Nytt underlag

Efter 20 år med samma underlag, Rebound Ace så har arrangörerna för Australian Open inför kommande tunering bytt underlag. Det gäller att turneringar down under. Det nya, Plexicushion surface, användes för första gången down under inatt i Hopman cup, en åttanations turnering.

Spelarnas kommentarer på det nya underlaget var långt från positiva. Jankovic, Djokivic och Fish hade alla synpunkter på presskonferensen om att underlaget är långsammare än det gamla. Fish gick längst i sin kritik, ""It's a little bit slow for me. The balls get really fluffy and it plays extremely slow. I am not a big fan."

Nu återstår det att om banan "tar sig" efter nåra dagar. Hopman cup spelas dessutom inomhus, AO utomhus vilket även det kan göra skillnad. Om det visar sig att underlaget down under gör bollen flyffig och spelet långsammare så är det mycket intressant inför AO. Blått grus som det då mer liknar ger t.ex spelare som Nadal större chanser att vinna turneringen.

2007 - Davydenkos år

Om drygt en timme så drar tennisen igång med Hopman Cup. Tyvärr är jag för trött för att vara vaken och omsättningen lär vara kass. Uppvisningsturneringar brukar betyda döda marknader.

Jag sitter och kikar tillbaka på 2007 och återkommer ständigt till Davydenko. Tillsammans med Djokovic är han den spelare som lämnat störst spår efter sig.

För  Davydenko så är nog 2007 ett år som han inte kommer att glömma i första taget.
Men den stora vinnaren tror jag är - Davydenko själv!

2007 blev  nog ett mycket bra år för honom trots allt.
Efter att media under hösten uppmärksammat att han är inblandad i läggmatcher så har allt vänt.

Han fick in drygt $2 miljoner i prispengar vilket rekord(samma som 2006).
Under hela året så har han varit rankad top5 i världen.
Efter spelskandalen så behöver han inte längre vara orolig för press från maffian, eftersom han matcher inte längre handlas på Betfair. Det kommer vara lönlöst att använda Davydenko för läggmatcher eftersom hans matcher förmodligen kommer att ses med ett extra öga från ATP under flera år. Nu slipper han den pressen samt får tändvätska att koncentrera sig på att bli bäst.

Innan media upplyste världen om vilken skit han sysslat med så var en no-one. Trots att han varit top10 i två år så var han relativt okänd. Hans matcher valdes bort av producenter eftersom han var så profillös och tråkig. Sponsorerna valde andra spelare. Nu därimot så vet hela tennisvärlden exakt vem han är och hur han ser ut. Fler personer världen om är medvetna om att han är en bra tennisspelare än innan och fler personer följer hans matcher. Hans tidigare resultat uppmärksammas. De tomma stolarna på första raden på hans presskonferencer är numera fulla. Han kommer efter 2007 definitivt inte att gå historien obemärkt förbi.

Davydenko sitter säkrare än Kim II Sung. ATP har ännu en gång visat att de ALDRIG kommer att ta fram något i ljuset. Han kan i princip göa vad han vill, ATP kommer försvara honom i vått och torrt eftersom de är rädda om sponsorerna och sin existens. Skulle Scotland Yard lägga frambevis på tio läggmatcher som Davydenko deltagit i där ATP valt att mörka de bevis och indikationer de haft så är nog ATP:s tid som organisation över. Att försvara Davy är därför prio ett. Jakten på andra syndabokar är ett led i detta.

Har då inte Davydenko tappat i attraktionskraft turneringsarrangörer, publik och sponsorer?
Nej, det tror jag inte. Den är nog samma nu som innnan, kanske större.
Man ska komma ihåg att han inte var speciellt intressant innan skandalen heller. Han saknar karisma och hans spelstil är inte publikfriande. Inte ens 0.01% av Sveriges befolkning skulle betalat 300:- för att se en förstaomgångsmatch med honom och en annan no-one i sthlm open, trots hans 5:e rankning.
Tvärtom så tror jag att det är fler som kommer se hans matcher eftersom fler nu vet vem han är.

På brudsidan så kan inte 2007 heller varit annat än ett bra år för den fula ankungen. Hans tidigare image var ett paket av allt som kvinnor inte vill ha, förutom att han är rik. Det är alltmänt kännt att många kvinnor dras till farliga och hårda män. Med Davydenkos nya image - en stenhård maffiablick, skurkstämpeln och "alla är emot mig känslan" gör honom plötsligt attraktiv.

Davydenko har ingen officiell hemsida. Det är mycket ovanligt att en spelare som under flera år tillhört top10 inom en mycket stor sport inte har det. Under hösten, strax efter spelskadalen så öppnades det till sluten inofficiell hemsida, som drivs av ett hängivet fans. Det må vara världens sämsta hemsida men faktum kvarstår - den hade inte funnits till utan skandalen.

Vid en sökning på google.se på "Davydenko" så får man upp 1.040.000 träffar. Över 95% av de har tillkommit under 2007. Björn Borg ger bara 244.000 träffar och kan nu känna sig passerad. Till Nadals 20 miljoner är det dock en bit kvar.

Sammanfattningsvis så var 2007 genombrottets år för Davy - på samtliga punkter. Jag hoppas att Nicolay Davydenko själv kan se det lika positivt som jag kan..


Årets 1.01

2007 började lite segt för 1.01 layers.
Först den 15:e Januari så förlorade den första tennisspelaren till oddset 1.01. Kinesen Jie Zheng hade ledningen med 6-4 *5-4 och två matchbollar men förlorade. Men efter den matchen så tog det fart, Zheng var inte den sista som skulle chocka.

Dagen därpå så mötte Nalbandian Tipsarevic i första omgången av AO. Rykten fanns innan matchstart att Nallen inte var helt frisk och han handlades därför upp från 1.1 till runt 1.2. Tipsarevic tog ledningen med 2-0 i set(7-6 6-4) och hade ett break upp(*5-4) när han servade för matchen. Nalbandian hade lite tidigare i setet tagit en medical timeout och marknaden var helt inställt på att matchen var över.

Tipsarevic nådde två matchbollar i egen serve men lyckdes inte avsluta matchen. 1.4 miljoner handlades till oddset 1.01. Nalbandian lyckades breaka till 5-5 i tredje set och sedan vinna setet i tiebreak. 

Tipsarevic kallar på läkaren och det visar sig att han har fått en blåsa på ena foten. Det var mycket varmt och flera matcher senare under dagen sköts upp pga av heat rule, alltså för att det var för varmt. Marknaden fick total panik och på mindre än 10 minuter så har Tipsarevic handlats upp från 1.01 till 7 gånger, trots att han fortfarande hade ledningen i matchen med 2-1 i set.

Hettan, blåsan och psyket satte totalt stopp för Tipsarevic som förlorade fjärde setet med 0-6. I avgörande set så bröt han matchen och årets första dundergenomklappning var ett faktum.

Fem dagar senare så hamnade Nalbandian åter i underläge 0-2 i set och tre matchbollar emot sig. Den gången var det Grojean som lyckades förlorar från oddset 1.01.En annan 1.01 klassiker från 2007 var när Karlovic på allvar klev in i tenniscirkusen. Han var inför ATP turneringen i San Jose i mitten av februari rankad 103:a. Lottningen var svår, andraseedade hemmaspelaren James Blake redan i andra omgången. Blake vann första set och handlades till 1.05 och vid *5-3 30-0 så trodde alla att han skulle servea hem matchen, men icke. Karlovic handlades tll hela 600gånger pengarna. Men Blake är Blake och han lyckades inte serva hem matchen, inte heller så lyckades han vinna tiebreaket trots ledning ytterliggare fyra matchbollar.

I avgörande set så skulle Blake serva vid ställningen *4-5, han gör två dubbelfel och har nu handlats upp från 1.01 till 2.1. 0-30 blir 0-40 och därmed tre matchbollar emot sig, något som han inte möktade med att rädda.
Karlovic tog livet in tenniseliten i denna match, han tog sig hela vägen till final där han föll i tiebreak i avgörande set mot Murray. Över 1.5 miljoner var matchade på 1.01 på förloraren Blake.

Sedan kom dagen D.
D som i "dont ever back 1.01 again".

Världsetten Henin och världstrean Roddick hade på pappret enkla uppgifter i Wimbledon. Men båda lyckades förlora till oddset 1.01 inom loppet av några timmar.

Roddick hade 2-0 i set och ett break upp(bäst av 5 set) mot Gasquet. Drygt 14 miljoner handlades till 1.01/1.02, drygt 40 miljoner till odds 1.1 och under. Roddick förlorade.

Henin som stod i 1.06 från start handlades snabbt ner till 1.02 efter att hon vunnit första set mot Bartoli med enkla 6-1. Henin forserade på och tog ledningen med ett break. 6 miljoner matchades till oddset 1.01. Totalt så handlades knappt 60 miljoner på oddsen 1.05 och lägre. Henin förlorade.
Två spelare lyckades att vinna trots att motspelaren handlats till 1.01 två matcher i rad.
Daniilidou fick både Bammer och Safina att förlora trots stora ledningar och 1.01 i odds i New Haven.
Nieminen gjorde samma senare i Basel. Först vände han *1-5 mot Ginepri i avgöande set för att sedan åter rädda matchbollar och vända mot Canas.

Under perioden 2006-01-01 -2007-06-30 så matchades 1.01 på 15636 tennismarknader.
395st 1.01 förlorade, motsvarande 2.53% av matcherna. Första halvåret 2007 så förlorade 1.01  på 155 tennismarknader(1.94%), vilket mosvarar nästan en per dag i snitt.(120% i ROI efter avgifter)
Till detta skall läggas alla de 1.01 som handlats högre...

Starace avstängd

Italiens högst rankade tennisspelare, Starace(31) har blivit avstängd för att ha satsat pengar på tennismatcher. Han stängs av i sex veckor från och med den 1:a januari 2008 och skal betala 300.000 i böter.
Även hans landsman Bracciali stängs av i tre månader. I november stängdes även Italienaren Di Mauro av i nio månader för samma sak.
 
ATP understrycker att dessa tre herrar inte varit med och gjort upp någon match, trots detta så bör hela tennis-Italien reagera när tre av deras aktiva tennisspelare på ATP-touren samtidigt är avstängda för att ha satsat pengar på tennismatcher.
Lägg där till att Italiens värsta buse, den genomkorrupta falskspelaren och bedragaren Volandri fortfarande inte är avstängd. Volandro är imo en av de mest korrupta tennisspelarna genom historien.
Det känns lite typiskt att han går fri och ATP istället letar syndabockar.

Starace som nu stängs av spelade en intressant match för snart precis ett år sedan, på nyårsdagen 2007.
I första omgången i Doha så hade han ledningen med 6-2 3-1 och breakbollar till dubbelbreak. Trots det så låg det en vägg kvar på 1.2 samt en hel del på 1.3x. Det var inga megabelopp omsatt men mångdubblet mer än normalt i en förstaomgång mellan två lågt rankade spelare. Över 5 miljoner matchades och det var mycket anmärkningsvärt hur stora poster vill boka Starace till 1.3x när han höll på att avgöra en match som han dominerat helt. Kanske är det den matchen som straffet egentligen handlar om...

image156

Tre syndabockar och en bedragare.

Back on track

December lider mot sitt slut och därmed min ledighet. Om ett par dagar drar 2008 års tenniscirkus igång igen.
Tennisåret innehåller detta år även OS i Peking, en ärofylld turnering som trots att det kommer pågå flera turneringar samtidigt kommer vara en extra höjdpunkt under året för spelarna.

Hela fem turneringar drar igång på nyårsafton, tre veckan därpå. Sedan är det dags för Australian Open.
Dessa två veckor innan AO används av många spelare som lite uppvärmning. AO är det stora målet och ingen vill dra på sig någon skada eller spela 10 matcher i 35 gradig värme inför en av årets viktigaste turneringar.

Oddsen är svårare att sätta eftersom många spelare varit lediga och det saknas matcher de senaste 7-8 veckorna på många spelare att gå på. Mycket intressant, jag vill minnas att just de två veckorna innan AO var mycket tradevänliga förra året.

Ur svenskt perspektiv så ser 2008 mörkt ut. Söderling är förvisso intälld på att komma tillbaka i januari, men har inte spelat på touren sedan i sommras och att han ska komma lika bra som innan är allt annat än självklart.  Björkman fortsätter, men när poängen från RG och wimbledon försvunnit så gör nog även han det. I alla fall från singelspelet.
Tomas Johansson visade lite tendenser till att vara på väg uppåt under sensommaren och hösten, men efter insatsen i Ryssland så har jag i alla fall inga förhoppningar på att han ska nå tredje omgången i någon annan turnering än sthlm open under 2008. Pim-Pim, halvskadad och utan poäng får se 2008 som ett år att bygga framtiden på.

Tennis är tillbaka - bloggen är tillbaka!


Lay Vaidisova

Enligt uppgifter så har Vaidisova, rankad 12:a i världen, i förra veckan fått papperna klara för att gifta sig. Hon är bara 17 år men det är inte det anmärkningsvärda. Det som får mig att rysa är hennes blivande make, Radek Stepanek.

Skönheten och Odjuret har fått nya ansikten.

En dagens från Thailand

image154
Hej! Johannes ligger vi poolen och dricker bärs, så jag fick uppgiften att göra en uppdatering från semestern.

Shorts svarta Billabong med dragkedja
Brillor 90210 bevvanstyle årgång 90
Flipflops Diesel Bangkok-06

Golden Roof here we come!!

10 juni Sverige-Grekland, 20:45 Salzburg
14 juni Sverige-Spanien   18:00 Innsbruck
18 juni Sverige-Ryssland 20:45 Innsbruck

22 juni Kvartsfinal Sverige-Holland/Italien/Frankrike Wien

26 juni Semifinal Sverige-Holland/Italien/Frankrike Wien

29:e juni Final Sverige-Österike Wien

Sverige hamnade i den överlägset enklaste gruppen utifrån de förutsättningar som var när vår grupp skulle lottas klar. Grekland är imo det mest överskattade laget i hela europa. Ryssland måste ses som ett av de lag som vi har störst chans att slå, tillsammans med Grekland och Österrike.

Därimot så innebär lottningen att vi får den svåraste möjliga väg efter gruppspelet som man kan tänka sig. I en eventuell kvartfinal och semifinal så möter vi de två lag som går vidare från gruppen med Italien, Holland och Frankrike.

Drömmen är att vi får möta Rumänien i kvartsfinal för att sedan ta revenge på Holland i semin. I finalen så krossar vi Österrike i självaste Wien.

Innsbruck och Salzburg passar utmärkt som spelstäder, trevliga städer som jag inte besökt innan. Senaste gången som Sverige sökte lyckan i Innsbruck var 1976. Det slutade i totalfiasko med endast två bronsmedaljer, vilket är lite oroande, Lagerbäck känns ju inte direkt som en bättre chans än Ingemar Stenmark..
Som det ser ut så spelas alla Sveriges matcher i Österrike, såvida vi inte slutar 2:a i gruppen, då blir det minst en match i Basel.

Lagerbäck var nog nöjd med lottningen, Sverige drogs ju sist..

Dags att börja sälja..öh ja mena köpa biljetter. 188 dagar kvar.Marknaden reagerade på lottningen.
Italien, Frankrike, Holland och Rumäniens odds gick alla upp märkbart, framförallt Hollands och Rumäniens odds.
Tyskland handlades ned något men det som drog de riktiga vinstlotterna enligt marknaden var Spanien och Portugal.

Marknaden rankar fortfarande Sverige som 13/14:e lag av de 16 som deltar. 

Marknadens värdering ser just nu ut som följer. Tabellen avser vinstprocent per lag för att vinnan hela turneringen.
Tyskland   17.7%
Spanien    12.1%
Italien        10.5%
Portugal    10.3%
Frankrike   8.6%
Kroatien     7.3%
Tjekien       6.4%
Holland      6%
Schweiz     4.2%
Grekland    3.6%
Ryssland   2.9%
Sverige       2.8%
Turkiet        2.6%
Polen          2.4%
Rumänien 2.2%
Österrike    1.1%

Vinstchans grupp A: 23.5%
Vinstchans grupp B: 28.3%
Vinstchans grupp C: 27.1%
Vinstchans grupp D: 21.1% (Sveriges)

Eftersom UEFA:s rankning uppenbarligen inte stämmer(Österrike rankat 1:a) så måste markandens värdering vara den mest korrekta av alla. Sveriges grupp värderas som den överlägset sämsta gruppen, lägg då till att Spanien just nu är andrahandsfavorit, vilket är en övervärdering av deras kapacitet, inte minst utifrån deras usla mästerskapsresultat på senare tid.

För de som tradar denna marknaden så börjar nu historiska utvecklingar och annat att avgöra hur man ska agera.
I dagsläget är inte vem som vinner turneringen intressant, utan endast hur oddsen kommer att vara när turneringen börjar.

Förutom historiska fakta om hur olika länders odds rör sig pga speltryck från invånarna mm så påverkar även tränarna för resp. lag.
Greklands och Rysslands odds skulle exempelvis gå upp om deras tränare hoppar av eftersom de präglar laget så mycket. Om Lagerbäck skulle hoppa(s) av innan EM så har jag svårt att se att marknaden skulle sänka Sveriges vinstchanser, snarare tvärtom beroende på vem som tar över.

En intressant notis om denna marknad, vem vinner EM2008, är att England redan för ett år sedan handlades till under 10 gånger - som segrare. Det talar på ett sätt emot marknadens trovärdighet att bedöma vinstchanser.
Nu är det dags att be Cissi hjälpa mig med att städa - mycket ska göras innan kvällsflyget lyfter. Tragiskt att man ska behöva ligga i för att packning och annat ska bli klart i tid, hon är ju trots allt en vuxen människa.
Jag noterade att de danska fotbollsdamerna inte fick någon plats i nästa års OS i Peking. Det tycker jag var synd, jag unnade verkligen de en plats där. Funderar på att överklaga slutresultatet i deras kvalmatch så att den spelas om.

Till de släktingar och vänner som undrar:
Ja, det är klart. I got the tickets! Plita ner datumen ovan och ansök om semester!
2000 så var vi 4 st
2006 så var vi 17 st
Hur många hänger med i sommar?
Jag räknar kallt med att Helena tar bussen till minst en match!
            
Fotbolls VM2006                                              Hur mycket hade Ralf på 0-0?
image72U_S_A

Nåja, det blev en match till i år, Davis Cup finalen mellan Blake och Youzhny.
image130
Avser Blakes odds under hela matchen.

I och med att den ryske coachen petade världsfyran Davydenko så öppnades plötsligt en intressant marknad, lagom till hemkomsten. Matchutvecklingen gick inte och klaga på och marknaden visade sig vara helt galen.

I tredje set så handlades Blake till samma odds, 1.33 vid ställningen *2-4, 3-4*, *3-5 och 4-5*.
Marknaden valde att endast korrigera oddset 1-2 punkter efter att spelarna två gånger var höll serven.

Fulla engelsmän nyss hemkommna på puben eller har jultomten öppnat konto på betfair?


Eller vad sägs om detta:

Blake från start: 1.76

Blake håller serven och tar ledningen med 1-0 i game och skaffar sig 30-0 I Youzhnys serve.
Odds då: 1.35!!! Över 150k matchat!

Matchen var i bäst av 5 set och mycket riktigt, efter att Blake vunnit första set så handlades han till just - 1.35 , samma som innan han ens hade fått en breakboll.

Matchen slutade 3-1 i set till Blake, som handlades till hela 1.7 vid ledningen 2-1 i set och underläge 1-3 i tiebreak.

Nite!

RSS 2.0