Rolig basketmatch

image88
Diagramet avser Rysslands odds under matchen.

Basket EM:s semifinal i lördags mellan Litauen och Ryssland blev en traders dream. Och den blev även ett exempel på hur marknaden reagerar - och överreagerar.

Litauen var favoriter till oddset 1.48 innan start, alltså runt 68% vinstchans.
Ryssarna chocköppnade matchen och gick fram till ledning med 16-3, en ledning som de utökade till hela 18 poäng i slutet av den 1:a kvarten. Rysslands odds gick då ned från 3.1 till 1.15, dvs lagets vinstchanser skrevs upp från 32% till 87% efter att endast en fjärdel av matchen var spelad.

Litauen kom tillbaka och i halvlek var Rysslands ledning endast 7poäng.
Lagen värderades då till 50% var i vinstchans, trots att Ryssland fortfarande hade ledningen med 7 poäng.

Litauens upphämtning i 2:s kvarten, från som mest 18 poängs underläge till 7 poängs underläge gjorde alltså att marknaden sänkte Rysslands vinstchanser från 87% till 50%.

När sedan Litauen kom ikapp till 52-52 i mitten av den tredje kvarten så flippade markanden ut totalt och handlade ner Litauen till 1.41. Ryssarna som endast en kvart tidigare haft 87% vinstchans värderades nu till under 30%. Trots att de inte legat under en enda minut i matchen.

Ryssland tog sedan 8 raka poäng fram till 60-52 och höll sedan det försprånget hela matchen.

Vad gjorde då markanden för fel?
Jo utan att vara efterklok så sänktes oddset på Ryssland på tok för mycket. Att omvärdera ett lag från oddset 3.1 till 1.15 efter mindre än en fjärdedel av matchen spelad går inte. Inte ens om Litauen fått sin bästa spelare skadad(vilket de inte hade). Denna överreaktion var ett resultat av panik på marknaden. Det fanns helt enkelt inga traders kvar som ville boka ryssland, och då sjönk oddset dramatiskt.

Det andra felet som marknaden gjorde var att göra Litauen till så stora favoriter som 1.41, utan att de ens tagit leningen i matchen. Visserligen så hade de flytet på sin sida men vid det här lagret så kunde nog alla konstatera att startoddsen skulle varit närmare 50/50 är 68/32. Men redan när Ryssarna gjorde 55-52 så vaknade marknaden och insåg att matchen stod och vägde och Litauen justerades snabbt upp till 50% igen.

Det som var anmärkningsvärt med dessa överreaktioner var att omsättningen var mycket god för att vara basket, över 10 miljoner var matchat redan halvägs in i matchen. Hög omsättning brukar hindra reaktioner som denna men inte i denna match.

Bara att gratulera de som såg värde i att boka 1.15-1.25 på ryssarna under första kvarten, för det var årets bästa gratispel. Ryssland hade behövt hålla sin 19 poängsledning fram till 75% av matchen spelats innan de hade gått under 1.1, om ens det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0