Lågsäsong

Davis Cup final i helgen. Hade Sverige besegrat USA i semin så hade finalen spelats här i Göteborg mellan Sverige och Ryssland. Gissa om jag hade buat ut Davydenko...

Eftersom Davydenko lär spela två av singlarna i finalen så blir det väl bara tre matcher som Betfair erbjuder, varav en av de kan vara betydelselös. Inget att lägga någon tid på med andra ord.


Imorgon så går spelseminariet av stapeln i Stockholm. Årets möjlighet att träffa andra likasinnade och kanske även lära sig något matnyttigt. För er som har tid och ännu inte har bokat in er så går det fortfarande(tror jag iaf) att göra det här

Bloggen tar nu semester och detta inlägg nummer 220 i år lär bli det sista innan tennisen drar igång på nyårsafton down under.  På söndag väntar en 12 timmars flygresa till Thailand och därmed så är julstöket överstökat. Åter till svedala när tennisen börjar.

Jag måste även tacka alla läsere som hängt med under året och framförallt er som kommenterat.
Drygt 1000 "unika" besökare per vecka och totalt över 16000 unika besökare har följt "the Davydenkos story" mm här på bloggen under april till november enligt bloggtoppen. Självklart så stämmer inte de siffrorna, de är avservärt lägre i verkligheten men bloggvärden utnyttjar möjligheten att använda statistik till sitt yttersta vilket gör att det är de enda siffrorna man kan få fram.

Några har frågat efter siffror om hur det går för oss på tennisen. Jag har ingen lust att redovisa det i detta jantelagens förlovade land. April(endast 10 dgr), oktober och november slutade på minus och resterande månader på plus. Årsmålet uppnåddes trots att vi slog all time high i röda siffror en treveckors period i okt/nov.

Utifrån att 2007 var vårt första år tillsammans som heltidstraders på betfair så måste vi ändå vara nöjda. Vi hade en plan och ekonomiska mål och de har vi uppnått. Vi hade inte kunnat haft den inkomsten via något annat arbete som vi är kvalificerade för. Den största utmaningen inför nästa år blir inte ekonomiskt utan att bättre anpassa vårt arbete till ett mer normalt liv så som vi vill ha det.

image72

Vad är EM värt?

Sverige går till EM-slutspel såvida vi inte förlorar samtidigt som Nordirland vinner borta mot Spanien.
Lettland handlas till 22 gånger och nordirland till 10, så kombinationen ger tillsammans 220ggr pengarna tillbaka för den som tror att Sverige ska missa slutspelet.

220ggr,  Vi har alltså över 99% chans enligt marknaden.

Men samtidigt så går det att spela på att sverige ska gå vidare till oddset 1.01, även det på BF. Det har till och med handlats till 1.02 under dagen.

Den som vill kan för 425:- gardera sig för ett ev. missat slutspel. Tröstpriset blir då 100k.
Hör av er bara, jag bokar!


GSM

2007 till ända. Visst är det 40 dagar kvar men tennisåret är så gott som på några Davis Cup matcher slut.
Intressant och lärorikt första år som heltidstrader på betfair. Trots en riktigt tung sista 30-dagars period så fortsätter vi ett år till.

Jag kommer blogga mindre under dec eftersom vi kommer resa och eftersom jag inte kommer att trada mer än enstaka matcher.

2008 väntar 5000 nya tennismatcher - 200:- per match så...

Jag rundar av tradeingsåret med en passande bild:
image129
Davydenko in action


Seee youuu


Federer - Roddick

Börjar nu och det som har hänt inför matchen är att Davydenko vann mot Gonzales vilket betyder att Federer är klar för semifinal oavsett utgången i matchen. Roddick är redan klar.

Marknaden har ändå inte regerat på att matchen har gått från en måste-vinna match för Federer till en betydelselös match.

Vinnaren i matchen får möta Nadal i semifinal, förloraren Ferrer. Även om Ferrer har visat grym form så måste ändå Nadal ses som den svåraste motståndaren, speciellt efter hans match mot Djokovic igår där han spelade på absolut högsta nivå för underlaget.

Vem vill vinna och möta Nadal?

Jag tror att Federer ser det som enormt viktigt att vinna idag efter förlusten mot Gonzales. Gonzales som efter att han slog Federer i måndags endast lycktas vinna 12 game i matcherna mot Roddik och Davydenko.

Ingen av spelarna vill nog att matchen ska gå till 3 set iaf.

Men oddset - 1.09 nu, Federer leder *3-2 är lågt.

Rafflande marknad

Under slutspelet i Shanghai så erbjuder Betfair marknader även för dubbelmatcherna. I vanliga turneringar så är det endast singelspelet det handlas på men vid de största turneringarna så finns även vissat utbud av dubbel och mix när det saknas andra matcher.

Dagens morgonmatchs stod mellan paren Knowles/Nestor och Dlouhy/Vizner.
K/N var favoriter till 1.5 eftersom de är bättre. Förutsättningarna från start var att K/N måste vinna minst ett set för att vara garanterade vidare spel imogon. D/V var tvugna att vinna för att ha chans att gå vidare.

Jag skulle egentligen förbereda presentation till spelseminariet, men jag insåg snabbt att det var en intressant marknad och prioriterade om.. 

Innan match så kunde man alltså konstatera att för K/N så var en setvinst samma som vinst. Visst, det finns lite prispengar med men de huvudsakliga är att gå vidare eftersom prispengarna där är mångdubblet större.

D/V vann första set efter ett tidigt break. I andra set så tog K/N ledningen, tappade den men vann ändå settet. De borde såldes vara nöjda eftersom deras set-vinst garanderar de en semifinalplats. D/V måste vinna det avgörande setet, som numera avgörs i ett supertiebreak, först till 10 poäng.

Motiviation är viktigt men det är inget som marknaden bryr sig om ibland. Redan vid ledningen med ett break i andra set så handlas favoriterna K/N ned till 1.6, nästan startodds. Efter att de till slut vunit setet så handlas de till 1.65, trots att de inte längre har något att spela för och att motståndarna med kniven på strupen. Dessutom så hade favoriten K/N förlorat deras förra servegame vilket visade att de inte på något sätt dominerade den jämna matchen.

Tiebreaket blev sedan mycket dramatiskt och en tennismatch i ett nötskal.
#D/V går fram till en *4-2 ledningen och handlas ned till 1.17!(85k)
#De tappar sedan det till *4-5 och handlas upp till 2.5!
#D/v återtar lednignen med **8-5 och handlas ned till 1.07.

De vinner sedan nästa boll - men andraserven går till challange och videogranskningen visar att det var dubbelfel med minst marginal. Förtvivlade 1.05 spelare kan bara konstatera att ställningen är *8-6 istället för *9-5, fyra matchbollar. För att dramtiken ska bli fullständig så tappar de **8-5 till *8-9 och får därmed matchboll emot sig. Oddset nu över 3 gånger. På matchbollen så snubblar motståndaren Knowles och bli liggande på banan. TV filmar honom liggande i några sekunder och visar sedan repriser i 6-7 sekunder.

Marknaden vet nu inte riktigt vad som händer, att de förlorat matchbollen är uppenbart men om han är allvarligt skadad eller inte vet man ej. Knoeles och Nestor förlorar inte bara matchbollen utan enkelt de två kommande bollarna och förlorar matchen som därmed får två lyckliga vinnare, eftersom K/N fick ett set och D/K fick vinna matchen. Och 1.05 spelarna såklart.

image128
Diagramet avser Dlouhy/Vizners matchodds under matchen

Gästinlägg från Teo

Här kommer ett gästinlägg från en annan heltidstrader på betfair, Theo.
Stort tack till Theo som tagits sig tid och skrivit detta!

Betting som det ska vara -fotboll.


Jag får kanske presentera mig först.


Mitt namn är Theodore, kommer från Grekland och är 30 år gammal.

Jag flyttade till Sverige för fyra år sedan med anledning av att jag ville vidareutbilda mig och arbeta som läkare, vilket jag gjorde fram till på våren då jag sa upp mig och nu tradar-bettar-oddsättar på heltid.

Sportsbetting har varit min dagliga hobby sedan 1997 (i början enbart fotboll), och har sakta och säkert förvandlats till yrke. Betfairmedlem är jag sedan 3,5 år tillbaka, numera min omsättning på betfair på fotboll är över 100MSEK per år.


Johannes blogg är en av de få som jag besöker nästan dagligen och får nu äran att bidra lite grann genom att skriva några rader om att trada på fotball.


Jag tänkte skriva lite allmänt och sedan går vidare med praktiska exemplar.


Prematch odds eller live spel??


När man bettar-tradar på fotball det gäller att hitta värdeodds-value bets.

Värdeodds hittar man sällan på pre-match odds utan det finns flera tillfälle att hitta value bets under matchens gång-live spel.


Det finns säkert professionella punters som tjänar pengar genom att betta prematchodds, själv tror jag att vinstmarginalerna är väldigt små eftersom marknaden har tid att blir nästan perfekt, varför prematchodds betting är bara 5-6% av min omsättning, resten är live spel.


De som ändå vill betta prematch och inte har tid med livespel kan hitta fina value-odds genom att laya (boka, spela emot) det lag som 99% av spelare samt alla tidningar, tror kommer att vinna (förenklat sagt). Det är ofta då ett lag står i på tok för låga odds. Det är ungefär som aktiemarknaden, om det står på aftonbladet att det är köpläge på börsen då är det dags att fundera på att sälja. (Man ska förstås undvika ligor såsom italienska, ryska, grekiska ffa om det är slutomgångar. Spanska ligan däremot är en av de bästa att hitta värdeodds på slutomgångar, och det beror inte på att de spelar ärligt, utan att de får bonusar från andra lag)


Ett annat sätt att tjäna några slantar innan matchen har börjat är genom trada-köpa högt, sälja lågt. Har du tid och tålamod så kan du <skalpa> marknaden genom att till exempel köpa på @3.5 och sälja på @3.4 (det kan man förstås göra även live), har du lite mer tid och information så kan du göra riktiga fynd (till exempel köpa 2.5 sälja 2.1) genom att utnjytta senaste nyheter framförallt skador etc. Se till bara att oddsen inte har ändrats precis, för då blir du själv torsk.


Superettan har faktiskt de senaste två år varit strålande, med sena oddsförändringar. För den som behärskar svenska och läser svenska lags officiella hemsidor, kan långt innan förespå hur betfair och asiatisk marknaden reagerar.

Sådana nyheter ska man utnyttja bara för att trada och absolut inte för att spela. Ett lag med skadade spelare presterar ofta bättre än utan skadade (konstigt nog), att oddsen sedan ändras är en annan sak som bara är att ta fördel av.

Ett extrem men karakteristiskt exempel av en sådan prematch trading, var fjolårets franska match Paris-Marseille. Paris tradades tidigt med stora volymer tillgängliga på odds @2.1-2.2.

Två-tre dagar innan matchen kom officiell information att Marseille skulle inte ta fram deras ordinarie lag utan de skulle spela med B-lag, en massa 18-åriga oerfarna spelare. Odds gick neråt väldigt långsamt (det fanns @1.80 även dagen innan matchen) och vid matchstart var oddset... @1.33. Jag tror inte att det finns någon som gjorde den perfekta trading från 2.2-till 1.33, själv sålde jag allt på @1.5 (trodde aldrig att det kunde gå lägre, det gjorde det dock).

Det fantastiska med denna matchen är att det visade att man ska inte gambla när man tradar, utan att man ska <greena ut> (sälja allt och ta hem vinsten).

Hur visades det? Jo, slutresultatet...0-0!


LIVE-SPEL


När man tradar på fotboll, är det viktigt att man tittar på matchen man tradar på. Och det är också viktigt att man vet att bilderna som man ser oftast är med många sekunders fördöjning, vilket kan vara till en stor nackdel.


Föreställ dig att du tittar på Barcelona-Betis på TV4 sport (5 sekunders fördröjning-katastrofalt!) och det finns bara 20 sekunder kvar i matchen. Resultat är 2-0 och i och med att inget händer i matchen så vill du spela på odds @1.14 Det ser ut som value bet, då det antaglige inte komer att bli fler mål (det var inte jag, J ). Plötsligt så kommer en <wall> med 300.000SEK (möjligtvis någon spanior med analog TV i Spanien) som vill boka-sälja under 2.5 på odds 1.14 (yes, det som du trodde att det var value) och du undrar vad är det som händer. Surprise, 4 sekunder senare ser du i din katastrofala TV4-sportsändning att Barcelona har vunnit en alldeles farligt frispark på linje, vilken Ronaldinho har över 25% chans att sätta i mål.


Japp, det blir verkligen 3-0 och du undrar om ditt spel var value eller inte...

Så allmänt sagt; matcher som man ser med stor fördröjning ska man vara mycket försiktig med, men det är klart att det går att hitta värdeodds även där.


Lite om fördröjning på kanaler vi har i Sverige (jag själv kör med kabel-TV från comhem)

Eurosport: 9 sek fördröjning, katastrof, trading förbjudet.

Eurosport 2: 2 sek fördröjning, superb

Viasat 1: 8 sek fördröjning, katastrof, trading förbjudet

Viasat 2, 3: 2-3 sek fördröjning, acceptabel

TV4 sport: 4-5 sek fördröjning, inte kul

TV4 plus: 2-3 sek fördröjning, acceptabel

Canalplus sport 1, Extra: 2 sek fördröjning, fint fint

Canalplus sport 2: 5 sek fördröjning, dåligt

NASN: tyvärr över 7-8 sek fördröjning

Betfair live stream, bet365 live stream (flash):1-2 sek fördröjning, kanon, trading får inte missas!

Betandwin live stream: från 2 sekund till flera sekunders fördröjning... (beroende på belastning på deras sida antar jag).


Varför är det lättare att hitta övervärde under livespel och inte prematch?


Marknaden har flera dagar på sig att stabilisera sig innan matchen (och odds är oftast rätt), men bara några sekunder när något viktigt händer under livespel (mål, röd kort etc) och det är då man hittar ofta fina värdeodds.

Dessutom speglar prematch odds hur de två lagen har presterat INNAN matchen så det är viktigt att ha ett öppet syne under matchens gång och ha koll på vem som har övertag för du kan göra en jättefin trading innan marknaden anpassar sig. (eller du kan själva tvinga-manipulera marknaden så att den till slut kan anpassa sig, vill den eller ej)


Exempel nr 1: Valladolid-Sevilla söndag kväll. prematch odds 2.90-3.10-2.90 (ungefär). Vid ställning 1-1 i slutet av första halvlek (odds var då 3.40-2.42-3.40 ungefär) så får Sevilla röd kort. Marknaden får panik och det tar ÖVER en minut att normalisera sig. Odds på Valladolid pendlar mellan 2.12 till 2.44 för att sedan hamna i slutet av första halvlek på 2.28.


Exempel nr 2: Benfica-Boavista söndag kväll prematch odds på ettan ungefär 1.31.

Benfica tar ledningen (odds går ner till 1.13) och dessutom i början av andra halvlek Boavista får röd kort. Benficas odds går ner till 1.08 (inga tradings tillfälle än så länge) men vad händer då? Boavista kvitterar till 1-1 trots en man mindre! Marknaden får igen panic (62a minut).

Odds för en @1.31 favorit som spelar men en man mer under den 62a minut ska definitivt inte vara över 1.7. Trots det så var det över 70.000sek matchade på odds 1.89,1.90. De som köpte Benfica på dessa fina odds kunde sedan sälja på 1.61 när marknaden normaliserades.

(Det blev dock 2-1 bara 3 minuter senare)


Exempel nr 3: Ilissiakos-Thrasivoulos förra Måndagen.

Prematch odds (ungefär) 2.20-3.30-5.00. Marknaden trodde att Ilissiakos skulle ha kontroll över matchen, men under matchens gång det var Thrasivoulos som utspelade hemmalaget från början.

Odds korrigerades snabbt inom 20 minuter och odds för hemmalaget gick upp från 2.20 till hela 3.30. Fin trading för de som hade TV-bilder och öppen syne.

Vad händer när det blir ett mål som <förstör> mina tradings planer?

Det är tyvärr bara att ta hem förluster och börja igen från början (eller försöka iaf)


POSITIONELLT SPEL

En av de stora skillnader när man <sportsbettar> på fotboll jamfört med andra sporter är att man ofta <tar en position>. Med detta menas att man spelar till exempel en lag ska vinna eller att det kommer en mål till (over 0,5, over 1,5, over 2,5 etc). Vid position spel kan man inte trada utan det måste blir ett mål. Till exempel om man vid ställning 1-1 spelar på över 2.5 mål på odds@2.20 med 10 minuter kvar i matchen då tar man en position. Odds på över 2.5 kommer bara att stiga och stiga tills matchen är slut så man har ingen möjlighet att trada. (det går dock om man vill att trada med förlust om man tycker att det är rätt).


Positionell spel är mycket riskabel och kan vara farligt för den spelare som inte har disciplin.

Om man till exempel har tradat hela dagen 15 matcher och tjänat xxxx SEK och förlorar allt på et positionellt spel så känns det kanske inte så roligt och man kan lätt börjar jaga förluster osv.

Så det gäller att ha disciplin och maxgräns på alla <bet>.

Positionell spel orsakar mycket stora svängningar i plånboken (och humöret) och man ska helst ta det lite lugnt i början.


I verkligheten ska man dock kombinera trading och positionell spel.


Exempel nr 1: Tre matcher av den tyska ligan Bundesliga (i lördags) var oavgjora vid 81:a minuten, det gäller matcherna Schalke-Amburg, Herta-Hannover, Dortmund-Frankfurt. Odds för oavgjort var på alla tre runt 1.37 som var helt oacceptabelt (det borde vara minst 1.50 eftersom det finns över 35% sannolikhet att det blir en mål på en tysk fotball match de senaste 9-10 minuter.). Jag spelade emot (lay) oavgjort på alla tre matcher eftersom det fanns värde i detta.. Detta är en typisk exempel av positionell spel. Man kan inget göra än att sitta med sitt värdeodds och vänta på ett mål. Ofta händer det att marknaden normaliserar sig och då kan man ta tillbaka sitt spel på samma odds efter 3 minuter (inte i det fallet) och då har man alltså haft ett frispel i 3 minuter. (I exempelt var bara Herta som gjorde mål, de andra två matcher slutade oavgjort).


Exempel nr 2: Portsmouth-City söndag Premier League. Vid ställning 0-0 med 5 minuter kvar i matchen plus tilläggstid så var oddsen på oavgjort 1.25! Helt sjukt! Självklart en positionell lay trots att det slutade 0-0.


Exempel nr 3: Toulouz-Sparta Prag uefa 8:e Nov. En av de sjukaste odds på oavgjort jag har sett. Toulouz kvitterar till 2-2 (80e minut) och med 10 minuter kvar så tar alla för givet att oavgjort kommer att vara den slutliga resultat. Det trodde jag med, men det finns också en sannolikhet och en värde till allt, man ska inte spela det man tror! Alla ville i alla fall spela på oavgjort efter kvitteringen och detta resulterade till att odds på oavgjort med 10 min kvar plus tillägg var på 1.24!!! Det var en väldigt stor lay för min skull fast jag skulle ta hem en del av min bet när marknaden skulle normaliseras. Den gjorde det aldrig, utan odds fortsatt neråt (dock mycket sakta). Jag bestämde mig då att ta hem mina förluster när matchen skulle nå tilläggstid (odds borde (?) vara minst 1.10) men Sparta Prag gjorde ett mål 3 minuter innan slutet så det var bara att tacka.


Exempel nr 4: Sparta Prag (igen)-Bohemians Prag, 12:e nov. Prematch odds på ettan @1.25, prematch odds på över 2.5 mål @1.55

Vid ställning 3-1 vid 84minut normal odds på att det inte kommer att blir flera mål ska vara minst @1.50. Det kommer dock en ångestfylld psykotisk förlustjagande person som ville spela på att det INTE ska blir mer mål (detta hände på rätt resultat marknaden) på odds @1.30!! Och det var inte lite summa, han-hon ville spela 350.000SEK!!! Jag layade-bokade så mycket som möjligt jag hade råd med (det finns alltid maxgräns, inte att man följer det alltid, men men) och väntade. Marknaden visade styrka och inte bara absorberade alla hans-hennes kronor utan den till och med normaliserades till @1.40!

4 minuter senare (88:e min) så var oddset fortfarande 1.32-1.35 och jag bestämde mig att ta tillbaka min bet eftersom odds var nu rätt. Hittade dock inte tillräcklig likviditet och äventyren slutade med en lite stor förlust eftersom det blev inga mer mål trots tre stora chanser för 4-1.

Grejen är att mellan 84 och 88 minut hade jag chans för en mycket stor riskfri vinst.

Allmänt man kan säga att min vanligaste positionel spel är att spela på att det ska blir ett mål under de sista minuterna av en match. Man hittar ofta värdeodds på detta.Fortsättning följer om så önskas.


Med Vänliga Hälsningar,

Theo.


image16


Federer var mans bitch

Federer förlorade idag, han startade på1.06 och handlades som lägst till 1.02. Gonzales spelade mycket bra och Federer gick inte att känna igen i slutet av matchen. Listan på¨spelare som slagit Federer i år blir allt längre och förmodligen så är hans storhetstid över. Han lär ligga kvar ett par år till på 1:a platsen, men den tid då Federer agerade bank är slut.

Tyvärr så körde jag gamespel, vilket jag ska sluta med.  Anledningen är att det tar fokuset från matchspelet, och matchspelaet är det viktiga. Jag har nu "missat" Williams(1.15), Janovic(1.3), Kuznetsova(1.2), Federer x3 på (1.0x) samt en massa andra matcher de senaste två-tre veckorna på grund av gamespelet. Det går helt enkelt inte att manövera både matchspelet och gamespelet samtidigt. Värdet på gamespelet ligger oftast på att spel på för höga odds, vilket ger stora swings när det blir break. Gonzales handlades till runt 1.4 i varje servegame för hold, han höll serven 15 gånger av 16 vilket inte motiverade det höga oddset.

Detta var även min sista tennismatch i år, nu väntar 6 veckors välbehövlig vila och uppladdning inför 2008. 

ATP stänger av di Mauro

Den Italienska spelaren, Alessio di Mauro,  har stängts av i 9 månader och får 40k euro i böter för att själv spelat på tennismatcher, ATP bekräftar.
Anledningen till att han inte stängs av på livstid är att ATP inte kunnat bevisa att han försökt påverka utgången i de matcher han spelat på.

Det känns lite som att ATP tar di Mauro som syndabock här för att statuera ett exempel och för att visa handlingskraft. di Mauro är inte det stora problemet. Han ertappades alltså med att ha öppnat ett spelkonto i eget namn och att flera gånger spelat för belopp kring 300:- per match, totalt sett för ca 60000:-. di Mauro har erkänt att han spelart på tennismatcher, men hävdar att han inte känt till reglerna, varit naiv och inte spelat på egna matcher och att han inte medverkat till några uppgjorda resultat.  Om han varit insatt och inblandad i de uppgjorda matcherna så hade det varit idiotiskt att blanda in sitt eget namn för att få någon tusenlapp i vinst.

Kohlschreiber, som jag tidigare dömt ut och hängt ut för att vara en av de värsta matchfixarna uppmärksammades igår i tysk media. Matchen i Metz mot Tsonga i början av oktober, som jag skrev om på bloggen, är den som är i fokus i artikeln.

Från en annan artikel om di Mauro:
A bookmaker with intimate knowledge of the tennis scene, who doesn't want to be named, heavily accused the player. "About 30 professionals belong to the hard core of the betting mafia. Those who are gambling are always the same. Most are from Russia, Italy and Argentina. But German players are part of it. Philipp Kohlschreiber is the worst of them. "

 
McEnroe vann igår över Borg. Matchen avgjordes i ett rafflande supertiebreak, 7-5, 3-6, 10-6 till McEnroe.

Davydenkos advokat Frank Immenga berättar för brittisk press att ATP utredare förklarat för honom att det var elva konton på betfair som gjorde stor vinst på Davydenkos match mot Vassello i Polen i somras. Nio av de elva kontorna kom från Ryssland, de andra två från Italien. Davydenko ska även ha vägrat, på lagliga grunder att sammarbete med ATPs utredare genom att vägra svara på de frågor som ATP ställde under US-Open.


Lita inte på kvinnor

Jankovic - ställer upp med feber, konsulterar läkaren efter fem game men går ut och ställer sig och spelar av settet, trots stora andningsporblem. Storfavorit till 1.3

Ivanovic föll lätt mot Sharapova med 1-6 2-6. Hon hade ändå tur som fick med sig de tre gamen. Borde blivit 0-6 0-6. Usel insats.

Kuznetsova, favorit - tar lednignen med  4-1*, förlorar sedan 5 setbollar och 12 av de 14 kommande gamen. 7 bollar vann hon i andra set, varav en av de var ett servess...

Jag har följt hundratals matcher med dessa spelare men aldrig någonsin sett tre så värdelösa prestationer på samma dag. Även om några av matcherna saknade betydelse så var det ändå fina prispengar att spela om. Tennisdamtouren är en av världens största damtourer men kvaliten är bedrövlig. Ingen respekt för publiken i Madrid eller någon stolhet att göra sitt bästa.

Hur ofta svänger det egentligen i tennis?Diagramen ovan är sex olika game från gamespelet i matchen mellan Ivanovic och Hantuchova. De är inga extreama för matchen utan de flesta gamen såg ut likt de ovan. Mardröm för spelaren, en dröm för den som bokar.

Att hitta en fotbollsmatch eller aktiekurs med dessa kurser är inte lätt. Men dessa swings är ett faktum och de gör just tennistrading speciell och intressant. Om spelare A har 40-15 i egen serve och handlas till 1.07 så är det kanske rätt odds för att han ska vinna gamet. Men med vinna betyder inte att han vinner det på nästa boll, vilket vissa verkar förvänta sig. Sannolikheten för swings är så stor att värdeodds inte behövs i många matcher, även om de självklart är grunden i att trada.

Ivanovic är en talang och kanske en kommande världsetta. Men hon måste jobba med sitt psyke. Igår hade hon
6-1 3-0 och breakbollar till 4-0 mot kuznetsova. De 3-0 + breakboll blev snabbt underläge 3-5. Även i det tredje setet så hade hon 3-0 men tappade till 3-3.

Idag så hade hon 6-2 4-2 men inte heller idag så kunde hon hålla fokus, utan tappade 4-2 till 4-5.
Hon hade 6-2 *6-5 30-15 men kunde inte serva hem matchen heller.

Ur tradesynpunkt så är hon intressant, igår 1.02 upp till 3.5 - idag 1.03 upp till 1.5.
Nästan Söderling klass på henne. Nästan.

image16


Aftonbladet

Aftonbladet la precis upp följande text för en timme sedan:

Williams tennisår kan vara över

MADRID. Den åttafaldige grand slam-vinnaren Serena Williams råkade ut för ännu en skada på onsdagen och den amerikanska tennisstjärnans säsong kan vara över. Williams kom in till sin första match i WTA-slutspelet med vältejpade lår och knän och vid 4-5-underläge i första set mot den ryska världssjuan Anna Tjakvetadze var det dags för en omplåstring som tog tio minuter.
  Det blev inte mycket mer. Efter att ha tappat första set med 4-6 gav Williams upp. Amerikanskan vann Australian open i januari och har trots upprepade skadeproblem klivit från 95:e till femte plats på världsrankingen. Den nya skadan innebär förmodligen att belgiskan Justine Henin får avsluta sin karriär som världsetta vid årets slut. Hon tog sin andra gruppseger i WTA-slutspelet via 6-2, 6-2 över Jelena Jankovic, Serbien, på onsdagen och är med Williams skada klar för semifinal. TT-AFP Publicerad: 2007-11-07

Sveriges största tidning publicerar en artikel om tennis. Som vanligt riktigt dålig och felaktig.

Rubriken, "Williams tennisår kan vara över" är rolig. Vilket nyhetsvärde! Detta var hennes sista planerade turnering för 2007, så om den inte är över idag så är den det om ett par dagar - oavsett skada eller ej.

"Serena Williams råkade ut för ännu en skada ".
 Nä, det gjorde hon inte. Hon har opererats för hennes knäskada och det var allmänt kännt att hon fortfarande har problem med knät. Definitivt inte "ännu en skada".

"Den nya skadan innebär förmodligen att belgiskan Justine Henin får avsluta sin karriär som världsetta vid årets slut."
Skitsnack, Henin var ohotad som världsetta året ut innan turneringens start. Williams har ca 2700 poäng och Henin över 6000. Vinnaren får 525p..

Tacka vet jag Arnesen.


image72

Värdeodds

image117
Jankovic odds att vinna game 5 i andra set mot Henin

Matchen pågår just nu. Jankovic har tappat serven 4 gånger på rad, mycket enkelt, totalt 5/6 i matchen. Henin spelar bra och Jankovic serve är inte 100. Så vid ställningen 2-6 *1-3 så handlads Jankovic till 1.80 för att hålla serven i game 5, hon går fram till 40-0 och handlas ned till hela 1.03, 9k vill någon investera till oddset 1.03 på att hon ska hålla serven. Jankovic har aldrig 97% vhans att hålla serven mot Henin - inte ens med 40-0, smashläge och henin ur banan. 18k matchde på 1.03 och 2 minuter senare så var det någon eller några som ångrade sig.

Ett fint exempel på varför tennis är bra att trada.

image72

Amrikaner p BF?

Nattens basketmarknader visade sig vara lika snevridna som de varit de senaste veckorna. Antingen så är det någon som spelar onykter eller någon amerikan härjar.

Sonics t.ex, 2.3 i startodds borta mot Kings, Tar ledningen efter knappt halva matchen med 20poäng ,handlas ner till 1.1. King kommer tillbaka  och inför sista kvarten så skiljer det bara fyra poäng, ÄNDÅ så vill folk köpa Sonics för 1.42.  Men 60 sekunder kvar så leder Sonics med 1(en)p och Kings har bollen. Ändå så finns det folk som vill spela på Sonics till 1.1 och 1.2 - vansinnigt. Knappa favoriter - ja, men 1.1?

Även i matchen innan så handlades Chicago till 1.2 med 1(en) poängs ledning och 3 minuter kvar. Någon tog faktiskt även mina 1.1 vid det tillfället.

Det är både bra och dåligt när marknaden agerar så. Det räcker med en galen spelare för att justera en hel marknad, vilket gör det svårt att beräkna kommande odds och boken blir ofta sneviriden i motsat rikting från marknaden. Det positiva är att det uppstår värden där lag som ska stå i 2ggr handlas till 11ggr, och det hände inte i andra sporter, inte med så stora volymer iaf. Riktigt skönt att båda lagen förlorade klart så att marknaden fick sig en känga. I love to see the market cry.


I Tyskland så är dagens tennisnyhet att en rysk tennisledare berättat att Tomas Haas förgiftats vid Davis Cup mötet mellan ryssland och Tysklad i moskva i september. På CCN imorse så diskuterade de tennis, och rubriken var att tennisen har problem - och problemet är att match-fixing storys steal the headlines from the tennisnews.
Jaha, problemet är inte doping, förgiftning och läggmatcher utan att detta tar plats i media för de "riktiga" tennisnyheterna. Så kan man ju se det..

Tyskarna först ut.

God Morgon!

Tennisåret lider mot sitt slut, endast slutspelen kvar, damernas börjar idag och herrarna ut nästa vecka. Cissi har paxat kvällstennisen så jag får hålla till godo med basket och damernas världscup i Vollyeboll. Vore kul om någon mer än Teo kunde joina marknaderna bara.

I Tyskland sändes igår ett program om att tyska tennisspelare är inblandade i spel på matcherna. För ovanlighethetens skull så var det ingen nyhet om att någon blivit erbjuder pengar för att lägga sig. Det hela var mycket värre än så. De som gjort programet säger sig ha en "insider", alltså en tennisspelare. Tyvärr så vill denna vara anonym och det tar udden lite av värdet på storyn.

Nyheten är stor i Tyskland. Sedan några veckor tillbaka så finns det sju tyska tennisproffs på den lista över 140 misstänkta läggmatcher som ATP utreder. Repotaget då. Jo, enligt insidern så har några spelare upprepande gånger på internationella turneringar spelat på den match de själva ska spela - helt öppet från spelarlogen!

Fritt översatt från den tyska artikeln om programet(kort utdrag, har int hela dagen på mig):

Professionella tennisspelare gjorde upp matcher i spelarlogen.
För första gången så berättar en tysk professionell tennisspelare detaljer om uppgjorda matcher i tennis. I WDR:s TV-program "sport inside" så anklagar den anonyma tennisspelaren, som själv spelat på ATP touren hur andra tennisspelare upprepande gånger satsat pengar under internationella turneringar direkt från spelarnas loger.

ATP:s straff för detta är livstids avstängning. Vissa spelare har större inkomster från spel än från prispengar. Fortsättningsvis så anklagar han vissa spelare för att ha fixat resultatet i matcher genom bland annat genom att medvetet tappa serven. Även i Grand Slam turneringar så har det förekommit matcher som gjorts upp på förhand.
" Jag är förvånad över att spelarna som gör detta gör det så öppet, när de kan bli avstängda på livstid" 
Dom är inte många, det är alltid samma spelare. Dom som gör det har ibland en mer seriös inställning till att spela på sina egna matcher än till att spela tennis, säger källan....

Lite synd tycker jag att det är att de inte vågar gå ut med NAMN. Eftersom ATP leker struts så krävs det att det kommer fram namn för att något ska hända. Jag vet inte vem de syfta på i artikeln, det finns en del tyskar att välja på. Waske och Kohlschreiber kanske, eller kanske är det så lätt att de syftar på den gamle Davydenko som faktiskt flyttade till Tyskland som 15 åring och bodde där i 8 år..

Det är förväl att Betfair inte erbjuder spel på Bundesliga och veckans challenger i Bratislava.


Vet någon vad sporten "bowls" är för något?
Marknader finns på betfair men jag har aldrig hört talats om sporten..

Fick ett mail idag, min lillebror som bor långt långt bort vill att jag ska rösta på honom i en sångtävling som han är med i. Jag har drygt 1200 unika läsare i veckan så om alla går in och klick ar på länken här och sedan så betygsätter ni generöst (10 *) så vinner han nog. Ni behöver inte lyssna på hela sången:)
Klicka här för att rösta på Filip!

Ett annat mail, det som jag får varje månad för att jag är med i supporterföreningen för fotbollslandslaget damp också ned i min mailbox. Där erbjuder de mig 25% rabatt på dam-fotbolls-landslagets OS-kvalmatcher mot Danmark. Jag skrev direkt ett förtydligande till SvFF att jag är med i landslagets supporterförening, inte damfotbolllandslagets. Herregud.

image72
 

Självförtroende för en trader

Mycket här i livet handlar om självförtroende. Jag har de senaste veckorna för långa diskussioner med en nära vän om ämnet. I hans fall så handlar det om vikten av självförtroende för att knyta nya kontakter i livet, främst kvinnliga.

Han är numera djupt insatt i ämnet -att lyckas på krogen-. Några av de mest fundamentala dragen för att lyckas är:
# Ett gott självförtroende som syns.(I nyktert tillstånd)
# Sticka ut från mängden och våga vara annorlunda än de andra.
# "Arbeta" målinriktat.
# Positivt tänkande vid motgångar

Hans tänkande är intressant även när man pratar trading eller spel. Jag upplever ofta att jag når bättre resultat när självförtroendet är på topp än vice versa. Att köra på okända sporter eller med för höga belopp är ett jutet sätt att minska sitt självförtroende på. Har man inte tillräcklig kunskap och trygghet i det kapital man investerar så sjunker ens självförtroende direkt. Enligt min erfarenhet så blir resultaten sämre då och målen svåra att nå. Jag vill med detta inlägg betona att de faktorer som påverkar ens självförtroende är viktiga när man travar eller spelar, minst lika viktiga som att ha resultatrapportering om man travar live.

Allt runt omkring påverkar självförtroendet. Jag är övertygad om att om man är nöjd med sin vardag så blir ens självförtroende bättre när man arbetar/spelar. Det är svårt att tro på ens egna värderingar och beslut om man inte känner sig nöjd med sig själv. För att bli en vinnare i det långa loppet så krävs det att man arbetar med detta. Jag syftar naturligtvis på "sunt" självförtroende, inga rusningsdrycker eller verklighetsblockeringar tillåtna.

Många läsare känner säkert igen sig i en situation när man jagat förluster. Självförtroendet är i botten och resultatet blir oftast därefter. Detta är grymt svårt att lära sig hantera, kanske kan man inte lära sig hantera det fullt ut men man kan göra förändringar och förbättringar. Punkten # Positivt tänkande vid motgångar som min vän satt som sitt livs mission är precis den punkt som man behöver förbättra för att komma undan jagandet. Man måste släppa det negativa(förlusten) helt för att kunna gå vidare. Och för att släppa den så krävs positiva tankar.

Att vara målinriktat och försöka slutföra uppsatta mål är även det grymt viktigt. I min vardag så är ett långsiktigt mål enormt viktigt för att kunna hantera motgångar och acceptera även små framgångar.

På tennismarknader på Betfair så ser jag väldigt ofta situationer när i stort sett ingen vill boka den ena spelaren. Tanken på vem som ska vinna eller få övertag tar över hon många traders. 99% av likviditeten ligger på ena spelaren. Eftersom det alltid finns ett odds för varje situation så borde det alltid finns likviditet på båda spelarna. Att boka en spelare i ett läge när ingen annan vågar är ofta mycket lönsamt. Bristen på konkurrens gör i regel att man kan boka på tok för låga odds och därmed hitta värde. Men för att våga göra det och för att hantera att det går fel så krävs självförtroende.

Erfarenhet, kunskap och ett ansvarstagande för ens liv och mående är nycklarna för att skapa det självförtroende som krävs för att vinna i längden. Aktivt måste man även hela tiden arbeta med att plocka bort de element som motverkar gott självförtroende.

En viktig sak för det är att utvärdera förluster korrekt. Kritik mot ens egen prestation får inte bli kritik mot ens egen person. Skillnaden på att tänka " Jag fattade fel beslut" och "Jag är en förlorare" är enorm. Om man låter ens självbild påverkas av ett felaktigt fattat beslut i en match så kommer snabbt att tappa självförtroendet och uppfylla den losersjälvbild som felspelen har tutat i en att man är.


Föreläsning på seminarium.

Jag blev för en tid sedan tillfrågad av Peter Dahlenmark om jag ville medverka som föreläsare på höstens spelseminarium i Stockholm. Efter att ha funderat lite så tackade jag ja. Det var inte igår som jag höll en föreläsning men det ska gå bra. Ämnet, att trada på en oddsbörs är mig ju kärt, och även om jag långt ifrån är någon expert så har jag säkert en hel del intressanta lärdomar att sprida.

Enligt uppgift så är deltagarna vanliga spelare som vill bli bättre på sin hobby. Förlora mindre eller vinna mer.

Jag vet inte om det är fullt än, den som är intresserad kan kika på länken här för mer information om föreläsare och hur man anmäler sig. Dragplåstret till seminariet är Stefan Edberg!   

Nicolai "try harder" Davydenko.

Känner mig helt färdig efter dagens matcher. Sällan har Cissi och jag varit mer osams kring så många matcher. Och sällan har hon haft så mycket mer rätt än mig..
Kört game-spel hela dagen, ok resultat men det är enormt påfrestande. Fel i efterhand eftersom det är omöjligt att manövera matchodds marknaden samtidigt vilket är synd när det pågår fina marknader. Gamespel är en marknad för varje game i en tennismatch. Likviditeten växer men är fortfarande låg vilket på gott och ont. Och det är fruktansvärt frustrerande att köra det, eftersom det är 90% lay så blir boken ofta ett resultat av andras gärningar vilket ger en hel del swings och "nära" lägen. Och sånt tar på krafterna.

Läggmatcher, tankningar och doping verkar vara det stora samtalsämnet inom både tennisen och bland traders och spelare. Jag förvånas lite över den ketchupeffekt som blivit, Davydenko har hållt på så här i flera år och att folk tankar matcher är ju allmänt kännt.

Tennisprofilen och kommentartorn Johan Porsborn har även han tagit upp ämnet på hans blogg, vilket är positivt eftersom hans åsikter respekteras i sociteten och skapar debatt. Problem som läggmatcher, tankningar och doping har länge varit något som tystats ned och de som påpekat det har avfärdats. Framförallt om man spelat på en match.

Följande tennisspelare har under hösten i media berättat om att de själva blivit erbjudna pengar anonymt för att lägga sig i en tennismatch:

Tursonov
Nieminen
Clement
Llondra
Djokovic
Goldstein
Elseneer
Eschauer
Parmar
Daniel
Saretta

Lustigt att ingen Italiensk spelare fått erbjudandet...

I Frankrike så har det franska tennisförbundet ordnat fram en grupp civilpoliser och erfarna konsulter för att bevaka spel och läggmatcher i Paris Masters. Gruppen har tillgång till alla områden, de filmar spelarna i alla matcher samt följer utvecklingen på betfair under matcherna, allt för att avslöja läggmatcher och liknande. Frankrike vägar att acceptera EG-rätten på området spel. Att spela på t.ex en utlänsk brittisk spelsite eller spelbörs tolkas som olagligt då den franska lagen står över alla andra. Så den här gruppen letar inte bara efter misstänkta spel utan även efter vanliga spel. I Madrid för två veckor sedan så tog säkerhetsvakterna en argentinsk man på bar gärning, Han hade skaffat pressleg och satt uppkopplad på turneringens bekostnad i pressrummet, och enligt uppgift så ska han har spelat på onlinesiter från pressrummet. Om något sådant sker i Paris så blir det polissak direkt, eftersom det enligt fransk lag även är olagligt.

Jag blir lite full i skratt när jag tänker på den här gruppen. Vilken vecka de har! Först så tankar Djokovic sin match mot Santoro. Sedan kastar Davydenko sin match genom att leka Coria och köra 3+3+1 dubbelfel i de tre första gamen i sista set. Melzer spelar totalt ointresserad och förlorar på hard mot Volandri med 0-6 2-6 som storfavorit. Inget konstigt alls egentligen, men gruppen måste ju komma framtill något och mitt tips blir att Djokovic(som enligt bf forum fick 1.4 mille för att ställa upp) slipper undan och att Davydenko får en tyst tillsägelse. Jag har lite svårt att förstå varför de bevakar en masters turnering. Det är inte i masters och gs som de suspekta matcherna spelas, det är i mindre turneringar. Djokovic team var för övrigt mycket snabba med att idag gå ut med informationen att det förmodligen var magmedicin som orsakade hans bleka insats. Det var inga konstigheter på marknaden heller, det fanns press på Djokovic hela vägen, han handlades tom ned från 1.1 till 1.08 5 min innan start.
 
Davydenko förlorade idag mot Baghdatis, efter en minst sagt svag insats. Matchen gick givetvis inte att spela på eftersom betfair inte vill ha med Davydenko att göra numera. Spelbolagen W.Hill och bwin höll öppet som vanligt men under matchens gång så stängde även de flera marknader, bla så försvann möjligheten att spela på hold/break i Davydenkos serve. De stora spelbolagen öppnar endast matchen som en pr-grej. De lockar tennispunters att lämna betfair för en stund. Insatserna begränsas till ett par hundralappar, inga stora eller konstiga spel tas emot.
Det roligaste under matchen var vid ställningen *0-3. När Davydenko sätter sig för att vila i sidbytet så säger domaren: " I think I serve better than you". Dialogen avslutas och efter att domaren sagt "time" så säger han till Davy; "Try your best now Nicolai" Ett dubbelfel och 10 sekunder senare har han 0-30:)

Sedan frågar Baghdatis honom ; "-Whats wrong whit you?"
Davy svarar: "-Dont know, is not of you business"
Efter matchen när spelarna tackar varandra så tillägger Davy: "I am sorry, nothing to do whit you"


Just då så tyckte jag lite synd om den fula ankungen.
Uppgivet slog han ut med armarna och jag tror han kände " jag ork int mer".
Han var den enda toppspelaren som fram i våras inte hade någon tröjsponsor utan istället spelade med domusliknade t-shirts. De sponsorer han har kvar lär nog vara borta inom kort, sämre publicitet än att synas med Davydenko kan man nog inte få just nu. Vilken sponsor vill ha Davydenko minglades runt dom?
Han är förmodligen även utstött av spelarna, folk blänger på honom som om han gick runt i fångdräkt. Inga turneringar ringer längre och vill boka in honom, de enda som ringer på broder Boris telefon är media. Varje artikel i engelsk press om någon läggmatch eller liknade avslutas med en sammanfattning av hans match mot Vassello. Har han verkligen förtjänat allt detta?
Svar JA. Jag hoppas innerligt att hans tid är förbi.


image16

Federer förlorade för ett par veckor sedan mot Nalbandian, den gången så gav marknaden honom 90% vinstchans. Inför dagens match så gav marknaden Federer drygt 80% vinstchans, trots utskåpningen senast. Matchen idag då? Federer förlorade i två raka set - igen. Om dessa två herrar lottas på samma sida i Australian Open om 10 veckor, vad blir oddset då? Jag skulle tippa på 1.2-1.35 på Federer, lite beroende på tidigare matcher i turneringen. Marknaden älskar Federer. Tyvärr så gjorde jag det lite för mycket idag med..
Nalbandian har för få poäng för att nå slutspelet i Kina, något som Federer nog är glad för. Enda chansen för Nallen att nå dit är om flera andra spelare lämnar återbud för skada.

Sofia Arvidsson kvalade in till WTA turneringen i Qubec och hon spelar just nu andra omgången där hon är klar favorit mot en nobody. Betfair öppnar inga livemarknader för denna turnering eftersom det inte finns någon scoreboard. Jag glömmer aldrig denna turnering 2006, då fanns det en scoreboard men den fungerade inte. Bl.a så handlades en spelare  till 1.1 trots att hon redan förlorat matchen...
För den som ändå vill följa matcherna live så har bet365 någon utsänd på plats och de visar point by point på hemsidan.

Jag såg att jag fått en kommentar där någon ville veta mer om att trada live på fotboll. Det är definitivt inte mitt område och ärligt talat har jag inte tagit mig tid att hitta någon strategi heller. Jag uppmanar därför en av Sveriges mest erfarna traders på fotboll, även kallad Teo, att gästblogga lite här i ämnet. Maila gärna över ett inlägg om att trada på fotboll på min facebook. Det finns säkert fler läsare som skulle uppskatta det.

Jag tror på Martina när hon säger att hon är oskyldig til att ha tagit kola i somras. Du har min röst Martina!


image72


Martina Hingis fast för doping

Martina Hingis fastnade i en dopingkontroll under sommarens Wimbledon. Hennes test gav utslag för kokain.
Idag så gick hon ut i media och berättade detta samt att hon avslutar sin fantastiska karriär idag. Anledningen till att hon lägger av är enligt henne själv att hon inte orkar fortsätta efter kokainaffären. Hon svär sig fri från att ha använt kokain eller annan doping och hon har även lämnat fler tester efter Wimbledon, alla negativa.

RSS 2.0