Robert Perlskog sa under Handbolls-VM.

MEN, vad gör det?
Ingenting.

Imorgon är det ny vecka och nya matcher.
Sydamerika, Afrika och Europa delar på uppmärksamheten kommande vecka. Damernas Fed Cup får vara.
Men först - om knappt två timmar - finalen i autralien Open 2009! Och som vanligt när Federer och Nadal spelar så ser jag matchen från soffan och inte på kontoret. Får jag välja matchutveckling så väljer jag Federer 6-3 5-7 2-6 7-5 21-19.

Om Federer vinner idag så är vi många som kommer sitta klistrade under segertalet och hoppas på en repris av detta fantastiska tal som måste ses i sin helhet:


Jag ska även bjuda er på en liten påminnelse:

Biljetterna till Sverige-Danmark i VM-kvalet släpps på torsdag den 5:e. Dont you forget it boy.

RSS 2.0