Att läsa marknden II


Håkan fick fem fyrar i GP!


Jag skrev ett inlägg om att läsa marknaden för någon dag sedan. Det slog mig sedan att "läsa marknaden" även har en annan betydelse, som är lite intressant den med.

Alla odds vi erbjuder och tar, alla värderingar vi gör bygger på information. En av nyckelbitarna i all information är naturligtvis resultatet i en pågående match. För att kunna göra en någorlunda korrekt värdering så behöver man alltså information. Och man behöver den snabbt och säkert. Snabbt eftersom det är en färskvara. Säkert eftersom man ska våga investera kapital på den.

Information om tennismatcher hämtar vi från scoreboards(liveuppdateringar), TV-bilder, livestream, olika spelbolag och någon gång till och med radio eller forum. Men den bästa informationskällan är ofta marknaden själv. Och det är här jag då så snyggt snubblar in på begreppet "att läsa marknaden" igen.

Genom att lära sig hur andra traders och spelare handlar så kan man utifrån deras handlande få fram information.
Oftast så är det faktiskt så att trots att det är fem sekunders fördröjning på Betfairs oddsbörs innan oddsen når marknaden så når de ändå fram före både livescores och TV-bilder. Betfairs marknad ligger t.ex. alltid flera sekunder före Eurosports sändningar, delvis pga. att ES lägger på ljudet till matcher i någon förort till sthlm.

När vi handlar så använder vi alltså oftast oss av själva marknaden för att få fram resultatet från den senaste bollen. På en väl likvid marknad med courtsiders så kan jag tom med 95% säkerhet få fram information om det är andraserve eller inte. Detta sätt att få fram info fungerar såklart inte på fotboll, men på de flesta andra marknader som inte manövreras av Betfair aktivt.

Om det är en större match med en eller flera courtsiders så är det ganska lätt att lära sig lära av information om den senaste bollen från marknaden. Men det gäller att vara uppmärksam, vissa galna traders kommer in ibland och kan lätt vilseleda lite. Dessutom så skickar de fel ibland, men fel görs även på scoreboards mm.

Ibland kan det komma in en rätt stor summa och indikera ett resultat men jag ser att avsändaren inte är någon som vet resultatet av bollen i spel, samtidigt så ser jag att marknaden raderar odds i motsatt riktning och du brukar jag och Cissi titta på varann och le och jag brukar säga "-han kommer att bli uppäten". Sedan tar det typ två sekunder innan någon courtsider äter upp honom.

På tennis när en courtsider är 1:a handsinformationen så funkar det alltså så att först kommer hans odds och fem sekunder senare så tar den verkliga handeln fart. Och då är det viktigt att vara snabb. Det är viktigare att vara två än etta kan man säga :)

Man kan ställa sig frågan om det går att tjäna pengar trots att man alltid blir hänvisad att handla ca 6 sekunder efter de svåraste konkurrenterna.
Svart är; Ja.
Det går eftersom det är så för alla andra utom just courtsidern. Och det är inte direkt courtsidern/market markern som finansierar våra resor utan just det klientel som handlar under samma förutsättning som jag. Till skillnad från när man blev skapt så gäller det här inte att vara först - utan att vara bäst. Kan man vara båda så har man en edge men det ena utesluter inte det andra.

Pratar man fotbollstrading så vet alla är bäst är viktigare än först. Först med ny allvarligt info är naturligtvis ett edge, men live trading på fotboll innebär sällan att någon kan dra nytta av snabb info. Så är det på tennis med. Man behöver inte vara snabbast här heller. Men det lönar sig att kunna dra nytta av de som är snabbast.

För att kunna lära sig att läsa marknaden i syfte att få reda på vilken spelare som vann den senaste bollen så ska man tänka på några saker. Det viktigaste är att erfarenhet - att få in det i ryggmärgen.

#De använder i regel samma belopp, lär dig känna igen dom. Alternativt så skickar det i tre tics intervall, dvs. de skickar både 1.4, 1.41 och 1.42 samtidigt. Det gör de delvis för att om det ska riskera större kapital så vill de ha lite bättre odds, och delvis för att de vill styra marknaden lite, manipulera orderdjupet eller nått. Jag gör det själv ibland med.

# Lär dig courtsidern, en courtsider, eller marketmaker är i regel alltid först ut med de nya oddsen och det är därför vi går efter vad de gör. Du ska kunna honom innan och utan, hur aktiv han är, vilka odds han kommer att skicka beroende på utfall etc.

#De använder i regel samma belopp, lär dig känna igen dom.

#Vissa skickar alltid på båda sidor, vissa på ena, lär dig hur de som är först och korrekt agerar.

#Normalt sätt så skickar courtsidern endast bokningar av spelaren som förlorat den senaste bollen samt spel på den spelaren som vunnit den senaste bollen. Även dessa ageranden bör man lägga på minnet.

Situationer där den senaste bollen inte betyder någon nämnvärd gäller förstås inte här. Det kan vara t.ex. 40-0 som blir 40-15 för en stark herrspelare som servar eller 5-0 15-15 som blir 5-0 15-30.

#Iaktta om det kommer flera vad samtidigt. I många matcher så landar det alltid flera ordrar nästan samtidigt på samma odds. Då kan man vara rätt säker på att det är odds som talar om vem som vann bollen innan.

#Den första indikationen som man får om vem som vunnit bollen är när courtsidern lyfter sina ordnar ,alltså när de tar bort sina odds. Om courtsiderna har lagt in spela 1.5 och boka 1.47 och det handlas i ca 15 sekunder ,sedan så försvinner 1.5 men 1.47 ligger kvar(nu pratar vi betydande belopp) så är den en första indikation att oddset kommer gå upp.

#Om spelaren som står i 1.5 servar och oddsen tas bort så kan det även betyda att det är andraserve, alternativt att bollen är i spel. Eftersom en andra serve ibland minskar vinstchansen för servaren med 20-30% så påverkar självklart även det oddsen. Men i regel så betyder den att han förlorat bollen. Det händer ibland att courtsiders och marketmarkers tar bort oddsen ändå, vissa gör det ofta, andra bara ibland. Se det som en indikation som ger dig 3-4 extra sekunder att förbereda dig på det troliga utfallet. Hur de agerar beträffande att bort sina odds måste man lära sig.

Skicka aldrig några odds baserat endast på att någon tagit bort sina odds. Gör även som regel att få informationen bekräftat om du ska handla stort.

#Ska man trada tennis och läsa av marknaden för boll för boll information så behöver man lära sig "tennis takten".
Genom att beräkna tiden och marknaden så måste man lära sig att förstå när en boll är i spel och när den inte är i spel.
På så sätt lär man sig att ta bort sina odds i tid innan att courtsidern bombar på med nya för nästa boll.

#Det händer att market markern/courtsidern står över en boll, dvs. de skickar inga odds efter en vunnen boll. Inga odds är också information. Inga odds kombinerat med att man känner att enligt "tennis takten" så borde bollen vara färdigspelad är en varning om att något inte står rätt till. Det kan vara en Challenge, bollen spelas om, avbrott i spelet eller just att courtsidern står över en boll. När nästa odds dimper ner efter en sådan situation så måste man vara försiktigt.

Det har hänt att courtsidern står över att skicka odds när det blir matchboll, just därför att dom vet att dom då ger ut den infon. De som har odds liggande kommer inte att ta bort de förrän courtsidern signalerar matchboll och 5 sekunder har gått, vilket gör att det ibland är mer lönsamt för en courtsider att stå över den bollen för att sedan rensa marknaden istället. Ett annat exempel är när 40-0 blir till 40-30, så gillar de också att stå över ibland, eftersom livescoren kommer visa 40-15 i samma ögonblick som det egentligen blir 4040 och då kommer courtsidern få en massa värdeodds vid 4040 som de inte fått om de signalerat till marknaden att det blivit 40-15 och 40-30. Kort sagt så står vissa courtsiders ibland över ren boll om de tror att de kan få boka/spela ändå till gamla odds pga. av deras tidsedge.

Dessa scenarier uppstår dock aldrig om det är mer än en courtsider eller annan med snabb info. Det kan t.ex. inte hända på en TV-sänd match utan det krävs att de ibland ligger 2 bollar före all annan allmän info, vilket de ofta gör tidigt i turneringar i Asien och USA.

En nackdel när man i en tennismatch har marknaden som 1:a handsinformation om boll för boll är att man ibland tvingas att vara en sk. front jumper. En front jumper lägger sig hela tiden ett tic framför courtsidern/marketmarkern i syfte att få sina vad matchade. Ibland gör det inget att hålla på att front jumpa eftersom courtsidern är snål och ligger på en för stor spread. Ibland gör det inget eftersom marknaden har ett ensidigt orderdjup och man ändå ska gå emot marknaden i det fallet. Men ibland gör det ont pga. av att man har en position man gör att man måste ge med sig ett eller ett par tics.

Just det där med ett tic upp eller ner är oerhört viktigt. Marginalerna för alla traders är små och det går inte att bjuda på ett extra tics allt för ofta. Det handlar om att boka odds som är bra för en själv, inte att få sina odds matchade. Men ibland har jag ångrat mig så när jag i avgörande lägen lägger mig ett tic för lågt och det därmed blivit omatchat.

En match häromdagen t.ex. Jag hade mycket plus på båda spelarna i matchen mellan Mouresmo och Cibulkova.
Precis som det är svårare att trada med position än utan så är det svårare att trada med mycket grönt. Man kan lätt bli dumsnål. Når en spelare oddset 1.1 och jag har boken +1 /- 10 så beslutet enkelt att ta att göra 0/0.
Men mycket vill ha mer och ibland så handlar jag dumsnålt.

Matchen var snortight och Mouresmo går fram till ledning 6-3 *4-3. Här lägger jag upp en enorm bokning på Mouresmo på 1.1 eftersom marknaden övervärderar henne och jag vill verkligen boka henne. Hon handlas till 1.12/1.13 och jag flyttar 50% av min bokning till 1.11.

BOOM 0-15 och vändningen var ett faktum, Mouresmo gick aldrig mer ner till 1.12 innan hon en timme senare förlorat matchen. Hade jag i det läget accepterat marknadens pris på 1.12/1.13 så hade vinsten blivit 10 ggr så stor, minst.
I detta fall så hade jag lätt kunnat sträcka mig till 1.17/1.18 med min bokning utan att erbjuda ett för högt odds. Det var bara det att jag trodde att jag skulle få 1.10/1.11 alternativt hinna ta 1.15 vid 0-15 alternativt ett utfall på 15-0 / 0-15 till 30-15.

Det var lite OT men jag kan inte riktigt släppa min dumsnålhet dumsnålhet på ETT TIC ibland. Ett jävla tic.

Sammanfattningsvis - om man vill kunna trada mellan vilken given boll som helst i en match så är det bra att lära sig att kunna läsa av information om föregående boll via Betfairs marknader.

Kommentarer
Postat av: Gunnar

Tillbaka efter 10 dgr i Grekland surfar jag runt lite och konstaterar att ingen kommenterat detta inlägg. Mycket instruktivt Johannes!

2008-10-07 @ 18:37:19
URL: http://teamprofit.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0