Förbjud trading

Just det. Förbjud trading.

Det är precis vad media i förra veckan kablade ut att den brittiska finansinspektionen gjort.
De som egentligen skett är att de infört ett tillfälligt förbjud mot sk blankning i aktier i banksektorn.

Problemet var att när de stora hedgefonderna via blankningar spekulerade i aktiefall inom banksektorn bidrog de enligt många till att spä på krisen inom banksektorn ytterliggare genom att sänka aktiekurserna.

Just det här med blankning är lite roligt. Det sofistikerade spelet om köptryck och värderingar pågår även på Betfair. Betfair har fler transaktionen än Londonbörsen så självklart sker det även där. Skillnaderna är många, men så är likheterna med.

Förra veckan så pressades Morgan Stanleys aktie ner 50% under en dag, för att sedan gå upp till samma nivå igen och sedan sluta på plus när dagen var slut. Inga direkta nyheter presenterades om företaget under tiden för kurssvängningarna. Swedbanks aktie rasade värre än Aftonbladets löpsedlar för att någon dag senare gå upp som en raket.

Varför?

Precis som vi spekulerar mer i oddsrörelser än utgången i matcher eller värde i vissa odds så spekuleras det såklart på samma sätt på börsen. Företagets värde eller den senaste rapporten går att jämföra med värdeodds och resultatet i matchen. Det var nog inte många som tittade på Swedbanks p/e tal när dess aktie rasade. Istället så spekulerades det i vilket pris aktien skulle gå mot nästa timme. Det var som när Jankovic kallar på trainern. Historiken, matchresultatet och motståndaren - allt är glömt - boka Jankovic!

Dessa spekulanter i bl.a. Morgan Stanleys och Swedbank fick sedan panik. Precis som marknaden på Betfair får panik när många traders samtidigt märker att de måste ur sin onormala position. Spekulerar man i att priset ska ner och sedan land efter land inför förbud mot det så gäller det att kliva av tåget illa kvickt. Man kan se det som om Betfair ringer upp mitt i en match och säger; "-Om 1 minut så stänger vi ner siten i en vecka".
Vad händer då?
Jo, alla måste ur sina positioner, oddset återställs snabbt till det rätta och sedan fortsätter det att gå åt motsatt håll som innan till ett värdeodds eftersom många vill/måste lämna sina tunga positioner. Hade folk grundat sina positioner på en värdering av oddset och resultatet i matchen så hade det inte varit något problem, men eftersom positionerna är tagna i spekulativt syfte med förväntade odds som anledning så spricker allt. Samma problematik uppstod på den vanliga börsen. Lånade aktier, -blankningar- måste alltid köpas tillbaka och om ett ev. förbud står för dörren så gäller det att skynda på. Som jag fattar det så var det bl.a. därför som Swedbank fick sig en fin rekyl.

Kanske är det dags för Betfair att förbjuda motsvarigheten till sk blankningar på Betfairs tennismarknader?
Ingen blankning i samma bemärkelse sker ju på Betfair, men kontentan är densamma. Priset förändras på ett konstlat sätt pga. av traders som spekulerar i odds. Traders som intar en position har i regel syfte att komma ur den, på ett eller annat sätt. En stor bokning kommer att skapa extra köptryck om samme spelares odds går ner och spiralen av konstlad oddsättning är igång. Vanliga nöjesspelare målar sig själva röda eftersom erfarna rävar spelar dom ett spratt med oddsen. De som handlar långsiktigt, dvs. förtidspel drabbas inte. De vanliga spelarna som försöker trada slutar allt för ofta med röda siffror eller för liten vinst när de väl vinner. Rädda småspelarna och förbjud trading ffs!

En spelare vars odds marknaden gillar att leka med rätt ofta är Novak Djokovic odds. Det som bokats från start spelas tillbaka till samma odds om han vinner första set just därför att de styr och ställer på marknaden. Förlorar han första set så pressas hans odds ner så att de som ska ta hem vinsten inte får riktigt betalt.

Skämt och sido. Jag håller med de förtvivlade hedgefonerna. Inget förbud tack, vare sig på Betfair eller på börsen. Blankning/oddsspekulation ger en bra prissättning. Det skapar ett framtida köptryck/mer spel då folk som måste/vill stänga sina positioner handlar igen. Sedan, precis som på vanliga börsen så är det ju inte alltid så här dramatiskt, det är bara när det händer något extra som kurser/odds via spekulation kan drivas långt från normalt pris/odds. T.ex vid en bankkris eller när en spelare som Monfils ligger vid domarsloten och låtsas spy.

Dessutom. Visst vore det tråkigt att bara handla på vem som ska vinna matchen?Regn i Peking vilket gör att många av dagens matcher blir sena.
Men vad gör det när Bankok och Seul har fint väder. Där speas det för fullt oh folk beter sig som galning igen.
Makarova(1.6) har 4-1* i första set och handlas till 1.12. Galet. Baratt boka på.


Jag har fixat present till Cissis fördelsedag redan nu. Maoahah vad nyfiken hon är..

Kommentarer
Postat av: Igor

Jag håller inte med,SWEDBANK var nära kollaps och räddades av staten,frågan är hur länge 150 miljarder räcker och vem som är nästa,skulle staten struntat i att finansiera SWEDBANK via statskuldväxlar så hade vi sett annan kurs i SWEDBANK,glöm inte,marknaden har alltid rätt!

2008-09-24 @ 13:12:50
Postat av: PeterD

Formaterring har tiltat ur helt i Firefox och dina menyer hamnar längst ned. Fixa!

2008-09-24 @ 19:02:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0