Position från start?

En intressant frågeställning när man tradar på Betfairs oddsbörs är om man ska ha en position från start.

Jag tror att det är vanligt att många intar en position innan eller vid start. Kanske ser man ena oddset som ett bra värde. Kanske vill man bara "vara med". Eller så intar man en position utifrån marknadens agerade eller vem som ska börja serva.

Vad man än gör så måste man ha klart för sig varför man gör det.
Det finns nackdelar med att ta parti från en spelare eller ett odds från start eller sitta med en position tidigt i matchen.

Jag brukar ofta prata om det egensnickrade begreppet "öppen position" på oddsbörsen.
Det innebär att man utifrån boken(nuvarande utfall på matchen) och planerat kapital att handla med kan köpa eller sälja åt vilket håll som helst. Öppen position innebär helt enkelt att man kan agera åt alla håll och inte är ekonomiskt begränsad pga. boken. När man greenar ut gör jag bland annat det för att skaffa mig en öppen position, vilket i sig ofta är ett värde.

Man kan aldrig komma ifrån att ens bok påverkar bedömningen och de spel man gör. Har man boken +5/+5 så är chansen större att man bokar den som ska serva för matchen än om man har boken 0/0. Värdet i en bokning är samma och boken påverkar inte värdet på oddsen. Men boken påverkar ens agerande.

En stor nackdel med att inta position från start är just att man direkt utsätter sig för att styrd av boken.

Exempel på det:
Bokar spelare A till 1.5 från start(Herrar, bäst av 3 set)
Spelaren håller serven och motståndaren, spelare B får 0-15 i dennes serve.
Korrekt odds efter att 1.5 favoriten hållit serven ska vara 1.42-1.45, och vid 0-15 1.38/1.39

I detta läge så vill någon spela på favoriten till oddset 1.3. En självklar bokning eftersom det oddset knappt representerar 0-30 och värdet är fint. Om man bokat 1.5 från start så kommer man förmodligen inte at boka värdeoddset 1.3, eftersom man inte gärna vill ha en större position på spelare B. Tvärtom så kanske man Är den som försöker spela till skitoddset 1.3 för att hoppa av.

Vidare, spelare B tappar serven och spelare A går ner från 1.5 till 1.2 vid ledning *2-0. Även i detta läge så kommer boken förmodligen att hindra dig från att göra en bokning.

Om man har en idé eller åsikt om startoddsen så kan det vara bra att ändå avstå att inte en position innan första bollen spelas. I samma exempel som ovan; om spelare A får problem i sitt första servegame så kommer denna ändå högst sannolikt kunna bokas till 1.5-1.6. Ett alternativ är att göra ens startposition till en kort position, dvs. om man bokar spelare A till 1.5 så spelar man tillbaka direkt med förlust om denna håller serven eller tidigare i gamet.

En lång och svängig match kallas ibland för "traders dream". En marknad med hög volatilitet är ofta en marknad med fina förutsättningar att trada. Alla som själva tradar tennis har säkert frågat sig efter en svängig och lång match hur man i hela världen lyckats med att få röda siffror eller små gröna.
Svaret är väldigt ofta: Att man intog en position från start. Hade man istället inväntat första bra läget, att någon tagit ledningen, ett värdeoddset eller ett felodds så hade slutresultatet varit ett annat Position är ofta anledningen till att man kommer in fel i en svängig match.

Det finns även tillfällen där en position från start är viktig och ibland även nödvändig. På många marknader så försvinner mycket av omsättningen när matchen sätt inplay(när matchen börjar) eftersom förtidsvaden som är upplagda så raderas. Har man en uppfattning att en bokning av en favorit till 1.16 måste göras innan start så ska man göra det. När det pågår många matcher samtidigt så kan detta vara nödvändigt. Ett färskt exempel på detta var Ivanovic match idag. Hon handlades mycket mellan 1.2-1,25 under dagen mot Shiavone. När matchen sattes inplay så fanns endast de som ville boka henne kvar. Samma sak med Davenports match.

Ibland så är startoddset korrekt, men ändå bra utifrån förväntad matchbild. Då kan det också vara lön att boka från start.

Att inta en position från start kan alltså även vara bra, men man ska då veta varför man gör det. Att slentrianmässigt alltid starta en match med en bokning eller ett spel på lösa grunder är inte speciellt professionellt. Läser man på Betfairs superseriösa forum så för diskussionerna mellan spelarna nästan alltid om vem som ska vinna matchen. Några, men få, bryr sig om att räkna med matchutvecklingen när det handlar.

Vill man trada tennis så finns de allra flesta värden och lägen under matchens gång. Det kan därför vara värt att fundera lite på hur man hanterar just frågan "att inta en position från start".


Vad trevligt med lite uppiggande kommentarer!

Det är lite märkligt ibland. Lika mycket vinst som vi fick i förrgår(trots mina otrevliga avslut på två matcher) gick vi back inatt. Men inte ett dugg upprörd är jag över det, trots att det ändå är en ansenlig summa.


Mastersturneringen i Indian Wells denna vecka och mastersturneringen i Miami som följer efter denna pågår båda i två veckor. Flera av spelarna som åker ut tidigt brukar bli inbjudna till challengerturneringen i Florida. Så är det varje år och startfältet brukar vara minst lika bra som i en vanlig ATP turnering.

Skillnaden i år är den att Betfair kommer att erbjuda livemarknader för samtliga matcher!
Det är första gången som Betfair erbjuder livemarknader för en challengerturnering. BWIN och Bet365 har gjort det sedan länge, men Betfair har vägrat, trots att folk mailat och påpekat, inte minust just dessa veckor på året. Den inslagna linjen att optimera vinsterna på alla sätt är den troliga förklaringen till att Betfair gett med sig. Hursomhelst så välkomnas det.

Det finns några risker dock. Challengersturneringar har lägre status och lägre prispengar och risken att spelare inte gör sitt yttersta är stor. Vill man göra upp en match så bör det vara lättare ju lägre nivån är.

Uppdateringen av information är ett stort frågetecken. Kvalmatcher är en sak, de finns med på protennislives scoreboard. Någon resultatuppdatering för turneringen i Florida har jag inte hittat. Ingen officiell finns heller på hemsidan. Bet365 erbjöd liveodds på några av gårdagens matcher, och det är nog de och kanske Bwin som får agera scoreboard. vilket såklart hämnar omsättningen. Några tv-bilder lär inte produceras.

Betfair borde göra som Bwin, sätt uppen webbcamera som filmar alla banon på lite challengerturneringar och streama dom.


Kommentarer
Postat av: Mats

nu blir det för många matcher igen och dålig likviditet

2008-03-19 @ 13:20:39
Postat av: Johan

Det jag undrar är hur mycket tennis du kan och hur mycket man behöver kunna för att kunna trada tennis. Om jag tolkar dig rätt så försökte du försörja dig på spel tidigare och då inte på livebetting och du kom till insikten att det inte gick tillräckligt bra, om du ser till enbart dina tennisspel under denna period var resultatet annorlunda?

Själv spelar jag live då och då men nästan enbart på fotboll och på ligor jag har bra koll på men jag har alldeles för få livespel (

2008-03-19 @ 13:36:59
Postat av: Johan

Halva inlägget försvann visst... (fortsättning)

(

2008-03-19 @ 13:38:28
Postat av: Johan

(mindre än tecken accepteras visst inte....

(under 100) för att kunna avgöra om resultatet är bra eller dåligt men jag har själv känslan av att det inte är tillräckligt bra och att detta beror på att man blandar in "känslan" och förutfattade åsikter i alltför stor del.

Jag minns ett längre gästinlägg om fotbollstrading och det vore trevligt med en fortsättning på detta då min kunskap om tennis är ruskigt låg.

Än en gång, grym blogg!

2008-03-19 @ 13:39:52
Postat av: Peter Dahlenmark

Idag kom så matcher som bekräftar regeln eller skall vi säga tvärtom. Jankovic just nu mot Big Dave, där SP sjönk och sedan är det dags resa mot 1,01 eller dra sig ur. Väntade och priset bara sjönk undan och att nu kliva på till 1,10 känns inte helt rätt. Men visst hon kan hitta tillbaka till matchen igen.

2008-03-20 @ 23:51:06
Postat av: Johannes

Re:Johan:

Jag kan inte så extremt mycket om tennis. Det är en fördel att ha kunskapen om hur det kan fungerar psykologist för tennisspelare, efter och under matcher. Det viktigaste när man tradar är att kunna marknaden, inte spelarna. Men kobinationen är såklart det ultimata. Jag känner inte att jag saknar någon kunskap om tennis när jag tradar iag. Tvärom så kan för bra koll på vissa spelare slå snett ibalnd, man litar för mycket på vissa spelare osv. Jag har inte spelat på tennis innan jag började trada på Betfair, pga av att svenska spel inte erbjöd det och inget livespel fanns på tennis på spelsiterna då. Det jag gick back
på var precis som valligt, trav och tripplar:)
Känslan kan vara bra och den kan vara dålig. Blanda för allt i världen inte in den bara.
Tja, om Teo läser detta och har tid/lust till en uppföljning eller ett inlägg ur nytt perspektiv
så är jag den första att välkommna det. Hur kritiskt det inlägget än skulle vara..
Peter: Jag stod även den pga. feber. Personligen förstog jag inte varför Janko stod över 1.5 från start, Davenport var inte 100% fit i hennes två senaste matcher. Men visst är det ett intressant sammanträffande att spelaren med drift till det lägre oddset oftast vinner..:)

2008-03-22 @ 10:08:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0