Ledig

I helgen blir det ledigt. Det kan vara lite svårt att vara ledig ibland, jag skulle nästan behöva låsa in alla datorer posta nyckeln till mig själv för att verkligen kunna vara ledig ibland.

Det är helt klart mest effektivt att jobba mån-fre eftersom antalet matcher halveras varje dag under veckan i och med att spelare åker ut. På lördagar är det bara semifinalerna kvar på söndagar bara finalerna. Dessutom så har är det i regel bättre matcher i första och andra omgången, som normalt spelas mån-ons.

Igår var vi lediga på kvällen, eftersom Ulla och Anita var här på thaimiddag.
Efter middagen så kollade vi på Skavlan och sedan såg det ut så här;


Jag hoppas att gästerna uppskattade denna elimenta fredagsunderhållning.

Idag så blir det en tripp till IKEA. Cissi lovade att jag skulle få köpa nya sängbord om utomjordingen Stepanek kunde slå Del Potro i gårdagkvällens kvartsfinal i Memphis. Utomjordingen vann så Cissi som har en återhållsam inställning till sängbord får ge vika.
Dessutom så är Lisebergskaninerna på IKEA idag, och det vill inte Tilda missa.


Min trogne bloggläsare Fredrik frågade mig tidigare:
Hur kan man bedöma om startoddset är bra ur tradingsynpunkt?
Om det har ett positivt väntevärde ur spelsynpunkt så borde det väl också vara bra att börja på som första trade?

Själv brukar jag avvakta och se hur marknaden agerar och invänta läget.....som du har lärt mig.

Som trader så lägger jag inte mer än max ett par minuter för att samla fakta om spelarna innan match.
Jag gör på sin höjd en snabbkoll efter viktig information. Om oddset rört sig mycket innan start, som igår när Llodra gick ner 30 punkter innan start så letar jag såklart lite extra efter anledningar. Någon värdering av matchen gör alltså inte innan start, utan jag litar på att marknaden har rätt och utgår från startoddsen. Sedan så justerar jag självklart den uppfattningen om matchutvecklingen kräver det.

Men det finns, som jag tidigare antytt, lägen där startoddset kan vara bra att positionera sig i ur tradingsynpunkt.
En anledning kan vara likviditeten. En match som går på natten har i regel sämre likviditet, och därför går favoriter i intervallet 1.13-1.25 lätt upp lite extra när matchen börjar och spelarna kommer in och vill boka favoriten. Om en favorit till 1.20 hamnar i underläge på en låglikvid marknaden så går oftast oddset upp mer än det ska. Om vi tittar på matchen Zvonareva-Razzano häromdagen. Zvonarenva, 1.22 förlorade första set, men gick bara upp till 1.70. Hade den matchen spelats kl 03.00 så hade hon gått upp till 2.2, minst. Kanske till och med till 2.4.
Det blir även samma effekt åt andra hållet på en låglikvid marknad, om favoriten vinner första set så går hon/han ofta inte gå ner lika mycket i odds. Även måloddset om matchen går från 1-0 i set till 1-1 i set blir högre än normalt.

Sedan så finns det spelare som står i runt 1.15-1.25, där startoddset förmodligen är helt korrekt men just den spelaren kommer inte vinna med 6-1 6-1, utan är en spelare som ofta vinner men ofta spelar jämna matcher, vilket gör att hon/han ofta handlas högre samt inte rasar i odds även om hon/han vinner första set.

Marknaden har även en förmåga att behandla olika spelare på olika sätt.
Om man tittat på Roger Federers marknader de senaste åren när han står i 1.01-1.10 från start(75% av hans matcher) så vet vi att marknaden är pro-federer. De litar på honom även i motgång, vilket gör att en bokning på Federer i sytfe att köpa tillbaka efter ett break/förlorat set sällan är lönsamt. En 1.06 bokning från start ger sällan mer än ett 1.35 spel, ett break ger ibland inte mer än 1.16-1.17
Bokar man istället en spelare som rankad top20-50 som står i 1.2-1.3 från start så får man ofta 2.0 redan efter ett break och hold emot. Henin var också en spelare som marknaden vägrade släppa, och därför finns det inte många som gått plus på att boka henne genom åren.

Wozniacki i onsdags, stod i 1.22 och förlorade första set - hon gick upp till 2.0 i odds.
Zvonareva som stod i 1.22 samma dag förlorade också första set, men handlades till 1.70.
Nu var det grymt svårt att förutse att "någon" skulle pressa ner Z till 1.70 vid 0-1 i set, men situationen visar att marknadens förväntade reaktioner kan göra en bokning från start värdefull. Krasst kan man säga att ju sämre rankad en favorit är, ju starkare kommer marknaden att reagera på motgångar för den spelaren.

Det är svårt att säga hur man på förhand ska klura ut vilka startodds som kan vara fina att boka från start. Jag lägger ihop en massa faktorer som likviditeten, marknadens agerande på aktuella spelares senaste marknader(trainer mm), förväntad jämn match/förväntad matchutveckling- med det menar jag bla att vissa spelare ibland slowstartar en hel del för att sedan komma igång. Alla indikationer och erfarenheter tillsammans med lite känsla gör att jag ibland tar position från start. I regel är det situationer där startoddset känns för högt eller för lågt ut ett tradingperspektiv, och det är oftast en bokning på 1.15-1.25.

Vissa spelare har även en tradition att inte gå ner så mycket i odds även om de vinner första set, vilket kan göra en bokning från start extra lönsam.

Angående om ett spelvärde borde vara samma sak som ett trada värde så är svaret ett skrikande NEJ!
Marknadens förvantade reaktioner är det enda som kan ge värde ur tradingsynpunkt, såvida det inte är matchboll.
Bartoli stod i 1.57 mot Schiavone med leningen 7-6 2-1* tidigare i veckan. Ett på tok för högt odds, det fanns inga skador på Bartoli i den matchen. Men ur tradingsynpunkt så var det inget övervärde på oddset. Marknaden hade bestämt sig för att Baroli skulle förlora eller bryta matchen. När hon ett par miunter senare hade breakboll till 7-6 *3-1 så stod hon bara i 1.40. Eftersom marknaden forsatte att gå emot Baroli så var inte oddset speciellt bra ur tradingsynpunkt, men som ett separat spel så var det mycket fint väntevärde på det.

Kanepi stod i 1.60 mot Vesnina tidigare i veckan. Helt ok odds imo, inte fel med det. MEN, när hon hade ledningen med 6-3 *3-2, alltså ett set och et break upp så stod hon i 1.17. Vid ställningen 6-3 *3-4, alltså ett set upp och inget break i andra set stå handlas hon till MINDRE vinstchans än 1.60. Detta hade ingen kunnat ana på förhand, men det är ett exempel på att startoddset kanske var fint om man ville lägga ett spel, som som tradingobjekt så var det förkastligt. Återigen så är det omöjligt att veta hur marknaden kommer reagar i olika matcher, men genom att följa så många marknader så möjligt och ta hänsyn till alla olika faktorer så går det att få en uppfattning som ibland gör bokningar från start självklara ur trdingsynpunkt.

Att avvakta starten för att se hur marknaden reagerar är bra. Visst kan man ibland missa en bokning på ett lågt startodds, men å andra sidan så slipper man hamna i fel position rätt ofta med.


Idag är det dags för final i Dubai mellan Razzano- Venus Williams.
Jag kommer aldrig glömma när Razzano slog Venus Williams i finalen av Japan Open 2007. En av de få gånger jag bokat massa 1.01 och utan att köpa tillbaka allt för mycket. Den gången vann Razzano från ett startodds på 10, och hon hade även handlats till 100ggr på några av Venus alla matchbollar. Repris idag?


Vår SAAB 9-5 står skriven på Cissi. Jag läste i tidningen idag att Maud tycker att SAAB(s) ägare inte tagit sitt ansvar.
Jag håller med.

Kommentarer
Postat av: Fredrik

Tack för en mycket bra förklaring!

2009-02-22 @ 00:47:33
Postat av: moona

Tack för senast !!!!!!!!

2009-02-23 @ 10:48:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0