Vem betalar kalaset??

Vilka är det som finansierar Swebith, Swedsil, Don, Domino, Teo, c-fan och alla andra sharks på betfair?
Vilka är det som finansierar courtsiders, spelbolagen och börsbolagen som tradar på betfair?
Vilka är det som finansierar alla avgifter som betfair håvar in varje dag?
Vilka är det som finansierar de korrupta spelarnas läggmatcher?

Inom pokern så "vandrar" pengarna upp, spelare som vinner på en nivå förlorar de på en högre nivå. Till detta kommer kapitalstarka nöjesspelare som kliver högt upp direkt. Men vilka betalar kalaset på betfair?

När jag lägger budget så räknar jag med att få in ett visst antal lakan varje vecka. Och jag får det. Jag vet vad jag kan förvänta för utfall på ungefär.
 Men vilka är det som ska redan nu är dömd att betala min flickväns skor och kläder under nästa år? Vem ska betala mina drinkar i Brasilien i jul? Vet de personerna om det? Var kommer pengarna ifrån?

Jag har delat in alla aktörer på betfair i nio kategorier och uppskattar hur stor del av det totala antalet de utgör.
 Eftersom de sex första är vinnare så kan vi utesluta dom som festfixare.

Courtsiders 0.01%
Maffian 0.01%
Spelbolag  0.01%
Börsbolag 0.01%
Heltidstraders 1%
Deltidtraders  4%
Semi-pros wannabe 15%
Helgspelarna 65%
Idioterna 15%

Semi-pro-wannabe är de peroner som vill kunna leva på betfair och tror att de är vinnare. De kan vinna 4-5 månader men i längden så klarar de flesta max break even med tanke på avgifterna. De lägger sällan med den tid och seriositet som krävs för att det ska gå. T.ex så arbetar de heltid och tradar 30 timmar per vecka också och tror att det ska funka. Dessa bidrar med en del av pengarna.

Helgspelarna är den stora massan, framförallt engelsmän, som spelar på det lag de tror ska vinna. Gärna på landslaget, landmän, favoritlag, andrahandsfavoritlag, favoritspelare, spelare och lag som de vunnit på tidigare mm.  De är de som läser aftonbladets speltips och hänger på motiveringar som " Laget har mycket bra vinstchans, motsåndarna har två spelare skadade" utan att värdera oddset. Dessa är de som bidrar med mest pengar till betfair. De spelar alltid till för dåliga odds och 99% av de förlorar i längden.

Idioterna. Idioterna består av två grupper. De som alltid är idioter och de som ibland beter sig som en idiot.

De som alltid är idioter är de som har någon slags innre drift att förlora. De kan vara missbrukare, självdestruktiva, kapitalstarka kicksökare eller helt enkelt människor med mycket lågt IQ. Dessa spelar på lag som ligger under med 0-6 i fotboll med 20 minuter kvar bara för att få leva med hoppet i några minuter. De tappar kontrollen när de försöker trada och kan byta sida så att de blir minus allt på båda spelarna varje gång.
De spelar för att få hoppas, de spelar för att få tycka synd sig själva när de förlorat och de spelar alltid bara på höga odds.

De som ibland beter sig som idioter är människor från kategorin helgspelare, deltidsproffs och heltidsproffs. Vissa av dessa är vinnande i längden med de flesta är det inte just därför att de ibland spelar i idiotligan.
Dessa människor är de som försöker jaga förluster, ta massa skott med högre insatser, de som spelar på fyllan och de som ibland tappar diciplinen. Denna grupp är rätt kapitalstark och är en viktig sponsor till festen.

Sammanfattningsvis så är det precis som i sverige. Den stora massan betalar till de som styr(oddsen).

Man kan också jämför betfair med t.ex filmindustrin.

Den stora massan(Semi-pros-wannabe, helgspelare och idioter) betalar för att få se filmen(spela). De betalar alltså för ett nöje, som de för ett par timmar får lite spänning, lite skratt och lite gråt för. Efter bion så accepterar de att de är lite fattigare än innan de köpte biljetten men ändå nöjda. Ibland är de besvikna på filmen men det glömmer de fort. Ingen slutar gå p åbio bara för att man är besviken på en film.

Biografägaren(Betfair), ser till att det finns filmer att titta på och att det kommer folk och tittat på dom.De ser även till att det finns lokaler. För det så tar de en liten procent(avgiften) så att de också tjärnar pengar.

Filmskaparna är vi aktörerna 1-5 på listan. Utan oss - ingen film(inga odds). För att vi är smarta och kunniga och vet vilka skådespelare som man ska satsa på och hur man gör filmer attraktiva för filmtittarna så tar vi också en del av inkomsterna. Vissa filmbolag är stora, vissa små.

Skådespelarna vet fan vilka de är, men det får väl vara alla idrottsmän och idrottskvinnor då. Framförallt Davydenko, actor No1.

Med andra ord - jag och många andra tillhandahåller ett nöje som väldigt många tydligen är villiga att betala föra. Betala bra dessutom. Därför att vi tillhandahåller bättre nöje(odds) än någon annan - ändå så har vi de på vår sida.

Jag tror att det är samma sak för pokerproffs. Jag känner en av sveriges bästa onlinespelare väl sedan barndomen och jag vet att han inte sitter och nynnar på Happy Nation med Ace of Bace när han spelare.Så kul är det inte. Det han gör är samma sak. Han sitter där och erbjuder sig att spela med människor som vill ha lite kul. Rörmockaren som vill koppla av på fredagskvällen med lite poker. För att han ska kunna göra det så behövs det någon som alltid finns där, och det är det som pokerproffsen gör. De finns alltid där och säljer lite nöje till den
stora massan.

Kanske borde vi nynna på "Let me entertain you"  när vi bokar lite 1.01 nästa gång:)

Observera att detta inlägg endast är mina funderingar, inget av detta är faktabaserat utan bara vad jag tror.

Kommentera gärna - frågan är intressant.
image72


Kommentarer
Postat av: swingtrader Igor

Menar du swebih?
:)
Hur går affärerna,själv så har jag tagit det ganska lungt med fokus på stockholmbörsen och en veckas semester i Kroatien men nu blir det fokus på US Open.

2007-08-25 @ 11:03:28
Postat av: teo813

Denna blogg blir roligare och roligare att läsa
:-)

2007-08-25 @ 23:58:00
Postat av: Joh

nästa inlgg "solskenshistorian om tankläkaren som bytte till nöjesbranchen genom att trada tennis"
:)

2007-08-26 @ 19:08:07
Postat av: Re: Igor

Affärerna går bra. Umag nästa år?

2007-08-28 @ 05:53:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0