Tuff shit när Mad Vera gråter.

Tennis > Zvonareva - Ivanovic : MatchoddsVisar 1 - 3 av 3 Urval
ValOdds Insats (SEK) Speltyp Placera Vinst/förlust (SEK)
Ana Ivanovic*1,08555 185,51Spela 46 371,47
Ana Ivanovic*1,07710 081,45Boka -48 600,78
Vera Zvonareva*6,90140,72Boka 140,72
*Genomsnitts odds: On Off Köpt totalt:46 371,47
Sålt totalt:-48 460,06
Delsumma marknad:-2 088,59
kommission :0,00
Totalt i marknaden:-2 088,59
 
 
Vinst och förlust visas i net av komissionen.
Alla tider är CET 
 ?  
om inget annat angivs.

image72

Williams update

Efter 6 minuter så har Williams blivit breakad och Pennetta leder med *1-0 40-15.
Marknaden handlar upp Williams till 1.25, tom 1.3 fanns att köpa. Redan innan start så handlades hon upp, minuten innan till 1.15. Från 1.06 till 1.25 direkt.

Faktiskt odds på att Williams skulle gå upp till 1.25 motsvarade 3.5 gånger pengarna om mna bokat på 1.06 och spelat på 1.25. Fantastiskt.

Men i och med att Williams precis breakde Pennetta trots 40-15 och sedan höll sin serve blankt så kan man nog säga att matchen är över. Smart sätt att psykiskt knäka motspelaren på. Men 1.1 på Williams nu vid 2-1*, herregud. LAY LAY LAY

image100

Morning!

04.50
image99
Tio minuter kvar till semifinalerna drar igång i Korea. Kaffet är bryggt. V Williams till 1.06, 2-0 i set 1.28. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. LAY LAY LAY och LAY.

Efter dagens matcher så ska jag städa mina gardrober.

Trada utan kunskap och Burma

Jag fick ett samtal i förmiddags av Börje att han förväntade sig att jag skulle visa sympati med munkarna i Burma och bära en röd tröja idag. Det var tydligen en internationell demonstration för att visa omvärdens stöd. Så demokrat som jag är så bytte tröja till en röd t-shirt, även fast jag insåg att det skulle bli lite kallt.

När vi sedan möts upp för att åka till Borås så är det bara jag av alla som bär röd tröja.

Jag kikade runt och till slut så hittade jag en kvinna i 50-års åldern som hade en illröd jacka. Jag frågade henne om det fanns någon anledningen till att hon hade röd jacka. Det fanns det - hon bar den av samma anledning som jag. En vän hade sagt till henne alltså. Och för att visa sympati.
image98

Jag fick sedan ett samtal till, från en släkting som jublande glad berättar att Verdasco vunnit trots att motståndaren handlats till 1.01. Kul att höra tänkte jag och när jag tänker på henne så funderar jag på en fråga som jag får ibland via mail och annat.

Går det att trada köp/sälj utan att ha kunskap om spelarna? 

Man behöver kunna två saker för att hantera en marknad optimalt:

# Information om spelarna, lagen och matchen
# Kunskap om hur marknaden fungerar och förändras.


Det första man ska lära sig är hur marknaden agerar inte om spelarna eller om lagen.

För att hitta värden så måste man kunna förutse förväntade odds vid varje givet tillfälle i en match.

Läs den meningen en gång till.


Om man tippar traditionellt - att spela på vem som vinner en match - så vet man att oddset går ned till 1.00(100% vinstchans) på den spelare som vinner, vilket gör det ganska enkelt. En spelare som står i 2.00 har 50% chans enligt oddsen och en egen värdering på över 50% är = värde.
 
Men när man tradar live så väntar man inte till matchen är slut utan man gör värderingar om kommande boll, game eller set för att sedan ev. handla tillbaka. Utan att veta vilket pris som blir vid ett visst utfall så är det omöjligt att ha en uppfattning om värdet i ett spel när man tradar.

Självklart så kan man inte alltid pricka priset exakt, men i det stora hela så måste man kunna satta det på plus minus 2-3% i vinstchans. Att nya faktorer tillkommer som förändrar oddset är en del av risken så när det händer så är det bara att anpassa sig. Som ny är blir det ofta krångligt att blanda in % i vinstchans men jag tycker att det är viktigt eftersom det är just det som oddsen representerar. Många glömmer det eftersom man när man tradar bara tänker på oddsen och inte på % i vinstchans.


Spelare X(tennis, bäst av 3) som värderas till oddset 1.8 från start värderas alltså till en vinstchans på 56%.

Om spelare X vinner första set med 6-3 så kommer han i regel att handlas 77% vinstchans.(1.3) Lite beroende på trycket på marknaden så kommer spelaren att handlas mellan 75-79%, dvs. mellan 1.26-1.34.


Om spelare X förlorar första set så kommer han att handlas till 34% vinstchans, dvs. oddset 2.94. Trycket på marknaden kommer landa inom 32-36% vinstchans, dvs. mellan 2.78 och 3.15.


Alltså: Startodds: 1.8(56%)

Förväntat vid 1-0 i set 1.3(77%)

Förväntat vid 0-1 i set: 2.94(34%)


När man vet dessa förutsättningar så kan man utifrån en egenvärdering agera. Även om man inte har koll på spelarna. Kunskapen om marknadens agerande är viktigare än kunskapen om spelarna, eftersom oddset på marknaden i regel speglar all information som finns om spelarna och matchen.


Sedan så finns det ca 100 faktorer som kan påverka marknaden under matchens gång, andra faktorer än vem som vinner första set. Ju bättre man förstår dessa ju bättre blir man på att trada live.


Om spelare X leder med *4-3 i avgörande set så kommer oddsen vara helt olika beroende på om han gått från *0-3 till *4-3 eller om han tappat 4-0* till *4-3.

Marknaden gör en ny värdering efter varje boll vilket gör att det inte finns någon given tabell att se på, framförallt ju längre in i en match man kommer.

Det går alltså inte på förhand att säga det exakta oddset för ställningen 1-1 *4-3 men vid ställningen 1-1,4-2* eller 1-1 3-3* så ska man kunna sätta oddset på 1-1 *4-3 plus minus 2-3% räknat i vinstchans.


Min slutsats blir:

Ja, man kan trada utan att ha kunskap om spelarna, förutsatt att man förstår marknaden.


Men om man vill optimera vinsterna så ska man självklart skaffa sig erfarenhet och kunskap om de olika spelarna. I vissa matcher så är det viktigare än i andra, ibland så kan det vara avgörande. Jag hade haft betydligt lägre resultat om jag inte kombinerat både kunskap om marknaden och om spelarna. Basket och Volleyboll har jag ingen vidare koll på men jag har ändå lyckats bra att trada de marknaderna eftersom marknadens odds i regel talar om förutsättningarna från start. Men det är lagsporter och de påverkas mindre av förändringar än tennis, vilket gör information om spelare viktigare i tennis.

Tänk på det.
Åsså glöm inte facebook. Adda här

image72


Fullt upp

Ledig dag idag, bästa vän Börje fyller 28 år. Och sol i Göteborg!

Jag har skaffat en screen recorder, och börjar spela in mina sessioner. Jag kommer lägga lite på bloggen så småningom när jag lärt mig lite mer om programet. Gjorde ett test och det kommer se ut typ så här fast inzoomat på mitten av fönstret, på siffrorna.
Ha en trevlig helg!
Just det - adda mig på facebook alla så jag får fler vänner än min tjej!

Alla skadade?

Blir det några spelare kvar i Bangkok?

Pim-Pim har prrecis lämnat återbud.,han är tydligen inte helt frisk ännu. 
Tomas Johansson är ute, det annonserades precis i samband med att Verdascos match började. Han är fortfarande febrig efter helgens magsjuka.
Djokovic drog sig ur turneringen igår för värk i ryggen.
Nadal drog sig ur i söndags eftersom han knä krånglar igen.
Asiens enda stjärna Lee hoppade även han av på grund av knät.

Vem står på tur näst? Haas kanske?

Edit 13.30

Nu drog även Roddick sig ur turneringen...

image16

Priset för en läggmatch: 1,5 miljoner

Brittiska The Sun har denna nyhet att förmedla till allmänheten idag:
image96


Läs hela artikeln HÄR

Serben Novak Djokovic ska enligt uppgifter i brittisk media idag blivit erbjuden 110.000 pund, motsvarande 1,5 miljoner kronor för att lägga sig i en match i turneringen i St Petersburg för snart ett år sedan. Enligt The Sun så ska han tackat nej och inte åkt dit.

Om uppgifterna stämmer eller inte vet jag inte, men jag kommer mycket väl ihåg just den turneringen, eftersom det hände andra märkvärdiga saker där.

# Davydenko var storfavorit till oddset 1.1 mot mediokre Moodie. Davydenko vann första set enkelt och vid ställningen 3-3 i andra set bröt han matchen, officiellt för en fotskada. Davydenko handlades då till 1.03 och hade handlats en hel del även på 1.01. Veckan efter att han bröt matchen så vann Davydenko Masters turneringen i Paris, en av hans största segrar.

# Ryssen Gabashvili tappade en märkligt en stor ledning(1-0 4-1)mot samme Moodie.

# Den 6:e seedade ryssen Tursunov förlorade i första omgången efter att ha vunnit första set mot sämre motstånd.

När spelare blir erbjudna miljonbelopp för att förlora en enskilt match, jag då förstår ni vilka summor som kan göras. Om Djokovic hade lagt sig i en av de första omgångarna i US-Open så hade man kunnat göra tiotals miljoner på det, eftersom omsättningen på de matcherna ofta gick över 100 miljoner per match, bara på Betfair.

Synd att ATP är så uruselt dåliga. Jag kollade upp hur det går med utredningen kring Vasselo-Davydenko matchen. ATP ska hålla förhör med Davydenko - i slutet av oktober! Hur kan man vänta så pass länge med en sådan sak?
Förmodligen för att allt snack om att de tar detta på allvar bara är just bara snack. Men nu får de hett om öronen, det spelar ingen roll om det som står i tidningarna är sant eller inte - står det i tidningen så står det i tidningen. Och dagens artikel kommer väcka debatt. Jag förmodar att The Sun har säkra uppgifter eftersom de annars lär bli stämda.

Britten Tim Henman spelade sin sista match i proffskarriären i helgen, och därmed var den sista etablerade serve-volley-spelaren borta. Igår så svarade han öppenhjärtligt på frågor i engelsk TV om läggmatcher inom tennisen, och han bekräftade att det är allmänt kännt, men att han själv aldrig lagt sig mot pengar.

Nu är det förmiddag i Korea och matcherna är i full gång i Korea Open.

image72


Peer

image94
Peer 1.58 från start. Hon var i ledningen från game 2 och matchen ut men trots det så såg ehnnes oddskurva ut som följer. Manipulerad marknad?

Övervärde?Simon Aspelin (SWE)
0 - 0 0 - 0
0 0
$0   
 
 
 
Singles Activity - 2007
 
No data available for the year/tournament you selected.

image93

Värde?


image16

Dagen D

Idag är det dagen D, d som i Davis cup. Sverige slår USA från underläge 1-2 med dessa spelare en gång av tio. Det vore kul om det blev idag, men jag kan inte se hur det ska gå till. Tomas Johansson förlorade mot Roddick för en månad sedan med 3-6 2-6 0-6 i US Open. Frågan är om Tomas kommer vinna mer eller mindre än 10 bollar i Roddicks serve?

Finaldags snart i China Open. Jankovic är ävervärderad mot Szavay som handlas till hela 5.3 just nu.

Davydenko och Haas är skadade/sjuka i den andra semifinalen mellan Ryssland och Tyskland. Youzhny har 2-0 i set mot tysken nu så detta bör vara klart för ryssarna, men jag har en känsla för att de sumpar det ändå.

Federer förlorade igår från läge 2-0 i set. Men det var i dubbel..annat idag.

 Dags att bege mig iväg nu, varje röst räknas ju. Och min kommer höras när Tomas slår in matchbollen:)

Nu jävlar

Nu jävlar har TV4 gått för långt.
Ingen intervju med Pim-Pim, Wilander eller Tomas, men tre intervjuer med "de hemkommna damspelarna från dam-fotbolls VM. Lågt. De skickar ut reportrar till arlanda för att möta upp dessa losers men ingen till Götet för rapportera. Hur kunde det bli så här?

Nästa gång jag slänger en peng i en fontän så ska jag önska att det svenska dam-fotbollslandslaget förlorar kvalet till OS i Peking. Med stora siffror.

image72

Schwich!

240773-90 
Fick ångest kl 14.15 och trotsade trafiken och for in till scandinavium. Polisen hade poliskontroll vid tingstadstunneln. Det är 70 där. Mellan 14.30-18 på fredagar så är man glad om man får växla upp till tvåan pga all trafik. Smart av polisen att skicka ut 20 man till vägrenen mitt i trafikkaoset för att skjuta på fartsyndare när ingen kan köra mer än 50...

Kul att se att Blake lämnat formen och framförallt serven på andra sidan atlanten. Och kul att se Pim-Pim tillbaka, även om Roddick enkelt kontrollerade matchen så gjorde Pim-Pim en strålande comeback efter 8 månaders frånvaro. Han bör gå framåt med matchen i kroppen och han ska ha bra chans mot Blake på söndag.

Davydenko förlorade idag, igen. Han handlades ned innan start till 1.15, och vid ställningen 4-2 i avgörande set så handlades han till, just det - 1.01. Kohlschreiber som vann handlades alltså till hela 100gånger pengarna!

Jag skrev ett inlägg häromdagen om att Svenska Spel planerade att erbjuda livebetting "direkt från Scandinavium" under Davis Cup matcherna. Detta var efter att en av svenska spels oddsättare skrivit detta på hans blogg. Av misstag så raderade jag inlägget dagen därpå men det är skit samma för det var rätt kasst ändå.

Nu skriver samma oddsättare på Svenska Spel följande:

Dåligt drag på Davis Cup!
Tyvärr heller inget Live-spel från vår sida då vårt engagemang i och runt Scandinavium inte väckte lika stor beundran hos alla berörda parter, kanske fullt förståligt...

Så blev det med det.
Tennis och spel är politik på hög nivå.

image72

Spelberoende på betfair

God morgon! Gårdagens starkaste var när jag sist av alla 12.270.733 personer fick se videon med Paul Potts. Och Evertons två missade straffar på 30 minuter såklart.

Dags för att börja plöja igenom asiens matcher, de ligger ju några timmar före oss så där värmer spelarna redan upp. Dags för Davenport att få stryk idag kanske?

Jag snubblade igår över en färsk brittisk undersökning om Engelsmännens spelvanor.
Massa bla bla och sen något intressant:
Andel spelmissbrukare är enligt undersökningen konstant sedan 90-talet. De spel där det återfinns flest missbrukare är automatspel och bettingexchanges.

Och bettingexchanges har vi bara en av som är värd namnet, nämligen Betfair.

Förutom Jack Vegas och andra automater så är det alltså på Betfair som spelmissbrukarna håller till och skapas.
Tro fan det. Snabbare spel än på Betfair är svårt att hitta. Och fler "om - men och kanske" finns inte än på BF.
Det värsta är att den som spelar fel har 0% chans att vinna i längden på Betfair. På lotto eller trav så finns ju den där "en på miljonen" chansen att trösta sig med.

Jag tror att det är en tidsfråga innan Svenska Spel öppnar en egen oddsbörs. De har gjort allt så står i deras makt för att barskrapa svenskar genom åren, först Jack Vegas och sedan Pokern. Spelmissbrukarna håller på att hitta nya tillflyktsorter och detta måste stoppas. Och detta stoppas bäst enligt svensk modell - nämligen att SS barskrapar dom.

Spel på oddsbörser kommer att öka i Sverige, framförallt genom att livespelet blir alltmer populärt. Och SS måste ju ha sin del av kakan. Dessutom så erbjuder Betfair spel på svenskt trav varje dag sedan någon vecka vilket gör att även ATG kommer trycka på. Sen har vi ju syftet med skattepengen såklart.

Vad är oddset för en svensk oddsbörs i regi Svenska Spel inom 24 månader? 1.63?

image16

Davis Cup

Dan före dan idag, på fredag kör semifinalen igång. Jag har kikat lite extra på stan men inte lyckat stöta på Roddick och gänget. Betfair är som vanligt när det gäller Davis Cup sent ute med att lägga upp marknader.

Nu har de iaf lagt upp en vinnarmarknad på Sverige-USA, men 0:- matchat so far.

Har Sverige någon vinstchans då?
Självklart har vi det!

Sverige kan vinna om Blake är ur form. Thats it.
Är han det så kan Tomas Johansson slå honom.  Pim-Pim gör det definitivt då.

Sen har vi Roddick. Han äter upp Tomas alla dar i veckan, men Pim-Pim kan kan ha förlora mot.

Återstår dubbelmatchen. Bryan Brothers förlorade i US-Open mot just svenske Aspelin, så denna match bör vara vår största chans. Även om Björkman och Aspelin inte är ett svetsat par så har de hemmaplan.

Sverige kommer värderas till runt 13% i vinstchans, vilket kommer ge 8 gånger pengarna. Om vi ska ha en chans att vinna så får vi inte ligga under med 0-2 på fredagkväll. Det gör att om man tror på att Sverige har mer än 13% vinstchans så handla redan innan första matchen, efter det är kört.

Någon som ska dit?

image72


Tråkig dag

05.00-08.00
Vänta på regnavbrott.
08.00-15.30
Trada lägstsa klassens WTA matcher med dåligt sb och dåligt likviditet. Endast en av mina 13 matcher gick till 3 set:(

Nu - heja på Nordkorea sista kvarten och sedan sova lite.

Funderar på att ta ledigt fram till Davis Cup, trött och på dåligt humör.

Nite!

Rolig basketmatch

image88
Diagramet avser Rysslands odds under matchen.

Basket EM:s semifinal i lördags mellan Litauen och Ryssland blev en traders dream. Och den blev även ett exempel på hur marknaden reagerar - och överreagerar.

Litauen var favoriter till oddset 1.48 innan start, alltså runt 68% vinstchans.
Ryssarna chocköppnade matchen och gick fram till ledning med 16-3, en ledning som de utökade till hela 18 poäng i slutet av den 1:a kvarten. Rysslands odds gick då ned från 3.1 till 1.15, dvs lagets vinstchanser skrevs upp från 32% till 87% efter att endast en fjärdel av matchen var spelad.

Litauen kom tillbaka och i halvlek var Rysslands ledning endast 7poäng.
Lagen värderades då till 50% var i vinstchans, trots att Ryssland fortfarande hade ledningen med 7 poäng.

Litauens upphämtning i 2:s kvarten, från som mest 18 poängs underläge till 7 poängs underläge gjorde alltså att marknaden sänkte Rysslands vinstchanser från 87% till 50%.

När sedan Litauen kom ikapp till 52-52 i mitten av den tredje kvarten så flippade markanden ut totalt och handlade ner Litauen till 1.41. Ryssarna som endast en kvart tidigare haft 87% vinstchans värderades nu till under 30%. Trots att de inte legat under en enda minut i matchen.

Ryssland tog sedan 8 raka poäng fram till 60-52 och höll sedan det försprånget hela matchen.

Vad gjorde då markanden för fel?
Jo utan att vara efterklok så sänktes oddset på Ryssland på tok för mycket. Att omvärdera ett lag från oddset 3.1 till 1.15 efter mindre än en fjärdedel av matchen spelad går inte. Inte ens om Litauen fått sin bästa spelare skadad(vilket de inte hade). Denna överreaktion var ett resultat av panik på marknaden. Det fanns helt enkelt inga traders kvar som ville boka ryssland, och då sjönk oddset dramatiskt.

Det andra felet som marknaden gjorde var att göra Litauen till så stora favoriter som 1.41, utan att de ens tagit leningen i matchen. Visserligen så hade de flytet på sin sida men vid det här lagret så kunde nog alla konstatera att startoddsen skulle varit närmare 50/50 är 68/32. Men redan när Ryssarna gjorde 55-52 så vaknade marknaden och insåg att matchen stod och vägde och Litauen justerades snabbt upp till 50% igen.

Det som var anmärkningsvärt med dessa överreaktioner var att omsättningen var mycket god för att vara basket, över 10 miljoner var matchat redan halvägs in i matchen. Hög omsättning brukar hindra reaktioner som denna men inte i denna match.

Bara att gratulera de som såg värde i att boka 1.15-1.25 på ryssarna under första kvarten, för det var årets bästa gratispel. Ryssland hade behövt hålla sin 19 poängsledning fram till 75% av matchen spelats innan de hade gått under 1.1, om ens det.

Davydenko del 264

Vad händer med den fula ankungen? image20

Spelmässigt så har han presterat bättre än någonsin efter den uppmärksammade läggmatchen.

De två killarna från Scotland Yard som ATP anlitat för att utreda matchen är inte klara ännu, vilket tyder på att de hittat något att spinna på iaf.

Betfair har efter matchen varit mycket restruktiva med att erbjuda marknader på Davydenkos matcher.
I den senaste turneringen  i Kina så öppnade de aldrig Davydenkos matcher för spel. Om det är en ny policy eller om de fått något tips vet jag inte. Kanske beror det på att han för ett år sedan - i just den turneringen i Kina - bröt matchen efter första set..

De vägrar att kommentera varför, jag har ringt och pratat med dom om det men de vill inte prata om det.

Hur som helst så gör betfair rätt tycker jag. Och betfair måste nog har kännt att de gjorde rätt när Davydenko följde upp sin semifinalplats i US-Open med att   - just det - förlora i andra omgången mot 117:e rankade Cilic.

Ni vet - när man ska sova på sommrarna, och så hör man en liten mygga i rummet. Man försöker ignonera den, men det går inte. Och rätt var det är så surrar det till i örat och man sätter sig upp, men då är den borta. Så går man bort till fönstret och står och smyger lite. Myggan kommer och då PANG slår man till.

Så nöjd som jag brukar vara då, så nöjd kommer jag att vara den dagen som Davydenko offentligt blir avstängd från touren. Och jag kommer somna lika skönt efteråt, precis som när jag tagit den där myggan.

image16


Fina exempel.


Ryssland vann Fed Cup mot Italien med 3-0 i matcher.

Snyggingen Anna Chakvedatze var favorit i den första matchen i finalen i Fed Cup i ryssland häromdagen. Hon mötte den avdankade italienskan Shiavone, som dock har ett bättre facit i Fed Cup än individuellt. Men ryssland på hemmaplan i Davis och Fed cup är inte att leka med så 1.25 på Anna kändes helt ok.

Anna vann matchen med 6-4  4-6  6-4.

I den tredje matchen spelade Kuznetsova mot Shiavone. Kuznet handlades till 1.08 från start - helt ok med tanke på att hon just nu är bäst i världen efter Henin.

Kuznetsova vann matchen med  4-6  7-6  7-5

Över hela världen kablas det ut att ryssland enkelt slog italien i tre raka.

Men riktigt så enkelt var det inte.
Diagramet nedan visar Shiavones vinstchans mot Chakvedatze i den först matchen.
Shiavone hade 3-0 i avgörande set och 30-30 och 40-40 i Chakvedatzes serve.
Anna Chakvedatze handlades som högst till 3.7 ggr pengarna.

image89
I den tredje matchen, om Kuznetsova vann till oddset 1.08 var det inte heller enkelt.
Kuznet förlorade(som vanligt) första set. I andra set så räddade hon två matchbollar och tog till slut hem settet med 9-7 i tiebreak. I avgörande set så var hon illa ute vid ställningen 5-5 men rädde upp det och vann matchen. Kuznetsova handlades till över 5ggr under matchens gång.

Detta var två bra exempel från helgen på matcher som på pappret, i efterhand kommer att komma ihåg som att favoriterna vann till låga odds. Ingen hänsyn kommer att tas till att de båda var nära att förlora dom, tvärtom så ses det i efterhand som en styrka att de lyckades vinna ändå. Och de kommer vara kila stora favoriter i ina nästa matcher som om de vunnit med 6-0 6-0.

Den som greenade ut i dessa matcher kunde skratta sig lyckligt.

Strategier

Ofta får jag frågan vilken strategi jag använder när jag tradar tennis.


Svaret är att jag använder flera olika. Generellt sett så kan man säga att strategin är att köpa billigt och sälja dyrare, men det förklarar egentligen inget.


Jag ska försöka att redogöra för olika strategier som använder och inte använder.

Några kommer här, återkommer med fler.


För det första så måste man hålla isär att spela på tennis och att trada på tennis live, alltså under matchens gång. De tradionella proffsen på sportsbetting har en enkel strategi - nämligen att värdera varje spelares vinstchans och efter det försöka hitta ett odds som är för höga i relation till ens egen värdering. Detta ger avkastning i längden om man helt enkelt är bättre än de flesta andra på att värdera spelares vinstchanser.


Jag är inte bättre än de flesta andra att hitta vinnare. Jag lägger inte mer tid än olika oddsättare och compilers att hitta fakta och uppdatering och kan därmed inte heller slå deras odds i längden, och även om jag skulle göra det så skulle det vara ytterst marginellt. Ett fåtal spelare, kanske 6-7% av alla, klarar i längden av att göra bättre värderingar än de som har som yrke att sätta odds. Endast 1-2% av de klarar helheten med kassahantering och annat och kan livnära sig på det.


Därför så är strategin att hitta vinnare som är undervärderade ingen strategi som jag använder eller rekommenderar till någon. Gör man det proffisionellt och lyckas riktigt bra så kan man kanske hitta en avkastning på 20% på det totala kapitalet under en 6 månaders period, vilket i mina ögon inte är intressant i jämförelse med att trada.


Däremot så är det nödvändigt att skaffa sig information om spelare och matcher och göra sin egen värdering, även om man ska trada live. Men till skillnad från ovan nämna exempel så är denna information endast en del av många som man tar hänsyn till.


Flera strategier går in i varann men jag ska ändå dela upp de;

Strategi GRÖN:

Denna strategi går ut på att man alltid "greenar ut" vid tillfälle, alltså när läget uppstår tradar man ut så att man får ett positivt utfall på båda spelarna. Det kan låta självklart men det är det inte. Att bedöma från match till match om man ska greena ut är inte strategi grön. Oavsett om man anser att en spelare har 99.99% chans att vinna matchen så greenar man ut. Den plussiffran som man har på ena spelaren är inte en ev. vinst utan endast en siffra. Om man ser det som en .ev vinst så kommer man se det som en förlust varje gång men greenar ut och förlorar på det. Tradar man så tradar man och det utfall som man har på ena spelaren efter en bokning är inget som man kommer att vinna om spelaren vinner, eftersom man tradar.


Att alltid använda sig av denna strategi har flera fördelar enligt mig.

+ Den minskar swingsen, alltså tar bort toppar och dalar.

+ Den ger dig en position som gör att du kan trada åt vilket håll som helst.

+ Du kommer undvika förluster.

+ Du vinner tid till andra marknader.

+ Du skapar förutsättningar för att öka din vinst utan att för den delen riskera någon förlust.


Nackdelarna är:

- Du kommer många gånger att tvingas erbjuda ett för högt odds för att greena ut, vilket minskar din marginal i längden.

- Det är frustrerande att "plocka bort" mycket av den vinst man har på en spelare som vinner matchen några minuter eller sekunder senare.
Strategi boka favoriten.

Denna strategi kör jag ofta. Det är en relativt enkel strategi på så sätt att man säljer favoriten till ett lågt odds och köper tillbaka den till ett högre. Men i realiteten så kräver den mer än så. Mycket mer.

Oddsen som betfair ger stämmer i det långa loppet. Om en favorit är värderad till 80% vinstchans så vinner den också 8 gånger av 10.

Nu till det intressanta: De oddsen är värderade utifrån tidigare resultat, form, skadelägen, motivation och annat.

En tung faktor är just de tidigare resultaten. Individuellt och inbördes.


De tidigare resultaten är slutresultat. De tar ingen hänsyn till hur matcherna genomfördes. Alltså - startoddsen i en tennismatch tar inte hänsyn till HUR de aktuella spelarna brukar genomföra sina matcher, endast slutresultatet. Och självklart så måste det vara så, eftersom det är vem som vinner som marknaden handlar om. Men just denna skillnad är en av de största faktorer till att man kan trada hem vinst på vinnarmarknaden.


# Få spelare leder en match från första bollen och hela vägen till vinst.

# En spelare kan ha total kontroll på en match utan att vinna med stora siffror eller i raka set.

# Set och gamesiffrorna ljuger ofta om hur matchen var.

# Sämre rankade spelare lägger i regel 80% av sin energi i de första 10 gamen för att sedan tröttna.

# Psykologin spelar en stor roll eftersom det är en individuell sport med små marginaler.

# Vissa spelare går det att ta fram matchutvecklingar som upprepar sig på.

Djokovic och Kuznetsova
är två spelare som passa bra in på denna strategi. Kikar man på Djokovic resultat i år så är de enastående. Få förlorade set och många vinster. Men det man inte kan få fram av statistiken är att han är en slowstarter av sällan skådat slag. Även om han har bättrat sig lite i år så är han ändå en slowstarter. Om han blir breakad i något av de första två gamen så går hans i regel låga odds upp regält. Ibland nästan som om settet redan vore förlorat. Samma sak med Kuznetsova. Hon har under de senaste åren gått att dela upp i två delar; Kuznetsova de första 5-6 gamen och Kuznetsova i gamen Ef. 6:e. Nästan så att man tror att hon skippar uppvärmningen. Ändå så reagerar marknaden lika starkt varje gång hon förlorar första set eller ligger under i första set. För att sedan övereagera lika starkt när det gått upp för folk att hon kommer vinna med 3-6 6-1 6-0.


Det finns även flera spelare som har onormalt svårt att handera en ledning i en match, t.ex Robin Söderling.


I tennismatcher med en storfavorit, 80% eller mer, så är det i regel favoriten som avgör om hon eller han ska vinna. En gång av tio så är de dåligt motiverade och en gång av tio så är de småskadade. Annars vinner dom. Och eftersom i stort sett allt avgörs av dom, så märks en liten svacka i en match direkt. Och då reagerar marknaden. Den reagerar som om ingen favorit någonsin förut haft en svacka. Detta trots att 99% av alla favoriter får en svacka i en match.


Svårigheten med denna strategi är att avgöra när det är dags att köpa tillbaka favoriten.


Här finns det två alternativ.
1. Man bestämmer sig på förhand till vilket pris som man kommer köpa tillbaka på oavsett och priset går upp eller ned. Alltså ett lägstapris för när man tar en förlust och gör "all red" och ett målpris där man gör plus på båda, greenar ut.
2. Man värderar allt eftersom matchen pågår hur man ska fördela vinsten/förlusten på spelarna. Detta kombinerar man givetvis att alltid greena ut.

Det svåraste att handera med denna strategi är när favoritens odds går ned utan att man köpt tillbaka. För att kunna göra vinst i längden så är jag övertygad om att man detta är det viktigaste. Om man alltid förlorar det kapital man riskerade när man bokade vid de tillfällen där favoriten tar ledningen direkt så går det inte. Kör man alternativ 1 så är det enkelt, då hoppar man bara av enligt plan om oddset går åt fel håll. Men gör man alternativ 2, som jag gör, så måste man vara med och fatta många beslut under matchen gång.


Möjligheter när det går åt fel håll:

Jag utgår från att jag har bokat 1.2 för 1000 till en kostnad av 200. Favoriten tar ledningen i första set och går ned till 1.1


Först har jag två alternativ:
1. Uppdrag att komma ur matchen med så liten förlust som möjligt eller nollresultat.
2. Inte gör något, utan ha kvar samma position.


Om jag väljer alternativ 1 så får jag tre nya alternativ att välja mellan:

A: Att spelar tillbaka och göra lika mycket rött på båda, i ovan ex. -90:- på båda.
B: Jag bokar upp ytterliggare 1000 på1.1 och får då ett snittodds för mina bokningar på 1.15 vilket gör att jag endast behöver oddset 1.15 för att göra noll.
C: Jag spelar 3000 på 1.1 och får boken +100/-2000 och planerar att inom kort boka 2000 på 1.05 för att så få noll. Detta är det sämsta alternativet eftersom det lätt kan sluta i katastrof om man gör det flera gånger i samma match utan att kunna boka tillbaka det lägre oddset. Dock så är det en strategi som jag änvänder ofta.


Det som avgör vilka val jag gör är hur jag värderar match och oddsutvecklingen och vilken risk jag vill ta. Det är svårigheten och här som erfarenheten spelar en stor roll.


När det går åt rätt håll:

Samma exempel som ovan, fast oddset har gått upp från 1.2 till 1.7.


I mina ögon så finns det tre alternativ även här:

1. Spela tillbaka på favoriten så att boken visar 0 på favoriten och hela vinsten ligger kvar på den andra.

2. Fördela vinsten 50/50 mellan de två spelarna

3. Spela tillbaka hela beloppet så att hela vinsten ligger på favoriten och 0 på den andra.


Utifrån min match och oddsvärdering så händer det ofta att jag även i denna situation är minus på en av spelarna, men i en position som direkt kan bytas till något av de ovan nämnda alternativen.
Fördelen med att dela upp vinsten lika mycket på båda spelarna är att man då kan bygga upp vinsten ju mer matchen går genom att boka rätt. I en svängig match så är vinnarna de som greenade ut tidigt, eftersom de sedan kunnat trada aggressivt och inte behövt hamna i försvar. Alla som tradat ett tag har varit med om att ställa sig själv frågan;

- Varför greenade jag inte ut direkt, vilken match! Tänk vad jag hade kunnat gjort om...


Enligt min uppfattning så förlorar favoriter oftare första set än andra eller .tredje set.

Återkommer med mer i ämnet under veckan, blogginlägg ska ju vara korta...

image72


Barnvisor

En tung dag, Serra bröt matchen i stor ledning och ett par spelare som missat setbollar och förlorat matchen sedan inom en minut. Även missade matchbollar emot mig..
Så kan det vara ibland.

Läste lite kommentarer och började nynna lite på en gammal barnvisa som jag gillade som barn:

Världen är så stor, så stor,
  Lasse, Lasse liten!
  Större än du nånsin tror
  Lasse, Lasse liten.

Betfair amatörer

Kom precis hem från Håkan Hellströms konsert, packar lite inför resan till Sverige-Danmark imorgon.
Slår på Eurosport, tradar lite. Williams får 40-15 vid ställningen 0-1 i set och 0-1 i game.
Jag sitter och tradar med väldigt korta positioner. Max 2-3 bollar sen tillbakaköp.

Bokar Henins hårt för att köpa tillbaka efter nästa boll, oavsett hold eller 40-30.

DÅ CRASHAR BERFAIR!

Detta hände för 5 minuter sedan. Vad hände efter det? JO, Williams blev breakad direkt från 40-15, och Henin håll precis serven enkelt.

TACK BETFAIR för den crashen. Den kostade mycket. (Om inte Henin bryter foten inom 15 minuter)

Jag har betalat över 200.000 i avgifter till Betfair genom åren, avgifter som ska gå till en fungerande site. Nu händer detta igen! Riktigt uselt!Edit: Henin fram till 3-0, Tappar till 3-3 0-40.
Håller serven till 4-3 och nu 0-40 i Williams serve. Fuck You Betfair.
Bästa tradeläget på 3 dagar. Men då ligger betfair nere. Tack tack.
 
Edit 2.
Henin 5-3, ska serva för match. Betfair fungerar igen, i 3 sekunder. Sen ny crash.

Edit3
Matchen slut, Williams breakade tillbaka till 4-5. Går fram till 30-15, därifrån håller hon normalt serven 7 gånger av 10 mot Henin. Men inte idag, Henin breakar efter tre errors från Williams och matchen är slut.
Betfair hann inte få upp siten på 49 minuter, vilket är värdelöst. Idag kostade det 19000:- + utebliven vinst.
Amatörer.

Jaja, livet går vidare. Jag hittade i alla fall en tågbiljett i 1:a klass som var 65:- billigare än i 2:a klass till morgondagens resa till Råttsunda. Skönt det.

Nadal nanananan Nadal

Nadal förlorade - äntligen - till 1.22, som lägst 1.06

Han har haft marginalerna på sin sida länge nu och denna förlust hade han knåpat ihop.

Den stora frågan är bara - hur kunde min bok sluta med +721:-?

Initialt så bokade jag Nadal stort. Jag fick även min bit av kakan på 1.07.

Jo, eftersom jag inte kan minnas ett tiebreak som gått min väg någonsin så fattade jag det värdelösa beslutet att gå över på Nadal inför tiebreaket i 3:e set. PANG 0-3.

Nåja, bra dag iaf. Min flickvän hade hittat lay på Wawrinka till 1.2 och köpt lite fin Djoko så så. Jag tycker det är viktigt att kvinnor och män tjänar lika mycket:)

image16

Frågor utan svar..

1. Varför läser Serena Williams en bok i pauserna mellan gamen?
2. Varför är inte jag inbjuden att se Stefan Edberg på torsdag på Scandinaviums tak?
3. Varför jobbar inte borgarna för att köpa tillbaka master-series status till Sthlm Open som de antytt?
4. Varför är inte biljetterna till semifinalen i Davis Cup slutsålda?

Livevärderings faktorer

Hemma igen efter några dagar i nyktert och onyktert tillstånd. Det nyktra var trevligare.

Det finns många faktorer som påverkar marknades värdering under en tennismatch.
Oddset beräknas i första hand på resultatet i matchen iutifrån de odds som var vid start.


Som exempel:
Startodds på spealre A 1.25
Odds när spealre A leder första set med ett break: 1.15
Odds när spelare A har vunnit första set: 1.1
Odds när spelare A leder andra set med ett break: 1.05
Odds när spalare A ska serva hem matchen: 1.02

Andra faktorer som påverkar, förutom resultatet i en pågående match är;
Momentum - om en spealre har "flyt".
Skador
Samtal eller behandling av trainer.
Tecken på trötthet.
Värme
Väder
Livehistorik från tidigare matcher, t.ex om en spelare har bra statestik i tiebreak eller långa matcher.

I kvällens match mellan Monaco och Djokovic så präglades marknaden mycket av andra faktorer än själva resultatet. Diagramet nedan visar Djokovic odds under matchen:
image87

Djokovic odds under matchen: (bäst av 5 set)
Från start: 1.14
Vid ledning 4-1 i första set: 1.06
Efter ledning 1-0 i set: 1.07
Vid ställningen 5-6* i andra set: 1.33
Vid  2-0 i set: 1.06
Vid 2-0 i set och ett break upp 1.03
Vid 2-0 i set och *1-2  1.41
Vid ställningen 2-0 och 6-6 1.2
På matchboll i tiebreaket i 3:e set: 1.1
Vid 2-1 i set: 1.56
Vid 2-1 i set och *2-0  1.15
Vid 2-1 i set och 3-0 1.08

Utan att ha sett matchen så kan det ju tyckas en aning märkligt att Djokovic står i 1.03 vid 2-0 i set men hela 1.41 fem minuter senare, utan att han hade något break emot sig. Eller att han ståd i 1.07 vid 1-0 i set men 1.56 vid 2-1 i set.

Förklaringen ar den att i tredje set, med ledning 2-0 och ett break upp så märktes det allt tydligare att han hade probelm med ryggen. Den uppmärksamme hade redan sett att han ibland tog sig för ryggen och att han grimaserade illa ibland. Detta blev nu allt tydligare, och detta i kombination med att han tappade sitt break och att Monaco ssedan höll sin serve gjorde att markanden fick panik.

Marknaden höjde på stuts oddset från de redan spekulativa 1.13 till hela 1.5 som högst. Djokovic smärta fick marknaden att spekulera i att han skulle bryta matchen, alternativt inte kunna prestera till mer än 50%.

Det var en ganska regäl omvärdering, inte ens om ställningen varit 1-1 i set så hade hans vinstchanser värderats så små. Nu hade han alltså ledningen med 2-0 i set och hade inget break emot sig.

Efter lite massage så servade Djokovic enkelt hem sina kommande fem servegame.I de tre första så tappade han endast tre bollar totalt. Marknaden justerade ned Djokovic till runt 1.27, oron fanns kvar. Normalt odds borde ha varit runt 1.06-1.08. Aledningen till att oddset fortsatte vara högt var inte bara spekulationer om att Djokovic skulle bryta matchen, utan även att om han skulle förlora det tredje settet så skulle matchen bli lång, fyra eller fem set. Det skulle vara till stor nackdel för honom eftersom han uppenbarligen hade probelm med ryggen.

Vid matchbollen på tiebreak så erbjöds hela 1.1 på Djokovic, alltså nästan samma odds som vid start. Och den enda anlednignen till det var att alla trodde att han skada skulle förvärras under matchens gång. Dessutom så var matchbollen inte i egen serve.

I fjärde set så märktes inte mycket av Djokovic förmodade skada. Dessutom så hade Monaco problem med blåsor på foten. Det kan även vara mycket svårt att spela mot en skadad/halvskadad spelare. Den på förhand planderade taktiken byts ut mot ett spel som inte ska passa motståndarens handikapp, vilket kan göra att man som spelare  tappar fokus på sitt egna spel och istället gör fler misstag och bjudningar.

Det var kul att se den annars så diviga Djokovic visa sån glädje på de viktiga bollarna  i slutet och framförallt efter slutsignalen. Det syntes tydligt att han inte alls hade tagit för givet att vinna denna match. Kul att se. Nu blir det mindre roliga saker att se på - Henin mot Serena Williams-. Serena ser så motbjudande ut att till och med Henin framstår som en liten princessa. Jag tror att skönheten slår odjuret i denna match.

image72


RSS 2.0